על מינה פארן מאמרים צור קשר
צמחי מרפא
חומרי המרפא (מטבוליטים משניים) בצמחים
מחלות ודרכי הטיפול בהן
נושאים כללים
שמרי בירה כמגינים על הלב - שמרי בירה כמגינים על הלב
>>גרסת הדפסה
שמרי בירה כמגינים על הלב

עודכן ב: 07/05/2012

Xue zhi kang הוא מיצוי של שמרי אורז אדומים, שמשמשים בסין כתרופה בעלת השפעות חיוביות על הלב (1). זהו מוצר מותסס של אורז שעליו גידלו שמרים אדומים Monascus purpureus. בסין השתמשו בו במשך מאות שנים כממריץ זרימה של דם (1). כמו כן משתמשים בו להכנת יין מאורז.
בשנת 1999 התחילו להתפסם עבודות על שמרי בירה כתוסף מזון, שנעשו על ידי בית הספר לרפואה של אוניברסיטת קליפורניה (2). הן הראו ששמרי האורז סייעו להורדת רמת שומנים בדם, והם יכולים למנוע מחלת לב שונות.
שמרי האורז מכילים סטטינים אחדים, ביניהם lovastatin. הסטטינים מעכבים את האנזים
3-hydroxy-3-methylglutaryl coenzyme A (HMG-CoA) reductase, שקשור לייצור של כולסטרול בכבד. הראו שהסטטינים מסייעים להורדת שומנים בכבד, מורידים רמת כולסטרול, מגבירים פעילות של תאי אנדותל, מפחיתים רמה של פיברינוגן בסרום ומפחיתים קרישה (3,4).
תופעות הלוואי שלהם עלולות להיות קשות. הם עלולים לגרום לנזק בכבד, לכאבי שרירים, לירידה ברמה של ייצור ההורמונים של התירואיד, ולהגברת חולשת שרירים (1).
שמרי האורז מכילים 14 monacolins שמעכבים HMG-CoA reductase. בנוסף הם מכילים סטרולים, איזופלבונואידים, גליצרידים וחומצות חד בלתי רוויות (5). ההשפעה שלהם על ריכוז הכולסטרול אינה יכולה מוסברת רק על ידי נוכחות הסטטינים, אלא על ידי פעילות משולבת של הסטטינים עם מרכיבים נוספים המצויים בהם.
הפעילות של הסטטינים על ביוסינתיזה של כולסטרול איננה ספציפית. הם מעכבים חומרים נוספים, כון איזופרנואידים לא סטרוליים, כולל קואנזים Q10 (1), שהוא משתתף בהגנה על קרומי התאים, ופעיל כאנטי אוקסידנט יעיל, המונע נזק ל-DNA, לחלבונים ושומנים (6).
הפעילות של קואנזים Q10 מעכבת או מונעת התפתחות של מחלות לב ומחלות ניווניות.
אצל כמה מהאנשים הלוקחים סטטינים, נגרמת חולשת השרירים מירידה ביעילות מסלול הנשימה התבטאת בייצור מופחת של  אנרגיה מחמצון הגלוקוז. שילוב של קואנזים Q10 ביחד עם טיפול בסטטינים יכל לסייע למניעת הפגיעה בייצור האנרגיה (7).

אופן השימוש ומינון
המינון המומלץ הוא 1.200-4.800 מ"ג ליום. המינון הנמוך מספיק לחלק גדול מהמטופלים. המינון הגבוה יכל להתאים לאנשים שרמת הליפידים שלהם גבוהה, ואינה יורדת עם המינון הנמוך, או עם תכשירים נוספים שהם התנסו בהם (1).
הסטטינים המצויים בשמרי האורז רגישים לאור ולחום. חשוב לשמור אותם במקום קריר ומוגן מאור (1). רצוי לקחת בנוסף 50 מ"ג ליום של קואנזים Q10.
ריכוז monacolin K בשמרי האורז קטן בהרבה מהמינון היומי של lovastatin. ריכוז הסטטין בשמרי האורז הוא 0.2% מהמוצר. במינון יומי של 1.200 מ"ג של שמרי אורז יהיה ריכוז הסטטין 2.4 מ"ג. במינון גבוה של 4.800 מ"ג יהיה ריכוז הסטטין 9.2 מ"ג.
ריכוז הסטטינים הניתן לטיפול הוא 20-40 מ"ג ליום.


תופעות לוואי של שמרי אורז
בסיכום של שימוש בשמרי אורז ב-20 השנים האחרונות נראה השימוש בטוח יותר מאשר בסטטינים כתרופה.
יש דיווח יחיד על דלקת כבד חריפה כתוצאה משימוש במוצר שהכיל שמרי אורז וגוגולו (8).
אשה בת 63 השתמשה ב- lovastatin כדי להוריד רמת כולסטרול בדם. לאחר שהכבד שלה נפגע, היא התחילה להשתמש במוצר שהכיל גוגולוסטרול ושמרי אורז. לאחר 6 חודשים התפתחה אצלה דלקת כבד חריפה, שנעלמה לאחר שהיא הפסיקה להשתמש בתכשיר. הכבד חזר  לתפקוד נורמלי (8).
בכמה מוצרים של שמרי אורז מצאו citrinin שעלול לפגוע בכליות.Gordon  שלח לבדיקה 12 מוצרים של שמרי אורז שנמכרו בשוק. מצאו citrinin בשליש מהם (5).

תוצאות מחקרים על שימוש בשמרי אורז להורדת שומנים

במחקר אחד קבלו אנשים עם  רמה גבוהה של טריגליצרידים וכוסטרול 1.800 מ"ג של שמרי אורז פעמיים ביום. אחרי 2 שבועות מצאו אצלם ירידה של 43mg/dL של LDL (9).
אותם החוקרים נתנו 2400 מ"ג של שמרי אורז פעמיים ביום במשך 12 שבועות, ולקבצה נוספת. הם בדקו את השפעתם מול 20 מ"ג של lovastatin .  רמת LDL ירדה ב-30% בקבוצה של שמרי האורז וב-27% בקבוצה של הסטטינים (10).
נעשה מחקר על 25 מטופלים שסבלו מכאבים ומהפרעות במערכת העיכול שהתפתחו בעקבות טיפול עם סטטינים. לאחר הפסקת הטיפול נתנו להם שמרי אורז, שגרמו לירידה של רמת LDL ב-21% ללא תופעות לוואי שליליות (11).
כ-10-15% מהמשתמשים בסטינים מפתחים כאבים וחולשה של השרירים.
לסיכום, שמרי האורז, יחד עם פעילות גופנית נסבלים היטב על ידי רוב המטופלים. ניתן להעזר בהם כדי להוריד רמה של שומנים בדם (1).
מקורות
1. Traub M. Red Yeast Rice for Cardioprotection. Natural Medicine Journal, 06 March. 2012.
2. Heber D. Yip I. Ashley JM. et al. Cholesterol lowering effects of a proprietary Chinese red-yeast-rice dietary supplement. Am. J. Clin. Nutr. 1999, 69: 231-238.
3. Shiomi M. Ito T. Tsukada T. et al. Reduction of serum cholesterol levels alters lesional composition of atherosclerotic plaques. Effect of pravastatin sodium on athrosclerosis in mature WHHL rabbits. Atherioscler. Thromb. Vasc. Biol. 1995, 15: 1938-1944.
4. Vaughan C. Murphy MB. Bucidey BM. Statins do more than just lower cholesterol. Lancet 1996, 348: 1079-1082.
5. Gordon RY. Cooperman T. Obermeyer W. et al. Market variability of monacolin levels in commercial red yeast rice products: buyer bew arel Arvh. Intern. Med. 2010, 170: 1722-1727.
6. Deichmann R. Lavie C. Andrews S. Coenzyme Q10 and statin-induced mitochondrial dysfunction. Ochsner J. 2010, Spring 10: 16-21.
7. Bliznakov EG. Wilkins DJ. Biochemical and clinical consequences of inhibiting coenzyme Q10 biosynthesis by lipid-lowering HMG-coA reductase  inhibitors (statins): a critical overview. Adv. Ther. 1998, 15: 218-228.
8. Grieco A. Mele L. Porrpili M. et al. Acute hepatitis caused by a natural lipid-lowering product: when "alternative' medicine is no "alternative" at all. J. Hepatol. 2009, 50: 1273-1277.
9. Becker DL. Gordon RY. Halbert SC. et al. Red yeast rice for dyslipidemia in statin-intolerent patients: a randomized trial. Ann Intern. Med. 2009, 150: 830-839.
10. Halbert SC. French B. Gordon RY. et al. Tolerability of red yeast rice (2.400 mg twice daily) versus pravastatin  (20 mg twice daily) in patients with previous statin intolerance. Am. J. Cadiol. 2010, 15: 198-204.
11. Venero CV. Venero JV. Wortham DC. et al. Lipid lowering efficacy of red yeast rice in a populaton intolerant to statins. Am. J. Cardio. 2010, 105: 664-666.