החומר השומני המצוי על פני העור הוא תערובת של חלב ושומנים משטח הפנים של תאי עור, זיעה וחמרים הבאים מהסביבה.החלב נוצר על ידי בלוטות החלב. הן מצויות כמעט על כל הגוף. מספר מועט של בלוטות חלב מצוי על הידיים והרגליים, על כפות הידיים ועל כפות הרגליים.בלוטות חלב רבות מצויות על המצח, אמצע הגב ועל הלחיים. מספרן מגיע ל-400-900 בלוטות בסמ"ק. במקומות אלה הבלוטות גם גדולות יותר. בלוטות חלב רבות מצויות גם בתעלת האוזן.בלוטות החלב מורכבות מאונות וצינוריות המחברות ביניהן. רובן נפתחות לתוך זקיקי השערות. ישנן בלוטות חופשיות הנפתחות באופן ישיר את פני שטח העור, כגון, הבלוטות המצויות על ריסי העיניים וכן אלה המצויות על המצח.החלב נוצר כשהבלוטות מתפרקות. תאי הבלוטות חיים כשבוע, מיום היווצרם ועד לפירוקם.החלב מורכב מתערובת של שומנים שונים: גליצרידים, חומצות שומן חופשיות, שעוות, squalene, כולסטרול, אסטרים של כולסטרול.
תפקידי החלב: החלב מפחית איבוד מים משטח פני העורהוא מגן על העור מזיהומים בקטריאליים ופטרייתייםהוא משתתף בייצור הריח של הגוף ייצור החלב מווסת על ידי אנדרוגנים. הפעילים ביותר בין האנדרוגנים הם טסטוסטרון, 5-דיהידרו-טסטוסטרון, 5-androstene-317 diol. הורמונים אלה נוצרים באשכים אצל גברים, בשחלות אצל נשים ובבלוטת האדרנל, כשכל הבלטות האלה מצויות בפיקוח של בלוטת ההיפופיזה.אנזימים המצויים בעור, כגון, 5-reductase, הופכים טסטוסטרון ל- 5-דיהידרו-טסטוסטרון, שממריץ את תאי בלוטות החלב לייצר חלב.נשים מייצרות כמויות גדולות יותר של חלב בשבוע לפני המחזור החודשי. זאת הסיבה לפצעונים המופיעים על פני העור אצל חלק מהנשים.
השינויים שחלים בחלב עם הגיל
בלוטות החלב פעילות אצל העובר עוד לפני הלידה. הם מווסתים על ידי ההורמונים של האם ושל העובר.הרכב השמנים על פני שטח העור משתנה עם השנים. ייצור מוגבר של חלב עלול לגרום לסבוראה. העובר מייצר שכבה הגנתית של שעוות.אצל תינוק בגיל 3-6 חודשים החלב שהוא מייצר דומה לזה של אדם מבוגר.אחר הששה החודשים הראשונים ועד גיל 8, החלב מכיל פחות שעווה וסקוולן ויותר כולסטרול.בגיל ההתבגרות המינית כמות החלב אצל הזכר עולה עד פי חמש.אצל נשים בגיל ההתבגרות המינית תלוי ייצור החלב באיזון שבין ההורמונים הזכריים והנקביים. ייצור כמות גדולה של חלב עלול לגרום לאקנה.דבמשך החיים גברים מייצרים יותר חלב מנשים.ייצור החלב קטן עם השנים, במיוחד אצל נשים אחרי המנופאוזההפרעות באשכים, בזשחלות, באדרנל או בבלוטת ההיפופיזה עלולות לגרום לייצור מוגבר או מופחת של חלב.אסטרוגן הניתן כאמצעי מניעה עלול להפחית ייצור של חלב.פרוגסטרון הניתן כאמצעי מניעה עלול להגביר ייצור של חלב.