טיפול צמחי במחלות אוראליות

טיפול צמחי במחלות אוראליות

הורדה
מאת: ד"ר מינה פארן

חלל הפה הוא מקום משכנם של חיידקים רבים, פטריות וטפילים. למעלה מ-750 טיפוסים שונים של  חיידקים מצויים בפה, חלק מהם פתוגניים (1). חיידקים גרם-חיוביים, ובעיקר Streptococcus mutans  גורמים להתפתחות של עששת בפה. ביחד עם לקטובצילים וActinomycetese-   הם הופכים סכרוז לחומצות אורגניות, בעיקר חומצה לקטית, שמפרקות את הציפוי של השן וגורמות לרקבון שלה (1). העששת היא מצב שעלול לגרור אחריו דלקת חניכיים, Gingivitis.                       

מחלות פריודנטליות (פה ולסת) נגרמות על ידי חיידקים אנאארוביים גרם-שליליים, כגון, Porphyromonas gingivalis, Actinobacillus, Fusobacterium (2). מערכת החסון מגיבה בהפעלת מנגנון של דלקת, ומתפתחות מחלות דלקתיות, כגון, gingivitis שמתבטאת בדימום בחניכים, או פריודונטיטיס המתבטא באיבוד של קולגן כתוצאה מפעילות הקולגאז המשתחרר בתהליך הדלקתי, ועלול לגרום לאיבוד שיניים.                                                                       

התעשיה ורפואת הצמחים ממשיכים בחיפוש מתמיד  אחרי תכשירים שיסייעו בשמירה על בריאות הפה.

ברפואות המסורתיות שהתפתחו בארצות השונות מוזכרים צמחים מומלצים לטיפול במחלות הפה, למניעת הרס שיניים ולהקלה על הכאבים. ידע עממי רב מצוי בארצות מתפתחות, ואנשים משתמשים בצמחים הגדלים בארצם, ומנקים את הפה והשיניים לאחר הארוחה.  מחקרים רבים עוסקים בעשרות השנים האחרונות בצמחים  שנהגו להשתמש בהם ברפואה המסורתית, במטרה  לפתח מהם  תכשירים לשמירה על בריאות הפה והשיניים. ישנם מחקרים הבודקים את פעילות הצמח, המרכיבים והמיצויים שלו נגד פתוגנים של הפה. מחקרים אחרים מחפשים כיצד להפחית היצמדות של החיידקים הפתוגניים לשיניים, וכיצד למנוע מהם לייצר ביופילם, שגורם לייצור של הרובד על השיניים, ובהמשך להרס של השיניים (1). המחקרים השונים הראו שישנם צמחים שונים המעכבים כל שלב בדרך להריסת השן: צמחים אנטי מיקרוביאליים המעכבים או הורגים חיידקים של הפה, צמחים המעכבים היצמדות של חיידקים, צמחים המעכבים ייצור של ביופילם, התפתחות של הביופילם והתפתחות של הרובד (plaque)על השיניים.

פעילות אנטי מיקרוביאלית של צמחים שלמים ושל מיצויים מהצמח

במחקר שבו נבדקו 27 צמחים מצאו החוקרים כמה צמחים המעכבים צמיחה של Streptococcus mutans וסטרפטוקוקים אחרים המצויים בפה (3).

                                                     2

הפעילים ביותר היו:

שם הצמחשם עברימשפחה
Abies canadensisאשוח קנדיPinaceae  אורניים
Albizia julubrissinאלביציהקטנייתיים
Chelidonium majusכלידוניום גדולPapaveraceaeפרגיים
Ginkgo bilobaגינקו דו אונתיGinkgoaceaeגינקואיים
Juniper virginianaערערCupressaceaeתאשוריים
Pinus virginianaאורןPinaceaeאורניים
Rosmarinus officinalisרוזמרין רפואיLamiaceaeשפתניים
Sassafras albidium Lauraceaeעריים
Tanactum vulgareבן חרצית מצויAsteraceaeמורכבים
Thuja plicaraתויהCupressaceaeתאשוריים

מירתח  מקנה השורש של Coptis  הראה פעילות בקטריצידית נגד חיידקים של הפה. הצמח היה פעיל במיוחד נגד חיידקים שהוציאו אותם מכיס פריודונטי  ממטופלים עם מחלה פריודונטית. המירתח מקנה השורש של ה- Coptis  הרג את החיידקים עם MIC 31-250 microgram/ml (4). הקופטיס מכיל את האלקלואיד ברברין הנמס במים. Berberis vulgaris מכיל גם ברברין, ויתכן שגם הוא יהיה בקטריצידי נגד חיידקים של הפה. מירתח ומיצוי במתנול של עלים של הממיליס, Hamamelis virginiana היה הפעיל ביותר בפעילות נגד חיידקים שהוצאו מכיס פיודונטלי. הוא היה פעיל במיוחד נגד Actinomyces odontolitycus (5).

השרף של אלת המסתיק, Pistacia lenticus, משמש להכנת תכשיר לטיפול בריח לא נעים בפה. לשרף יש פעילות אנטי מיקרוביאלית. המסיסות שלו במים נמוכה, ונוהגים להשתמש בו באופן מקומי ולא כתכשיר לשיטת הפה (1). 

מחקר שבדק פעילות של מיצויים של מזון עשיר בפוליפנולים מצא שמיצוי מגרעיני ענבים אדומים היה הפעיל ביותר נגד סטרפטוקוקוס מוטנס (6). תה ירוק הוא בעל פעילות אנטי בקטריאלית נגד חיידקים פתוגניים של הפה, וניתן להשתמש בו לשטיפות של הפה כדי למנוע עששת (6). בארצות הים התיכון גדל הצמח Helichrysum italica ממשפחת המורכבים. יש לו ריח של קארי והשם העממי שלו הוא צמח הקארי.  מיצוי אלכוהולי מצמרות ענפים פורחים שלו היה פעיל מאד נגד הסטרפטוקוקים המצויים בפה והגורמים לעששת (1).

לפרופוליס יש פעילות אנטי מיקרוביאלית נגד חיידקים של הפה, ובנוסף הוא מעכב היצמדות של סטרפטוקוקוס מוטנס וסטרפטוקוקוס אחרים (1).       

נבדקו מיצויים אלכוהוליים של 4 דגימות של פרופוליס, שנלקחו מ-4 אזורים שונים באנטוליה. ה- MIC שלהם היה  2-64 microgram (1).

מרכיבים פעילים שבודדו מצמחים בשימוש לבריאות הפה

שם הצמחחלקי צמח בשימושמרכיב פעילפעילות
Artocarpusheteroophyllusמיצוי מתנולי שלהעליםIsophenyl-flanoneמעכב צמיחה שלחיידקי הפה
Erythrinavariegataשורשאיזופלבנואידים-7 תרכובותErychristagallinהפעיל ביותר
Morus albaקליפת השורש-מיצוי במתנולKuwanon Gמעכב פעיל של חיידקי פה
Camelia sinensisעליםEpicatechineEPG, EGCGבקטריצידי לחיידקי הפה
Psidium guavaמיצוי במתנולשל העליםקוורצטין-guaiaverinמעכב.S. mutansמעכב  היצמדות
Alcea longi-pedicellataמיצוי באלכוהולשל העליםאנתוציאנין-malvinמעכב סטרפטוק.של הפה
Myristicafragransזרעיםmacelignanאנטי מיקרוביאליפעיל מאד
Psoraleacorylifoliaנוף הצמחטרפן-Bakuchiolאנטי בקטריאלי נגד חיידקים רבים
Curcumaxanthorrhizaשורשטרפן-xanthrrhizolאנטי בקטריאליפעיל מאד
Coptisrhizomaשורשאלקלואידberberineאנטיבקטריאליפעיל מאד

 משחות שיניים המכילות צמחי מרפא

נבדקו 14 משחות שיניים המכילות מיצויים שונים של צמחי מרפא לפעילות נגד חיידקים של הפה (7). עשר משחות שיניים מתוך ה-14 הראו פעילות אנטי בקטריאלית נגד כל החיידקים האורליים שנבדקו. שש מתוך עשר המשחות היו פעילות גם נגד השמר הלבן- קנדידה אלביקנס. לארבע ממשחות השיניים לא היתה פעילות אנטי בקטריאלית בכלל (7).

נבדקו 37 מוצרים טבעיים שהוכנו על בסיס של מרכיבים פעילים מבודדים. בדקו את הפעילות האנטי מיקרוביאלית שלהם נגד ארבעה טיפוסים של סטרפ. מוטנס, ואת  הכושר שלהם לעכב היצמדות של החיידקים האלה (8). המרכיב הפעיל ביותר היה Catechol. הוא עיכב את כל הטיפוסים שנבדקו עם MIC 1.5  microgram ועיכב את ההיצמדות של כולם (8). Quinidine sulfate היה פעיל גם כן, אבל לא באותה רמה כמו הקטכול (8). 

צמחים הדוחים היצמדות של חיידקים אוראליים וייצור של ביופילם

הרובד שעל השיניים הוא דוגמא לביופילם של חיידקים, המתפתח על השיניים, על הכתרים, ועל שיניים מושתלות (9). החיידקים המתיישבים על הביופילם מייצרים חומצות אורגניות, כגון, חומצה לקטית  מהפוליסכרידים שבפה, וזה גורם לעששת (1). חיידקים המעכבים היצמדות של חיידקים לתאים בגוף, או למשטחים אינם הורגים או מעכבים גידול של חיידקים, ויש לפתח שיטות שונות כדי לגלות מי הם וכיצד הם פועלים (1).

פירות החמוציות, Vaccinium macrocarpon, ממשפחת האברשיים, Ericaceae, ידועים היום כמסייעים למנוע זיהומים בדרכי השתן, על ידי מניעת היצמדות של חיידקי הקולי לתאי אפיתל.  הם גם מונעים היצמדות של הליקובקטר פילורי לריריות של הקיבה (10).  בדקו אם פירות החמוציות ימנעו היצמדות של חיידקים של הפה למשטחים, ואם הם יכולים לעכב ייצור של ביופילם. מצאו שאם חושפים סטרפטוקוקים אורלאיים ל-25% מיץ חמוציות ל-10שניות חל עיכוב של 61.8% עד 95.1%  בהיצמדות שלהם לתאים (1). נוצר ביופלם דק עם צפיפות נמוכה של חיידקים (1). הראו שפירות החמוציות עכבו ייצור של ביופילם של כמה חיידקים שונים,מבלי לפגוע בחיוניות של החיידקים (11). המרכיבים המעכבים ייצור של ביופילם אצל החמוציות הם פרואנתוציאנידינים  ופלבונים  ( 1).

במחקר הנוכחי בדקו בעיקר עיכוב של היווצרות של ביופילם  באמצעות של צמחים המעכבים היצמדות של חיידקי הפה לקרומים. אין התייחסות בעבודה הנוכחית לצמחים ההורסים ביופילם.

צמחים המעכבים ייצור של ביופילם של חיידקים אוראליים

שם הצמחחלקי צמחבשימושמעכב חיידק 
Andrographispaniculataמיצוי  מהצמחהיצמדות שלStrep. mutans 
Cassia alataמיצוי מהעליםמעכב היצמדות שלStrep. mutans 
Camellia sinensisמיצוי מהעליםמעכב היצמדות שלStrep. mutans 
Psidium guavaמיצוי מהעליםמעכב היצמדות שלStrep. mutans 
Helichrysumitalicumצמרות ענפיםפורחיםמעכב היצמדות שלStrep. mutans 
Polygonumcuspidatumמיצוי מתנולי שלהשורשמעכב היצמדות שלS. mutans, S. sobrinus 
Syzgium aromaticumמיצוי מתנולי של הניצנים מעכב היצמדות שלStrep. Mutans 
Piper betleמיצוי מימימעכב היצמדות שלStrep. mutans 

מחקרים קליניים על השפעת שטיפות פה עם מוצרים המכילים צמחי מרפא

מחקר קליני מול קבוצת ביקורת נערך עם ג'ל שהכיל מיצוי של Azadirachta indica, Neem. השתתפו במחקר 36 איש. תוצאות: אחרי 6 שבועות היתה ירידה משמעותית בכמות החיידקים סטרפ. מוטנס ולקטובצילוס ברוק (12).

נעשו שטיפות פה עם מיצוי מימי של תה . הרוק נבדק 5 דקות ו-60 דקות אחרי שהמשתתפים גרגרו עם התה במשך 60 שניות. תוצאות: התקבלה ירידה משמעותית במספר חיידקי הפה. (1).

15 מתנדבים השתתפו במחקר שבו הם התבקשו ללעוס ענפים של סלבדורה פרסית, Salvadora persica (13).  תוצאות: התקבלה ירידה ברובד בדומה להשפעה שיש לצחצוח השיניים עם מברשת בלי משחת שיניים.

שטיפות פה עם תכשיר שהכיל מיצוי של סלבדורה פרסית גרם לירידה משמעותית של דימום בחניכיים ובעששת (13).

מיצוי מרימון הראה פעילות טובה. השתתפו במחקר 60 איש שחולקו לשלוש קבוצות. 20 איש קבלו מיצוי אלכוהולי של רימון, 20 איש קבלו chlorhexidine ו-20ה איש קבלו מים מזוקקים. כולם שטפו את הפה במשך דקה אחת (14). אספו רובד דנטלי לפני השטיפה וכמה פעמים אחרי השטיפה. התוצאות היו דומות עם מיצוי הרימון וה- chlorhexidine. הם הראו ירידה משמעותית בספירה של החיידקים לעומת קבוצת הביקורת. מיצוי הרימון המשיך לפעול במשך שעה (14).  החוקרים הסיקו שניתן להשתמש במיצוי מרימון לטיפול ומניעה של מחלות חניכיים הנגרמות על ידי חיידקים שברובד. מחקר in vitro אישר את התוצאה, והראה בנוסף שג'ל שהכיל מיצוי של רימון עיכב הצמדות של סטרפטוקוים אוראליים ושל קנדידה.

צמחים נוספים שנתנו תוצאות חיוביות בשטיפות של הפה הם:

Juniper communis ערער מצוי

Urtica dioica סרפד דו ביתי

Achillea millefolium אכילאה אלף העלים

Calendula officinalis צפורני חתול רפואיות

שמן אתרי של שמן עץ התה ושל מנוקה

מקורות                                      

Palombo EA. Traditional Medicinal Plant Extracts and Natural Products with Activity against Oral Bacteria: Potential Application in the Prevention and Treatment of Oral Diseases. Evidence-Based Complemetary and Alternative Medicine, 2011, Article ID 680354.

Jenkinson HF. and Lamont RJ. Oral microbial communities in sickness and in health. Trends in Microbiology, 2005  13 :589-595.

Tichy J.  and Novak J. Extraction assay, and analysis of antimicrobials from plants with activity against dental pathogens (Streptococcus sp), Journal of A lternative and Complemerary Medicine, 1998, 4 (1): 39-45.

Hu JP. Takahshi N.and Yamada T. Coptidis rhizome inhibits growth and proteases of oral bacteria. Oral Disease, 2000, 6 : 297-302,

Iauk L. Lo Bue AM. Milazzo I. and al. Antibacterial activity of medicinal plant extracts against periodontpathic bacteria Phytotherapy  Research, 2003,  17: 599-604

Smullen J. Koutsou HA. Foster A. et al. The antibacterial activity of plant extracts containing polyphenols against Streptococcus mutans. Caries Research, 2007, 41: 342-349.

Lee ss. Zhang W. and Li Y. The antimicrobial potential of 14 natural herbal dentifrices results of an in vitro diffusion method study, Journal of American Dental Association, 2004, 135 : 1133-1141.

Badria FA. And Zidan OA. Natural products for dental caries prevention. Journal of Medicinal Food, 2004, 7: 381-384.

Bernimoulin JP. Recent concepts in plaque formation. Journal of clinical periodontology, 2003,  30 Suppl.: 7-9.

Johnson- White B, Buquo L. Zeinali M. Ligler S. Prevention of nonspecific bacterial cell adhesion in immunoassay by use of cranberry juice. Analytical Chemistry, 2006, 78: 853-857.

Labrecque J. Bodet C. Chandad F. Grenier D. Effects of a high-molecular-weight cranberry fraction on growth, biofilm formation and adherence of Porphyromonas gingivitis. Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 2006, 58:439-443.

Pai MR. Acharya D. Udupa N. Evaluation of antiplaque activity of Azadirachta indica leaf extract gel- a 6 week clinical study. Journal of Ethnopharmacology, 2004, 90:  99-103.

Khalessi AM. Pack ARC. Thomson M. et al. An in vivo study of the plaque control efficacy of Persica: a commercially available herbal mouthwash containing extracts of Salvadora persica. International Dental Journal, 2004, 54: 279-283.

Menezes SMS. Cordeiro IN. Viana GSB. Punica granatum (pomegranate) extract is active against dental plaque. Journal of Herbal Pharmacotherapy, 2006, 6: 79-92.

מקור התמונה

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד