שם הצמח: Musa paradisaca משפחה: Musaceae חלקי צמח בשימוש: פרי, עלים בננה הוא השם של צמח מהסוג Musa ושל הפרי שלו. הבננה הוא אחד הצמחים העתיקים ביותר בחקלאות העולמית. צמח הבר גדל באמריקה הדרומית והמרכזית. יש מיני בננה שנאכלים, בהם הפרי גדל כלפי מטה. כשהפרי גדל כלפי מעלה הוא אינו נאכל. גודל הפרי שונה מאד במינים השונים. יש מינים בהם הפרי קטן מאד, ויש מינים בהם הפרי גדול ובשרני מאד. לכל חלקי הצמח יש פעילות רפואית. (1). הבננה הוא צמח שגדל באקלים חם. ירידה בטמפרטורה מתחת לאפס גורמת לנזק בלתי חוזר לצמח. הצמח צריך מים. היובש גורם לצמח להתנודד וליפול, אבל גם שיטפונות מזיקים לו. רוחות חזקות עלולות לגרום לנשירה של העלים. כל גבעול מייצר פרחים ופירות רק פעם אחת. אחרי הפריחה והבשלת הפירות כורתים את הגבעול, כדי לאפשר לגבעולים חדשים לצמוח (1). מרכיבים של פרי הבננה (2) מרכיבים ריכוז המרכיבים פחמימות 22.84 ג' סוכרים 12.23 ג' סיבים תזונתיים 2.6 ג' שומן 0.33 ג' חלבון 1.09 ג' ויטמין A 3 מיקרוגרם 0% תיאמין-ויטמין B1 0.031 מ"ג 2% ריבופלבין- ויטמין B2 0.073 מ"ג 5% ניאצין ויטמין B3 0.665 מ"ג 4% חומצה פנתוטנית ויטמין B5 0.334 7% ויטמין B6 0.367 מ"ג 2.8% פולאט ויטמין B9 20 מיקרוגרם 5% ויטמין C 8.7 מ"ג 15% סידן 5 מ"ג 1% ברזל 0.26 מ"ג 2% מגנזיום 27 מ"ג 7% זרחן 22 מ"ג 3% אשלגן 358 מ"ג 8% אבץ 0.15 מ"ג 1% הבננה כפרי מאכל הפרי הוא מקור טוב לאשלגן. פרי אחד בינוני נותן 23% מהתצרוכת היומית האשלגן דרוש לעצמות ומונע התכווצות שרירים וכאב עוויתי בשרירים (1). האשלגן גם מפחית סיכון לשבץ (1,2). הבננה עשירה בויטמינים: ויטמין A, B6, C,D, E, Niacin, Folate, Panthothenic acid . ויטמין D מסייע לספיגת הסידן. פרי הבננה חשוב לתפקוד תקין של מערכת השרירים והשלד (1,2). מינרלים המצויים בבננה: אשלגן, סידן, מגנזיום, זרחן, סלניום, ברזל בננה אחת בינונית נותנת 200 קלוריות. היא מכילה 51 ג' של פחמימות. 100 ג' של בננה בשלה נותנים 116 קלוריות (1). הבננה מכילה 20% סוכר. הבננה קלה לעיכול, והיא אחד הפירות הבודדים שניתן לאכול במקרים של אולקוס בקיבה או בתריסריון. פעילות רפואית לכל חלקי הצמח יש תכונות רפואיות. הפרחים מסייעים במקרים של דיזנטריה, אולקוס וברונכיט. אחרי בישול הם מומלצים במקרים של סכרת. השורש והזרעים מטפלים בבעיות של מערכת העיכול. הקליפה וציפת הפרי הם בעלי פעילות נוגדת חיידקים ופטריות (2). הם מכילים מתווכים עצביים: נוראפינפרין, סרוטונין ודופמין (1,2). הריכוז הרב של אשלגן המצוי בפרי של הבננה מסייע לשמירת לחץ דם תקין (1). הפעילות הרפואית יותר בולטת בבננות בשלות (1,2). הבננה עשירה בסיבים, כולל, צלולוז, המיצלולוז ואלפה-גלוקן. היא מסייעת לפעילות מערכת העיכול, ועוזרת במקרים של עצירות ושלשול. הבננה עוזרת למעי הגס לספוג כמויות גדולות של מים, וזה עוזר לתנועתיות של המעי. הבננה עשירה בפקטין שעוזר לספיגת המים. הבננה עשירה ב-fructooligosccharides שהוא מזון חשוב לחיידקי המעי. פרי הבננה נוגד חומציות, ומועיל במקרים של אולקוס ופצעים במערכת העיכול. באוניברסיטת Cornell נערך מחקר שבדק השפעה של תפוחי עץ, תפוזים ובננות על תאי עצב. הם מצאו שתרכובות פנוליות של צמחים אלה מנעו פגיעה בתאי העצב (1). מתוך שלושת הצמחים שנבדקו, תפוחי עץ הם בעלי התכונות האנטי אוקסידנטיות היעילות ביותר, הבננה הייתה במקום השני ואחריהם התפוזים. הבננה היא פרי מתאים מאד לתינוקות. הפרי קל לעיכול ועשיר בוויטמינים ומינרלים. כל מה שחשוב לתינוק כדי לבנות את גופו מצוי בבננה. הפרי עשיר בסיבים תזונתיים, והוא מסייע להורדת רמת כולסטרול בדם (1,2) פעילות אנטי בקטריאלית מצויה בקליפה של בננה בוסר, ואינה מצויה בקליפה של בננה בשלה. נבדקה פעילות נגד חיידקים במיצויים שונים. הפעילות היעלה ביותר התקבלת במיצויים במים או במים-אלכוהול. פעילות נגד חיידקים נמצאה נגד Pseudomonas spp. Bacillus cereus, E. coli (2,3). שימוש מסחרי עלי הבננה משמשים בדרום הודו כצלחות. מגישים ארוחת צהרים על עלים של בננה, בדרך כלל השימוש רב פעמי. שוטפים מעט את העלים ומשתמשים בהם פעם נוספת. שימוש נוסף בעלים הוא כמטריה, כחומר לבנייה וככלי אוכל. הסיבים משמשים לאריגת חבלים ומחצלות ובדים אחרים (1). לסיכום, פרי הבננה משמש כחלק מהמזון לאורך ההיסטוריה האנושית. ברפואה המסורתית משתמשים בחלקים שונים של הבננה לטיפול בכמה מחלות. מחקרים שנעשו על הבננה מוכיחים שאפשר אמנם להתייחס אליו כאל מזון רפואי. |
מקורות
Sampath KP. Bhowmik D. Duraivel S. et al. Traditional and Medicinal Uses of Banana. J. of Pharmacognosy and Phytochemistry, 2012 Vol. 1 issue 3: 51-62.
Jyothirmayi N. Mallikarjuna R. Banana Medicinal Uses. J. OF Medical Science & Technology, Vol. 4 issue 2: 152-160
Jyothirmayi N. et al. Anti microbial activity of lacally available ripend and unripend cultivars of Musa paradisicca (Banana).
Asian J. Microbiol. Biotech. And Enviorn. Sci. 2011, 13(4): 639-642.