עולם המדע והרפואה ממשיכים בחיפוש תרופות, צמחים ומזון המגבירים את הרגישות לאינסולין (1,2).
ביפן מגדלים באזורים ההרריים זן בעל קליפה לבנה של בטטה- Ipomoea batatas. בהסתמך על ידע מסורתי, ממשיכים התושבים לייחס חשיבות רפואית לצמח. הם אוכלים את השורש החי במקרים של אנמיה, יתר לחץ דם וסכרת. הכינו ממנו תכשיר רפואי הנמכר כתוסף מזון מומלץ למניעה וטיפול בסכרת מטיפוס 2 (3).
במחקר שנערך על מדגם קטן (4) נחקרה השפעת הבטטה על 18 מטופלים סכרתיים, שטופלו רק על ידי מזון, ללא תרופות. המחקר נמשך 6 שבועות, והראה שמנה יומית של 4 ג' מהצמח, גרמה לירידה ברמת הכולסטרול וברמת LDL וכן ירידה ברמת הגלוקוז בדם (4).
הצוות שערך את המחקר הקטן המשיך במחקר עם מדגם גדול יותר, למשך זמן ארוך יותר. החוקרים בדקו את השפעת הבטטה על חולי סכרת בהשוואה לקבוצת בקורת.
נבדקו 61 משתתפים סכרתיים המטופלים רק עם תזונה ללא תרופות. רמת הגלוקוז בדם בצום היתה 145-150. 30 מהמשתתפים קבלו 4 ג' ליום של בטטה, ו-31 משתתפים היו קבוצת בקורת וקבלו פלצבו. המחקר נעשה לפי שיטת הסמיות הכפולה.
נבדקה רמת הגלוקוז בצום, רמת גלוקוז בבדיקת העמסה לפני התחלת המחקר, וכן חודש חודשיים ושלושה חודשים אחר כך. רמות גלוקוז נבדקו בבית על ידי המשתתפים שלוש פעמים בשבוע. בנוסף נבדקו רמות כולסטרול וטריגליצרידים.
התוצאות הראו ירידה ברמת הגלוקוז בצום ובבדיקת ההעמסה בקבוצה שקבלה בטטה לעומת הפלצבו. הירידה התחילה כבר אחרי חודש, ונמשכה במשך החודשיים הבאים. בסיום החודש השלישי ירדה הרמה לממוצע של 128. ירידה מתונה התקבלה גם ברמת הכולסטרול והטריגליצרידים. בקבוצת הפלצבו היתה ירידה מ-148 עד לרמה של 140.
לא נראתה השפעה על ייצור או הפרשת אינסולין מהלבלב. המנגנון הוא, כפי שהתקבל מהמחקר, הגברת רגישות לאינסולין. הוכחה התקבלה על ידי ניסוי שנעשה בתאים בתרבית. נבדקה ספיגת גלוקוז מסומן ב-C14 בתאים של רקמת שומן בתרבית. התקבל זרוז משמעותי של הספיגה.
מנגנון זה אינו מסביר את הירידה ברמת הכולסטרול והטריגליצרידים. החוקרים מסיקים שיש כנראה מרכיבים נוספים ומנגנון נוסף שיכולים להסביר תופעה זו, שחוזרת על עצמה במחקר הנוכחי.
מקורות1. Ludvir B. Neuffer B. Pacini G. Efficacy of Ipomoea batatas (Caiapo) on Diabetes Control in Type 2 Diabetic Subjects Treated With Diet. Diabetes Care, 2004, 27: 436-440
2. Yeh GY. Eisenberg DM. Kaptchuk TJ. Phillips RS. Systematic review of herbs and dietary supplements for glycemic control in diabetes. Diabetes Care 2003, 26: 1277-1294.
3. Kusano S. Abe H. Tamura H. Isolation of antidiabetic components from white skinned sweet potato (Ipomoea batatas L.). Biosci. Biotechnol Biochem. 2001, 65: 109-114.
4. Pacini G. The effect of Ipomoea batatas (Caiapo) on glucose metabolism and serum cholesterol in patients with type 2 diabetes. A randomized study. Diabetes Care 2002,
Ipomoea batatas
משפחה: חבלבליים, Convolvulaceae
לסוג Ipomoea, לפופית, משתייכים כ-500 מינים של צמחים חד שנתיים או רב שנתיים, של שיחים, עצים קטנים ומטפסים.batatas I. הוא מטפס רב שנתי שמוצאו מדרום אמריקה. הוא ידוע כצמח מאכל בארץ מוצאו, משם עבר לארצות רבות, בהן מגדלים אותו כירק למאכל.
חלקי צמח בשימוש: שורש מעובה
מרכיבים: עשיר בבטא- קרוטן, ויטמין B6, C ו-E,
מכיל מינרלים,כגון, סידן, אשלגן וברזל
עשיר בסיבים, דל בנתרן.
זן של בטטה עם קליפה לבנה היה ידוע ביפן מאז שנים רבות כמוריד לחץ דם ורמת סוכר בדם. חוקרים ביפן עובדים על בידוד המרכיב ההיפוגליקמי. הם מעריכים שהמרכיב הפעיל הוא גליקופרוטאין חומצי, בעל משקל מולקולרי בסביבות 20.000.
קורות
Kusano S. Abe H. Tamura H. Isolation and antidiabetic componenets from white-skinned sweet potato (Ipomoea batatas L). Biosci Biotechnol. Biochem. 2001, 65: 109-114.