כשמתעוררת בעיה נפשית, כגון, קושי להתרכז, נשירה מבית הספר, דכאון קל או חמור יותר, קשיים חברתיים נוהגים לחפש עזרה רפואית.
Hila Cass היא פסיכיאטרית אמריקאית המטפלת בשיטת הרפואה המשולבת. היא מטפלת באדם עצמו ולא רק בבעיה שלו, ומחפשת מה עלול לגרום לקשיים שלו, וכיצד ניתן לעזור לו.
בכתבה הנוכחית היא מתייחסת לחוסר בחומצות אמינו, בוויטמינים ומינרלים שעלולים לגרום לבעיות נפשיות, ומסבירה כיצד הם מסייעים לבריאות הנפש.
החוסר במרכיבים קשור לתזונה שאינה מספקת אותם. תזונה של מזון מהיר, מתועש, טעים לחיך אך לוקה בחסר עבור הגוף כולו והמוח.
חומצות אמינו, ויטמינים ומינרלים חשובים למערכת העצבים.
חומצות אמינו
מעבר של גירוי עצבי מתא עצב אחד לשני נעשה בתיווך של נוירוטרנסמיטורים (מתווכים עצביים). החומצות האמיניות הן אבני הבניין לכל החלבונים שבגוף, והן גם הפרקורסור למתווכים העצביים הנוצרים בתוך תאי העצב.
שלוש חומצות אמינו קשורות באופן ישיר למצב הרוח, לזיכרון, לכושר הלימוד ולמניעת דכאון (1). השלוש הן: פניל-אלנין, טירוזין וטריפאופאן.
פניל-אלנין וטירוזין הן פרקורסור של הנוירוטרנסמיטור נור-אפינפרין, שקשור לשינה, לחלימה ולרגשות. הוא משפיע על מצב של עירנות ועל ויסות מצב הרוח. נור- אפינפרין הוא המתווך העצבי העיקרי במערכת הסימפטטית.
טטריפטופאן הוא פרקורסור של סרוטונין. הוא הופך בגוף ל- 5-hydroxytryptophan ולסרוטונין. 90% מהסרוטונין בגוף מצוי במערכת העיכול, והשאר בטסיות הדם ובמערכת העצבים. הוא עוזר נגד דכאון.
ניתן לקחת חומצות אמינו ביחד עם היפריקום או עם ויטמין B6 כדי לחזור למצב של איזון.
ויטמינים
ויטמין B1 Thiamine
המוח משתמש בתיאמין כדי להפוך את הגלוקוז לאנרגיה. במצב של חוסר בתיאמין חסרה אנרגיה למוח. זה יכול לגרום לעייפות, דכאון, חרדה, רגזנות, דאגנות-יתר.
חסר בוויטמין B1 עלול לפגוע בזיכרון, לנדודי שינה ולהפרעות במערכת העיכול.
מזון המכיל פחמימות מזוקקות, כגון סוכר בצורה מוגזמת מייבש את המלאי של ויטמין B1.
ויטמין niacin B3
חוסר בויטמין B3 גורם לחרדה ולאיטיות פיזית.
ויטמין B6 pyridoxine
ויטמין B6 חיוני לייצור נוירוטרנסמיטורים. נמצא שיש קשר בין חוסר בוויטמין B6 ודכאון. ריכוז נמוך של ויטמין B6 גורם לאנמיה, ישנוניות, עוויתות.
גלולות נגד היריון עלולות לגרום לחוסר בוויטמין B6.
ויטמין cobalamin B12
חוסר בויטמין B12 עלול לגרום לאנמיה, לפגוע במצב הרוח, לפרנויה, מבוכה, דמנציה, הלוצינציות, לחולשה וקוצר נשימה.
בכבד יש בדרך כלל מלאי שלB12 מספיק ל-3-5 שנים, ולכן החוסר אינו מתבטא מיד. לקיחת ויטמין B12 כתוסף יכול לעזור ל-10%עד 30% מהאנשים הסובלים מדיכאון.
חומצה פולית- ויטמין B9
חומצה פולית מעורבת בייצור של כמה נוירוטרנסמיטורים, והיא חיונית לייצור של המוגלובין. חוסר בחומצה פולית עלול לגרום לאנמיה. הוא עלול לגרום גם לעייפות ודמנציה.
ויטמין C
ויטמין C ידוע כאנטיאוקסידנט יעיל מאד. בנוסף הוא חשוב לבריאות הנפש. חוסר בוויטמין C עלול לגרום לדיכאון. לקיחת 1-3 ג' ליום של ויטמין C חשוב במקרים של דכאון.
מינרלים
ישנם לפחות 15 מינרלים חיוניים לבריאות.
נתרן ואשלגן קובעים את איזון האלקטרוליטים של הגוף. הגזמה במלח עלולה לשבש את האיזון, להשפיע על רמה של נוירוטרנסמיטורים ולגרום לדיכאון, לתסמונת טרום-ויסתית.
חוסר בברזל גורם לאנמיה, לחולשה, לנדודי שינה.
חוסר במגנזיום עלול לגרום לחרדה, דאגנות, כאבי שרירים. מחלות של הכליות עלולות לגרום לחוסר מגנזיום. המנה היומית הדרושה של מגנזיום היא 400-800 מ"ג.
במקרים של דכאון מוצאים רמה גבוהה של סידן בגוף. שיפור במצב הדכאוני מתבטא בירידה הדרגתית בריכוז הסידן עד לרמה הנורמלית.
סידן ומגנזיום ביחד שומרים על ההומיאוסטזיס בגוף.
אבץ דרוש לכמה תהליכים הקשורים לפעילות המוח. חוסר באבץ עלול לגרום לאיטיות מנטלית, להפרעות ריגשיות ולשינויי בחוש הטעם ובתחושות, לפגיעה במערכת החיסון ובעור.
ישנן מחלות העלולות לגרום לדיכאון, כגון, העייפות הכרונית, היפוגליקמיה, לחץ דם נמוך. יש לבדוק גם חוסר איזון הורמונלי.
דכאון עלול להופיע בגלל חוסר איזון בהורמונים של התירואיד או של מערכת המין. במקום לטפל בדיכאון עם תרופות קשות, עדיף לטפל בגוף כולו ולהחזיר לו את האיזון.