חיסון נגד וירוס האבולה

חיסון נגד וירוס האבולה

מאת: ד"ר מינה פארן

חיסון חדש נגד וירוס האבולה נבדק על אלפי אנשים בגיניאה וסיירה ליאון. הוא הראה יעילות מרשימה ביותר בניסוי קליני. החיסון עוד לא אושר על ידי ה-FDA או על ידי גופים אחרים, אבל החברה שפיתחה אותו ייצרה כבר 300.000 מנות, כדי שיהיה מוכן לשימוש במקרה של התפרצות קטלנית.

מחלת האבולה ידועה למדע מאז שהתפרצה בדרום סודן בשנת 1976. כבר אז                                                                                    החלו המאמצים לפתח  חיסון נגד הווירוס. אבל לא נמצאו משאבים הדרושים לפיתוח החיסון.

לאחר ההתפרצות של 2014, שהייתה נרחבת יותר, ולאחר שהמחלה יצאה מאפריקה והגיעה גם למדינות מערביות, התעורר שוב העניין בייצור חיסון נגד הווירוס. המחקר נערך על ידי חוקרים מארגון הבריאות העולמי- WHO ביחד עם חוקרים של משרד הבריאות של גינאה. הם עבדו על חיסון שפותח על ידי סוכנות הבריאות של קנדה וצבא ארה"ב.

החיסון מורכב משלד של הווירוס  VSV-Vesicular Stomatitis Indiana Virus. זהו וירוס שמדביק פרות וסוסים אבל אינו מדביק בני אדם. הווירוס עבר הנדסה גנטית, והלבישו עליו נוגדנים המופיעים על גבי נגיף האבולה. זה מאפשר למערכת החיסון ללמוד לזהות את החלבונים האלה, ולפתח נוגדנים נגדם.  במקרה של הדבקה עם וירוס האבולה  החלבונים האלה יתקפו אותו.

החיסון נבדק תחילה על קופים. הם חוסנו ואז הזריקו להם נגיפי אבולה. הקופים היו עמידים למחלה. הם לא חלו.

המחקר בבני אדם התחיל באפריל 2015. חסנו אלפי אנשים שהיו בקרבת חולי אבולה. המחוסנים לא נדבקו במחלה. מבין האנשים שלא חוסנו חלו 19 איש באבולה. התחילו לחסן גם ילדים מגיל שש. הראו שהחיסון יעיל על המחוסנים  וגם על הסביבה שלהם, והוא מנע מהמחלה להתפשט.

תופעות לוואי

כחצי מהמחוסנים דיווחו בשבועיים הראשונים על כאבי ראש, עייפות וכאבי שרירים. רק אצל שני מחוסנים היו תגובות אלרגיות קשות.

החיסון שנבדק מגן רק מפני שני זנים של הווירוס, אבולה סודן ואבולה זאיר. הזן האחרון היה אחראי להתפרצות האחרונה במערב אפריקה.

לא ידוע כמה זמן נמשכת ההגנה של החיסון ואם יהיה צורך לחזור עליו.

חברות נוספות עובדות כיום על חיסונים אחרים נגד נגיף האבולה, בתקווה שיוכיחו את עצמם יעילים או בטוחים יותר מהחיסון הנוכחי.

צריך להמשיך ולחקור את החיסון, אבל הוכח שהוא הצליח למנוע הדבקה באבולה, ולעצור את התפשטות המחלה.

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד