השם בעברית: ליצ'י
משפחה: Sapindaceae
חלקי צמח בשימוש: פירות
תיאור הצמח: פירות הליצ'י גדלים על עץ ירוק- עד בגובה 9-30 מ'. העלים בצבע ירוק כהה בחלק החיצוני שלהם, ובצבע ירוק-אפור בחלק התחתון (1). הפרחים בצבע ירוק-צהבהב גדלים בצורת אשכולות בקצות הענפים. הפירות בולטים עם קליפה בצבע אדום, הפרי בפנים לבן. הפרי מתקלף בקלות (1). בתוך הפרי מצוי זרע אחד. הפרי אכיל, וטעמו מתוק ועסיסי.
מוצאו של הליצ'י מדרום סין. הוא גדל בעיקר ליד נהרות וקרוב לחוף הים.
הליצ'י היה צמח מוכר וידוע בסין העתיקה. הוא מוזכר ומצויר בכתבים משנת 1059 לפנה"ס. גידלו אותו בארצות שכנות בדרום אסיה, רחוקים משפת הים.
בסוף המאה ה-17 העבירו את הליצ'י לבורמה, ו-100 שנים אחר כך הוא הועבר להודו. בתחילת המאה ה-19 שתלו את הליצ'י במשתלות באנגליה ובצרפת(1). מאירופה העבירו את הליצ'י להוואי, לקליפורניה, לפלורידה.
בתחילת המאה העשרים הייתה סין הראשונה בגידול ובכמות הפירות שגדלו בה. הודו הגיעה למקום השני. הגידולים של הליצ'י התפשטו לפקיסטן, בנגלדש, בורמה, סרי לנקה, יפן, הפיליפינים, מדגסקר, ברזיל ודרום אפריקה (1).
מרכיבים: תרכובות פנוליות הן המרכיבים העיקריים של פרי הליצ'י (2).בכול שלב של הבשלת הפרי אין בו תכונות של אסטרינג'נט (1).
הפרי מכיל פלבונואידים, טריטרפנים, סטרולים צמחיים (2).
שימוש כמזון: השימוש העיקרי בליצ'י הוא כפרי מאכל טרי או יבש.
הוא מצוי בשוק כפרי כבוש, משומר בתוך רוטב מתוק או ביין. מכינים מהפרי ג'לי עם 1% של פקטין וחומצה ציטרית (1).
הפרי היבש נאכל כמו צימוקים. בסין נוהגים להכניס אותם לתה כממתיק (1).
בסין ובהודו משמרים פירות מקולפים בלי הזרעים בסירופ מסוכר ומפיצים אותו לארצות רבות. שומרים על הצבע הלבן של הזרעים באמצעות 4% של חומצה טרטרית (1).
שימוש רפואי: הפרי מסייע להקלה על שיעול, מונע חמצון יתר, נוגד דלקת, מגן על הכבד, אנטי ויראלי (2).
בסין מייחסים לזרעים תכונות של שיכוך כאבים, ומשתמשים בהם במקרים של נוירלגיה (1). חליטה מקליפת הפרי משמשת לטיפול בפריחה של אבעבועות רוח ובשלשול.
בהודו משתמשים בפרי הטחון לטיפול בנוירלגיה (1).
ערך תזונתי של 100 ג' פרי של ליצ'י.
ערך תזונתי | פרי טרי | פרי יבש |
קלוריות | 63-64 | 277 |
לחות | 81.9-84.83% | 17.9-22.3% |
חלבון | 0.68-1.0ג' | 2.9-3.8ג' |
שומן | 0.3-0.58 ג' | 0.2-1.2ג' |
פחמימות | 13.31-16.4 ג' | 70.7-77.5 ג' |
סיבים | 0.23-0.4 ג' | 1.4 ג' |
אפר | 0.37-0.5 ג' | 1.5-2.0 ג' |
סידן | 8-10 מ"ג | 33 מ"ג |
זרחן | 30-42 מ"ג | |
ברזל | 0.4 מ"ג | 1.7 מ"ג |
נתרן | 3 מ"ג | 3 מ"ג |
אשלגן | 170 מ"ג | 1.100 מ"ג |
תיאמין | 28 mcg | |
חומצה ניקוטינית | 0.4 מ"ג | |
חומצה אסקורבית | 24-60 מ"ג | 42 מ" |
מקורות
Morton J. Morton JF. Lychee, Fruits of warm climates 1987, p. 249-259.
Ibrahim SR. Mohamed GA. Lichi chinensis: medical uses, phytochemistry and pharmacology. J. Ethnopharmacol. 2015, 4, 174 :492-513.