המחקר נערך בישראל על ידי רופאים של מחלקות גסטרואנטרולוגיות בבתי החולים תל השומר ובלינסון, וביה"ס לרפואה של אוניברסיטת תל אביב (1).
הם בדקו השפעה של פוליפנולים על מחלות דלקתיות של מערכת העיכול, מחלת קרוהן ודלקת המעי הגס המתכייבת, ועל דלקת חריפה של הלבלב-פנקריאטיטיס.
הפוליפנולים ידועים כאנטי אוקסידנטים, אנטי דלקתיים , מגבירים רגישות של תאים לאינסולין ומגינים על כלי הדם . מחקרים רבים שנערכו בעשרות השנים האחרונות הוכיחו את חשיבותם הרפואית, ואת התועלת שיש בהם לבריאות. ניתן לקבל אותם מהתזונה. הם נפוצים בפירות ובירקות, ואין בהם רעילות (1,2).
לא נעשו, עד היום, מחקרים הבודקים כמותית כמה פוליפנולים צריך לאכול כדי לשמור על הבריאות. האם יש פוליפנולים מסוימים המועילים יותר למניעת מחלות של הלב וכלי הדם, או למניעת סרטן. מי הם? מה השיטה הטובה ביותר כדי להפיק מהם את התועלת המרבית.
פוליפנולים מצויים בשוק כתוספי מזון. רבים מעדיפים לקחת אותם בתור תוספים מרוכזים במקום להשתמש בהם כחלק מהתזונה היום-יומית.
ריכוז הפוליפנולים הדרוש לפעילות רפואית כשמשתמשים בהם כמזון היא כ- 1 ג' ליום .זהו ריכוז גבוה יותר מויטמין C,E או בטא-קרוטן (3).
החוקרים בדקו ארבעה פוליפנולים שהפעילות שלהם הוכחה על ידי מחקרים רבים:resveratrol, epigallocatechin gallate, curcumin, quercetin.
פוליפנולים פעילים מאד כמנטרלים של רדיקלים חופשיים in vitro. מקובל היום שהפעילות האנטי דלקתית שלהם מקורה באינטראקציה שלהם עם חלבונים הקשורים לביטוי של גנים (4). פעילות זאת מצאו ברסרבטרול, במרכיבים המצויים בתה ירוק בכורכומין. ובקוורצטין המצוי בתפוחי עץ, בצל, ירקות עלים ובתה (1).
פוליפנולים ומחלות מעיים דלקתיות.
מחלת קרוהן ודלקת המעי הגס המתכייבת הן הפרעות הנגרמות מתגובה אפיתליאלית לא מתאימה לחיידקי המעי.
הטיפול הפרמקולוגי מכוון באופן מדויק לתגובה האוטואימונית והדלקתית, שהורסת את הריריות של הקיבה והמעי ופוגעת בכושר הספיגה שלהם.
מחקרים שנעשו על מכרסמים הראו שטיפול עם פוליפנולים במחלות מעיים דלקתיות מושרות, היו יעילות במניעת התפתחות דלקת ובטיפול בדלקת ובמחלה (5).
רסרבטרול, epigallocatechin gallate, כורכומין , קורצטין ורוטין הפחיתו מקרים של מוות של המכרסמים, החלישו את הסימפטומים של הפגיעה במעי הגס, כגון, שלשול ודימום בצואה, הפחיתו איבוד של משקל והפחיתו את הדלקת (1,5).
קוורצטרין ורוטין אינם מראים פעילות אנטי דלקתית in vitro, אבל פועלים כאנטי דלקתיים כשהם ניתנים במזון במקרים של קוליטיס. הם אינם נספגים טוב במעי הדק, אבל הופכים במעי הגס לצורה הפעילה של הקורצטין על ידי חיידקי המעי הגס (5).קורצטין לא היה יעיל בשיפור הסימפטומים של הקוליטיס (1).
מחקרים בחיות הראו שפוליפנולים מסייעים לשיפור תפקוד של שתל אחרי השתלה, כשהם פועלים בעצמם או בשילוב עם ציקלוספורין (1). במקרה זה הם פועלים כמדכאים של מערכת החיסון (1).
מחקר קטן הראה שכורכומין שניתן באופן פומי גרם לשיפול של סימפטומים קליניים ובדיקות מעבדה, אצל חמישה מטופלים עם דלקת המעי הגס המתכייבת. הכורוכומין שיפר גם את הסימפטומים בארבעה מתוך חמישה מטופלים עם מחלת קרוהן שלא הגיבו מספיק לתרופות קונבנציונלית (1).
החולים בדלקת המעי הגס המתכייבת קבלו 550 מ"ג של כורכומין פעמיים ביום במשך 30 יום, ואח"כ קבלו 550 מ"ג של כורכומין פעם אחת ביום במשך 30 יום (1). המטופלים עם מחלת קרוהן קבלו 360 מ"ג של כורכומין שלוש פעמים ביום במשך 30 יום, אח"כ הם קבלו 360 מ"ג של כורכומין ארבע פעמים ביום במשך חודשיים (1). תוצאות ראשונות שהתקבלו ממחקר על 89 מטופלים עם דלקת המעי הגס ברמיסיה, שקבלו כורכומין במשך 6 חודשים, הראה שהמחלה חזרה אצל 21% מהמטופלים שקבלו פלצבו, ורק אצל 5% מהמטופלים שקבלו כורכומין.
כל המטופלים קבלו 5-aminosalicylic acid (1).
לא היו תופעות לוואי לטיפול הארוך עם כורכומין.
לסיכום, פוליפנולים הם מרכיבים המצויים במזון מהצמחים, בעל פעילות נוגדת דלקת ומגינה על התאים. הם מקטינים את חומרת המחלה הניסיונית לדלקת המעי הגס המתכייבת ודלקת של הלבלב. הם מעודדים ריפוי כשהם ניתנים בתוך המזון והם בטוחים לשימוש. הם מעודדים ריפוי ובטוחים לשימוש גם אצל מטופלים החולים במחלות אלה. דרושים מחקרים נוספים.
מקורות
Shapiro H. Singer P. Halpern Z. Bruck R. Polyphenols in the treatment of inflammatory bowel disease and acute pancreatities. Gut 2007. 56(3):426-435.
Manach C. Mazur A. Scalbert A. Polyphenols and prevention of cardiovascular diseases. Curr 0pin Lipidol 20051677-84.84 pabMed.
Kris-Etherton PM. Lefevre M. Beecher et al. Bioactive compounds in nutrition and health-research methodologies for establishing biological function: the antioxidant and anti-inflammatory effects of flavonoids on atherosclerosis. Annu Rev Nutr 200424511 PubM.
Delhalle S. Blasius R. Dicato M. et al. A beginner's guide to NF-kappa B signaling pathways. Ann N Y Acad Sci 200410301 PubMed
Oz HS. Chen TS. MeClain CJ.et al. Antioxidants as novel therapy in a murine model of colitis. J. Nitr. Biochem. 20051629 PubMed.