משפחה: Ulmaceae
השם באנגלית: Slippery Elm
שם נרדף: Ulmus rubra
חלקי צמח בשימוש: קליפת הגזע, משתמשים בחלק הפנימי של קליפת הגזע
תאור בוטני: האולמוס הוא עץ נשיר שמוצאו מצפון אמריקה. הגזע בצבע חום כהה. החלק הפנימי של הגזע לבן. הוא מכיל כמות גדולה של מוצילג. העלים אליפטיים, מסודרים בשתי שורות. הפריחה באפריל. הפרחים בצבע ירוק בהיר. העץ פורח בתחילת הלבלוב, והפרי בשל לפני סיום הופעת העלים. השם rubra מתייחס לניצנים שצבעם חום חלודה.
מרכיבים: המרכיב העיקרי הוא המוצילג, המורכב מתערובת של פוליסכרידים, כולל, גלקטוז, 3-מתיל גלקטוז, רמנוז ושאריות של חומצה גלקטורונית,טאנינים 3.0-6.5%
בנוסף הוא מכיל פלבונואידים, פרואנתוציאנידים
סטרולים צמחיים, כגון, beta-sitosterol
ניתן לראות במיקרוסקופ גרגרים של עמילן וגבישים של סידן אוקסלאט.
המוצילג תופח עם מים ונותן ג'ל עבה ויציב.
פעילות: מרכך, מגן על העור, מכייח, מזין.
התוויות: לטיפול בברונכיט, דלקת של המעי הגס, עצירות, שיעול, אסתמה, שלשול, טחורים, כיב פפטי, גסטריטיס, דיברטיקוליטיס, צרידות, להוריד רמת כולסטרול בדם, למקרים של reflux. בשימוש חיצוני מומלץ לטיפול בכוויות, פריחה של חיתולים אצל תינוקות, אקסמה, לשמירה על לחות העור, להזנת העור.
רפואה מסורתית: האינדיאנים של צפון אמריקה השתמשו במוצילג של האולמוס לטיפול בהפרעות בדרכי הנשימה, הפרעות בדרכי השתן, לטיפול בדיזנטריה, בצרידות, בהפרעות של דרכי העיכול, בטחורים, בעצירות, בשימוש חצוני לטיפול בדלקות של העור ובפגעי עור שונים.הג'ל של האולמוס עשיר, רך ונוח לעיכול. התושבים של אמריקה נהגו להשתמש בג'ל כמזון בתקופות של רעב, וכן בתקופה של החלמה ממחלה. נהגו לתת ג'ל של אולמוס כמזון לילדים שסבלו מאלרגיה לחלב (1). התייחסו אליו כאל מזון שהגוף יכל לקבל בתקופות שהוא דוחה כל מזון אחר (1).
מקור ופעילות המוצילג בצמחים
המונח מוצילג צמחי מתייחס למרכיבים שנמסים במים, או תופחים במגע עם מים, ושוקעים בריכוז גבוה של אלכוהול (1). הצמח מייצר מוצילג בגוף התא, בדופן התא או בשערות בלוטיות היוצאות מתוך התא. תפקיד המוצילג בצמח הוא לשמור על הלחות של הרקמות השונות (1).
המוצילג מרפד את הפה, הלוע ומיתרי הקול, הושט ואת כל צינור העיכול עם ריר עבה. בכך הוא מרכך את הקרומים הריריים ומגן עליהם. הוא מסייע לשיכוך כאב שנגרם על ידי דלקת גרון ודלקות לאורך צינור העיכול. הוא מוסיף לחות לריריות ומונע צרידות.
המיילדות במאה ה-19 נהגו לטבול את ידיהן בתוך ריר של אולמוס כשהן טפלו בדקו יולדות או טפלו בהן (1).
הצעה להכנת תכשיר לטיפול בברונכיט ובמחלות של דרכי הנשימה:
לחתוך מגזע של אולמוס באלכסון חתיכות בעובי של גפרור (2 כפות), להוסיף להן קורט פלפלת, חתיכת לימון וסוכר או דבש כדי להמתיק. לחלוט בתוך 500 מ"ל מים רותחים במשך 25 דקות. לשתות כמויות קטנות לעיתים קרובות במשך היום (1).
התוויות נגד: הצמח מפחית ספיגה מהמעי. מומלץ לא לקחת תרופות ותוספים ביחד עם אולמוס (2)
תופעות לוואי: אינן ידועות
אינטראקציות עם תרופות: אינן ידועות
בטיחות: הצמח בטוח לשימוש. אין מניעה משימוש בצמח בהריון (3)החלק החיצוני של הגזע עלול לגרום להפלות. אין חשש להפלות עם החלק הפנימי של הגזע (3).
הכנות ומינון: מירתח , 4 ג' מקליפת גזע טחונה ב-500 מ"ל מים, שלוש פעמים ביום (3)מיצוי נוזלי 1:1 5 מ"ל שלוש פעמים ביום
תקן חוקי: GSL
מקורות
1. Slippery Elm-the funny sounding herb with serious significance.www.mdidea.com/products/proper019/paper.html
2. Bradley PR (ed) 1992, Slippery Elm bark, in British Herbal Compendium Vol.1 Britisj Herbal Medicine Association, Bournmouth Dorset, p.204.
3. Newall C. Anderson LA. Phillipson JD. Herbal Medicines, A Guide for Health-care Professionals. 1996, THE Pharmaceutical Press, London, p.248.