שם עברי: פטריית היריסיום
שם אנגלי: Lion's mane mushroom
משפחה: Hericiaceae
תיאור בוטני: Hericium erinaceus היריסיום היא פטריה ספרופיטית וטפילה, שגדלה על מקומות פגועים על עצים, בעיקר עצי אלון, או על עצים שנגדעו, זמן קצר אחרי שגדעו אותם. היא גדלה בעיקר על אלונים, שדר לבן (Betula alba/pendula), שקמה, אגוז המלך ואדר (Maple) (1). היא גדלה באזורים ממוזגים על פני
כדור הארץ, בצפון אמריקה, אירופה, יפן וסין. הפיטריה אכילה ורפואית. טעמה נעים כשהיא צעירה. היא
מופיעה בסוף הקיץ ובסתיו. בארצות חמות היא גדלה גם בחורף ובאביב. מגדלים אותה בכמה ארצות, והיא נמכרת טרייה או יבשה. הפיטריה לבנה, והצבע שלה לא משתנה כשפורסים או חותכים אותה.
מרכיבים: פוליסכרידים beta-glucans, galactoxyloglucan, glucoxylan, mannoglucoxylan, xylan (2) Erinacines (3) ארגוסטרול Erinacines A-I הם קבוצה של דיטרפנואידים, מזרזים פוטנטיים של ייצור NGF-Nerve Growth Factor. Erinacines A-G מזרזים in vitro ייצור של NGF יותר מאפינפרין (4). מפיקים אותם מהפיטריה על ידי מיצוי בתוך אלכוהול 85%. קבוצה אחרת של מרכיבים של הפטריה, שגם הם מזרזים ייצור של NGF הםHericenones, שהפיקו אותם על ידי מיצוי באצטון במשך 1-2 ימים. הם פעילים in vitro כמזרזים של NGF כמו אפינפרין (4).Erinacines ו- hericenones עוברים את המחסום דם-מוח.
NGF הם קבוצה של חלבונים הממלאים תפקיד בהחזקה ורגנרציה של תאי עצב. חוסר ב-NGF במוח של עכברים גורם להם למצב דומה למחלת אלצהיימר. החלבונום הבונים את NGF אינם עוברים את המחסום דם-מוח, ולכן אי אפשר להיעזר בהם במתן פומי.
פעילות: אימונוסטימולנט, אנטי פטרייתי, מעכב אספרגילוס וקנדידה, נוגד סרטן, מעודד רגנרציה של
מיילין, מעודד רגנרציה של תאי עצב (5).
ברפואה הסינית המסורתית משתמשים בפיטריית ההיריסיום לטיפול במחלות של מערכת העיכול, בעיקר לטיפול בסרטן של הקיבה והכבד. ברפואה הסינית המסורתית נהגו למצות את הצמחים בתוך מים חמים. מיצוי כזה הוציא את המרכיבים הנמסים במים, כגון, פוליסכרידים וחלבונים.
במיצוי המימי התבטאו בעיקר התכונות האימונוסטימולנטיות והאנטי דלקתיות של הפטריה. הפוליסכרידים שאינם נעכלים, כגון, בטא-גלוקן מרפדים את דפנות הקיבה והמעי, ומונעים נזק למערכת העיכול. ניתן
להשתמש בפטריה טרייה או יבשה. מ-10 ג' של פטריה טרייה מקבלים 1 ג' של פטריה יבשה.
פרמקולוגיה שיפור הכושר הקוגנטיבי מחקר בשיטת הסמיות הכפולה, נערך ביפן, עם נשים וגברים בגיל 50-80 עם ירידה בכושר הקוגנטיבי שלהם. השתתפו במחקר 30 איש, שמתוכם 15 קבלו אבקה של הפיטריה, בצורת כדורים, במינון של 250 מ"ג שלוש פעמים ביום, וה-15 האחרים קבלו פלצבו (6).
המחקר נמשך 16 שבועות. לאחר שהסתיים עקבו אחרי המשתתפים במשך ארבעה שבועות. בבדיקות
שנעשו בשבוע 8, 12 ו-16, היה שיפור ניכר אצל המשתתפים שקבלו את הפטריה. בבדיקה שנעשתה
ארבעה שבועות אחרי סיום המחקר ניכרה ירידה אצל המשתתפים. החוקרים הסיקו שפטריית היריסיום יעילה
לשיפור הכושר הקוגנטיבי (6).
השפעה של הפטריה על דמנציה המחקר נערך ביפן (7). השתתפו בו 100 איש זקנים, שסבלו ממחלות
ניווניות, מפרקינסון, ממחלות אורטופדיות ועוד. שבעה משתתפים סבלו מדמנציה. חמישים מהמשתתפים קבלו
פלצבו, וה-50 האחרים קבלו 5 ג' של הפטריה Hericium erinaceus בתוך מרק. המחקר נמשך ששה
חודשים. שיפור ניכר נראה אחרי ששה חודשים אצל ששה מתוך 7 המשתתפים שסבלו מדמנציה. השיפור
ניכר בהבנה, תקשורת ובזכרון, וכן ביכולת שלהם לדאוג לעצמם, להתלבש, להתרחץ וכו' (7).
השפעה על nerves growth factor בדקו השפעה של מיצוי אלכהולי של Hericium erinaceus על
תאי עצב אנושיים בתרבית. הראו עליה ביצור של NGF (4).
מקורות
1. Kawagishi H. et al. Hericenones C,D and E stimulators of Nerve Growth Factor synthesis, from the mushroom Hericium eribaceum. Tetrahedron Lett. 1991, 32: 4361-4564.
2. Kawagishi H. et al. Chromans, Hericenones F,G and H from the mushroom Hericium erinaceum. Phytochemistry 1993, 32: 175-178.
3. Chong YK. Abdul Rashid BA. Young SI. Et al. Quantification and identification of polysaccharide contens in Hericium erinaceus. Nutr. Food Sc 2007, 37:260-271.
4. Mori K. Obara Y. Hirota M. et al. Nerve growth factor-inducing activity of Hericium erinaceus in 1321N1 human astrocytoma cells. Biol Pharm. Bull. 2008, 31: 1727-1732.
5. Moldavan MG. Voronin KY. Skibo GG. The influence of Hericium erinaceus extract on myelination process in vitro. Fiziol, Zh. 2003, 49: 38-45.
6. Mori K. Inatomi S. Ouchi K. et al. Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double –blind placebo-controlled clinical trial. Phytother. Res. 2009, 23: 367-372.Kawagishi H, Zhuang C, Shnidman E. The Anti-Dementia effect of Lion's Mane mushroom and its clinical application- Hericium erinaceum- Lion Mane. Townsend Letter for Doctors and Patients. April, 2004.