Alkaline and acidic foods

Alkaline and acidic foods

מאת: ד"ר מינה פארן

עודכן ב: 15/05/2017
בחירת המזון היא בעיה שעלינו להתמודד אתה במשך כל החיים. המזון המתאים לילד אינו בדיוק זה המתאים לאדם בוגר. כשמגיעים לזקנה צריך לחשוב מחדש מה לאכול. המקצוע שנבחר לעסוק בו גם הוא יקבע את מזוננו. מזון של אדם היושב במשרד, אינו זהה למזון שדרוש לאדם שעובד במשך שעות כל יום בעבודה גופנית קשה.המזון בימינו עשיר, ומגיע מכל קצות תבל. מפעלים רבים מכינים מזון מוכן, המשחרר את האדם העובד מהצורך להכין מזון לעצמו. רבים בוחרים את מזונם רק על פי הטעם וההשקעה שצריך להשקיע בהכנתו. ישנם כאלה החוטפים משהו  תוך כדי עבודה, נהיגה או משחק, רק כדי להשביע את רעבונם, מבלי לחשוב מה קורה עם המזון לאחר שהוא נכנס לגופנו, לאן הוא הולך ואיך הוא משפיע על הגוף והמוח שלנו.בחירת המזון היא עניין רציני. אנחנו בוחרים איך לבנות את הגוף, המוח והאישיות שלנו. בנוסף לשאלות על אופן גידול המזון, באיזה חומרי הדברה השתמשו, במה האכילו את העופות והבקר שנמכרים בחנויות, מה מידת הניקיון, הטריות ועוד  שאלות, עלינו להתחשב במידת החומציות והבסיסיות של המזון שאנו אוכלים.המרכיבים המצויים במזון קובעים אם התגובה שהוא ישאיר בגוף אחרי שיעכל תהיה חומצית או בסיסית. כאשר הדם נעשה חומצי הוא חייב לנטרל את החומציות כדי שיוכל להמשיך למלא את תפקידיו בגוף. לשם כך הוא מוציא סידן ומגנזיום מהעצמות והם מעלים את הבסיסיות ומורידים את החומציות. אבל הוצאת הסידן והמגנזיום מהעצמות פוגעת בהן ומפחיתה מהמסה שלהן.זה יכול להסביר את השינויים בשלד עם הזקנה, את העצמות שנעשות שבירות, הכאבים, הגוף שנעשה כפוף. זה לא צו הגורל הקובע שהשלד ייהרס במשך החיים, וכל תניעה של אדם זקן תהיה מלווה בכאב ובאנחה. זאת תוצאה של דרך החיים שלנו.מה היה היחס לתזונה, לפעילות הגופנית ולמנוחה.אחד הדברים החשובים המצויים באחריות אישית של כל אחד מאתנו הוא רמת החומציות בגוף.רמת החומציות נמדדת לפי ערכים בין 0 ל-14. pH 7 הוא מצב של איזון. ערך נמוך מ-7 הוא חומצי, כשהערך של חומצות חזקות הוא 2-3.חומצות שה pH שלהן 5 או 5.5 הן חומצות חלשות.pH  מעל 7  הוא בסיסי.ה- pH של בסיסים חלשים הוא 7.5-8.5, ובסיסים חזקים הם בעלי pH 12.5-13.5 .ישנן בדיקות פשוטות שניתן לבצע אותן כדי לדעת מה מצב החומציות בגופנו.הבדיקות הפשוטות ביותר הן של השתן והרוק. כל מה שדרוש לנו הוא נייר לקמוס פשוט או נייר pHמדויק יותר. ה-pH של השתן צריך להיות בין 7 ל – 7.5, כלומר מידת חומציות  מאוזנת, לא חומצית ולא בסיסית. בודקים את השתן עם נייר לקמוס ומקבלים תשובה על יד הצבע שבו נצבע הנייר. כשהתגובה חומצית הנייר נעשה אדום וכשהיא בסיסית הוא נעשה כחול. נייר לקמוס מדויק יותר ייתן לנו את התשובה המדויקת לגבי ה-pH של השתן.אם השתן חומצי, ולעתים קרובות ה-pH שלו הוא 5, זה מראה שהמזון שאותו אדם  אוכל הוא חומצי.  יתכן שהוא אוכל יותר בשר, פחמימות מזוקקות ואינו אוכל מספיק ירקות.אם רמת החומציות היא מעל 8, זה מראה שחסרים בתפריט חלבונים, שומנים ופחמימות.בדיקה דומה ניתן לעשות עם הרוק. רמת החומציות שלו צריכה להיות בתחום הנורמלי המאוזן בין 6.5 ל-7.5. אם הוא גבוה או נמוך יותר נצטרך להסיק מסקנות ולתקן.כדאי לחזור על הבדיקות האלה לעתים קרובות, עד שנצליח להביא את  הגוף לערכים הנורמליים. 
ערכי pH  המצויים בתחום הנורמלי בגוף 
דם           7.35-7.45
רוק          6.5-7.5
קיבה        1.00-3.5
מעי דק     4.8-8.2
שתן         4.5-8.0 
הגוף מתאמץ לשמור על רמת  חומציות מאוזנת, ולכן איננו מרגישים מיד אם רמת החומציות גבוהה מדי. מתחילים להרגיש כשמופיעות הפרעות שונות במערכת העיכול או במקומות אחרים בגוף. רופאים ומדענים טוענים שהשמנה היא מצב שנוצר בגלל חומציות יתר. הגוף מייצר תאי שומן כדי לאחסן ולהרחיק את החומצות החזקות, הפועלות בגוף כרעל, רחוק מן האיברים החשובים בגוף. ההשמנה היא מנגנון של הגנה על האיברים מפני החומציות. כדי לרדת במשקל צריך להפחית במזון החומצי ולהגביר אכילה של מזון בסיסי. שינוי משמעותי בהרכב התזונה גורם לירידה במשקל, גם אם אין מפחיתים בכמות המזון. חשוב להימנע מלחם לבן, מאורז לבן , עוגות ועוגיות, ולהפחית במאכלי חלב ובממתקים.קינואה הוא צמח ממשפחת הסלקיים, המסייע להורדת סוכר, הורדת לחץ דם והורדת משקל. הוא זמין היום בארץ וניתן להכין ממנו מיני מאפה שונים. כשעוברים ממזון חומצי למזון בסיסי יותר ניתן להרגיש בשינוי אחרי 3-4 שבועות. השינוי שמתחולל הוא חיובי ומעודד את האדם להמשיך בתזונה הבסיסית. התזונה לא רק מונעת הריסה של תאים אלא גם מחדשת אותם. מרגישים כעין התחדשות. תהיה ירידה ברמת הסוכר, הכולסטרול והשומנים. תהיה הרגשה של קלילות בגוף . מזון בעל ערך בסיסי pH  8.5-9.0 לימון, אבטיח, מלון, פלפל אדום, תאנים מיובשות, תמרים מיובשים, מנגו, פפאיה, ענבים, אספרגוס, אגס, צימוקים, מיץ ירקות מזון בעל ערך בסיסי pH 8.0-8.5 תפוח עץ, נבטי אספסת, אבוקדו, בננה, דובדבן, גזר, סלרי, שום, תמר, תאנה, ענבים, אשכולית, חסה, עלים ירוקים, אפונה, אפרסמון, תרד, דלעת מזון בעל בסיסי pH 7.5-8.0 תפוח עץ חמוץ, שעועית, פול, פלפל, ברוקולי, כרוב, ג'ינג'ר, קולורבי, חסה, אפרסק, תות שדה, תפוח אדמה, תירס, לפת מזון בעל ערך pH 7.0-7.5 שקדים, ארטישוק, מלפפון, חציל, בצל, עגבנייה, זיתים, כרישה, חלב סויה, טופו, דוחן, קינואה, כוסמת, שומשום, טחינה, שמן זית מזון בעל ערך pH 6.5-7.0 סובין, שעורה, קשיו, פיסטוק, קמח תירס, פרוקטוז, דבש, אגוזים, זרעי חמניות ודלעת, מולסה, חרדל, לחם שיפון, חלב עיזים, פקן, חומוס, שעועית, שזיף, ביצה. מזון בעל ערך 6.0-6.5 שמנת, דגים, לחם לבן, יוגורט, דגנים, אורז, שבולת שועל, מיונית, בוטנים, קטשופ מזון בעל ערך 5.0-5.5 ממתיקים כגון, אספרטם, בשר בקר כבש ועז, משקאות תוססים, עוגות, סוכר לבן, קפה, תה, מלח, ריבות, ספגטי, ליקר, יין רוב התזונה המערבית בימינו היא חומצית. היחס בין מזון חומצי לבסיסי הוא 20-80 , כלומר, 20% של תזונה בסיסית לעומת 80% של תזונה חומצית. היחס הרצוי הוא 60-80%  מזון בסיסי, ו- 20-40% מזון חומצי.ניטרול של חומצות חזקות הוא קשה, והוא מטיל עומס כבד על הכבד והכליות.תזונה חומצית עלולה להגביר בריחת סידן מהעצמות ודלדול של שרירים, לגרום לאבנים בכליות ולמחלות הידועות של מערכת העיכול, מעי רגיש, צרבת, מעי דולף, אולקוס ואחרים.המודעות למזון שאנו אוכלים חשובה מאד.אנחנו יכולים לבנות או להרוס את עצמנו על יד המזון.אנחנו מרגישים את הטעם של המזון רק במשך זמן קצר שהוא נמצא על הלשון. הגוף צריך להתמודד אתו במשך שעות, ימים או שנים.
שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד