Succinium הוא השם הלטיני של חומר שמקורו במוהל או מיץ. Suucus בלטינית משמעותו מוהל או מיץ. החומר שאוספים אותו מכונה amber מהשם הערבי anbar, ובעברית הוא נקרא ענבר. מקורו של הענבר בעצים עתיקים שכבר מזמן אינם קיימים, בעיקר עצי מחט, כגון, מיני אורן, או עצים ממשפחת הקטניות, Fabaceae (1). השרף נשאר באדמה במשך מיליוני שנים עד שהוא הופך לענבר. האורן נחשב למקור העיקרי לענבר, למרות שיש ענבר שמוצאו משרפים של עצים נוספים.
צבע הענבר צהוב ולפעמים צהוב כהה, חום או אדום, ומשתמשים בו להכנת תכשיטים או פסלים ופסלונים. יש לו שימוש רפואי ברפואה הסינית.
רוב הענבר המצוי היום בעולם מגיע מאזור הים הבלטי (1), ממקום הנקרא חוף הענבר. בשנים האחרונות הוא מגיע מאזור בים הבלטי הנקרא Kaliningrad Oblast, והוא נמצא בין פולין לליטא.
בעבר השתמשו בו לריפוי באירופה ובמזרח התיכון. השימוש העיקרי היה כמשכך כאבי בטן וכאבים רוימטיים. שימוש זה נפסק מזמן.
מרכיבים
מרכיבים נדיפים של שרף מאורן: טרפנים, כגון, pinene, careen, sabinene, limonene הם נעלמים במשך התקופה הארוכה עד שהענבר נוצר.
ישנן מולקולות המקשות את השרף, בעיקר abietic and pimaric acid.
הענבר דומה במרכיבים הכימיים שלו לשרף של האורן, אבל הוא מכיל יותר חומר פחמימני שהתקשה. השרף מכיל ריכוז גבוה יותר של מולקולות של טרפן (2).
במשך שנים רבות אספו את הענבר מהחוף של הים הבלטי, כשהגלים הביאו אותו אל החוף. בשנת 1870 הקימו מיכרות לחציבת ענבר (1). מאז כמות הענבר הנחצב הולכת ועולה.
שימוש רפואי ברפואה הסינית
הענבר נחשב לבעל טעם מתוק וטבע נייטרלי. טוחנים את הענבר לאבקה ובולעים את האבקה עם מעט מים, או עם פורמולה שהשרף הופף להיות חלק ממנה (1). שימוש נוסף הוא בצורת כדורים.
הענבר נחשב למרגיע, מסייע להתגבר על פחדים, משחרר עוויתות.
משמש לטיפול בפלפיטציה, נדודי שינה, אפילפסיה (3). משמש חלק מפורמולה לטיפול באפילפסיה אצל ילדים (3).
שימוש נוסף הוא במקרים של בצקת ושל קשיים במתן שתן, וכן במקרים של דם בשתן. לוקחים את הענבר ביחד עם הפטריה Poria coccos (1).
בנוסף משמש הענבר להגביר זרימת דםבמקרים של אל-וסת, כאבים בבטן התחתונה,
בלוטת ערמונית מוגדלת וחסימה של האנרגיה החיונית (1).
במקרה של רמת שומנים גבוהה בדם משתמשים בפורמולה הכוללת: ענבר, אסטרגלוס, אבקה של פנינה, רימניה וג'ינסנג אמריקאי (4).
שימוש חיצוני: הענבר פועל כאסטרינג'נט לטיפול בכיבים, ומסייע לשיקום של רקמות. משתמשים בו לטיפול בכיבים, כוויות, פציעה של ריקמה (1).
מקורות:
Dharmananda S. Succinum (Amber) Use in Chinese Medicine.
www.tmnline.org/arts/amber.htm
Matuszewska A. and John A. Some possibilities of thin layer chromatographic analysis of the molecular phase of Baltic amber and other natural resins, ACTA Chromatographica 2004, 14:82-91.
Mitchell C. et al. (translators), Ten Lectures on the Use of Medicinals from the Personal Experience of Jiao Shude, 2003 Paradigm. Publications, Brookline, MA.
Lu Decheng et al. Effects of Jianyanling on serum lipids, apolipoprotein and lipoprotein. Chinese Journal of Integrated Traditional and Western Medicine, 1994, 14: 142-144.