החומר נלקח מכתבה של Ed Smith: גילוי מחודש של מזון עתיק
שם הצמח: Lepidium meyennii
שם מקומי: Maca
משפחה: מצליבים, Brassicaceae
חלקי צמח בשימוש: שורש
תאור הצמח: המאקה הוא צמח חד שנתי, הגדל בהרי האנדים בפרו. הוא קרוב מבחינה בוטנית ללפת, Brassica rapa ולצנון Raphanus sativus (1).
לסוג Lepidium משתייכים כ-175 מינים הגדלים בכל רחבי תבל (1).
יש עדויות לגידול של המאקה מאז שנת 1600 לפנה"ס. הצמח נחשב בעיני האינדיאנים שגרו בפרו כמתנת האל, ביחד עם התירס ותפוחי האדמה. המאקה הוא הצמח היחיד שניתן לגדל בגובה של הרי האנדים שמגיע ל-3800-4800 מ' צמחים אחרים שגדלים באזור הם עשבים אלפיניים ותפוחי אדמה מרים (1). תנאי הגידול קשים. ריכוז החמצן נמוך, קרינת השמש חזקה, הטמפרטורה גבוהה במשך היום, ויורדת עד לקפאון בשעות הלילה. הרוחות חזקות מאד, והצמחים הגדלים באזור נמוכים (1).
זורעים את המאקה בחודשים ספטמבר עד דצמבר, וקוצרים את השורשים 6-8 חודשים אחר כך.
ייבוש השורשים נמשך כחודשיים. בתקופה זו השורשים מאבדים 75% ממשקלם, והחריפות שלהם פוחתת. כשהם טריים טעמם דומה לצנון, ובזמן הייבוש מתנדפים המרכיבים החריפים שבשורש (1).2
רפואה מסורתית: האינדיאנים משבט ה- Quechua הגרים באזור ההרים בפרו מחשיבים את המאקה לצמח מזין מאד שנותן חיוניות פיזית, צלילות של המוח, עמידות, התמדה וכוח סבל. הצמח ידוע כאפרודיזיאק, וכמשפר פוריות של נשים, גברים וחיות בית (1).
מטפלים ממליצים להשתמש במאקה במקרים של אנמיה, שחפת, סרטן בקיבה, איבוד זכרון, ארטריטיס, רוימטיזם, הפרעות במערכת הנשימה, אלכוהוליזם וכן כדי לבנות עצמות חזקות אצל ילדים. נשים משתמשות במאקה בתקופת המנופאוזה, ואמהות נותנות מהצמח לילדים כדי שיצליחו במבחנים (1).
מרכיבים: סוכרים 50%, חלבונים 10% הם מכילים את רוב חומצות האמינו החיוניות, סיבים 8.5%, שומנים 2.2% (2)הצמח עשיר ביוד( 1)ריכוז גבוה של glucosinolates ונגזרות של isothiocyanate (3)Flavanols: catechin, epicatechin, epicatechin gallate, epigallocatechin (4) סטרולים צמחיים: סטיגמה סטרול, בטא-סיטוסטרול, קמפסטרול.
הכנות מסורתייות: בישול במים וסוכר במשך כמה שעות נותן נוזל צמיג כמו דיסה.
בישול בחלב כדיסה מתוקה, משמש מזון לאנשים שיוצאים מהבית לשעות רבות.בישול עם תפוחי עץ, שבולת שועל, קינואה או פול.
שורש טחון משמש להכנת לחם, עוגות ועוגיות.
Chicha מכינים כבירה בייתית על ידי תסיסה ובישול
מכינים מהמאקה פודינג, גלידות, ויסקי, יין ומוצרים קוסמטיים
בשנים האחרונות ישנם אנשים בפרו המעדיפים להשתמש במאקה בצורת קפסולות או כדורים.
פרמקולוגיה
טיפיל ב-9 אנשים בריאים עם 1500-3000 מ"ג של שורש מאקה במשך 4 חודשים גרם לעלייה במספר ובתנועתיות של תאי זרע. לא היתה עלייה בריכוז של הורמוני המין, כולל, טסטוסטרון, אסטרדיול, פרולקטין, FSH, LH (5).
מחקרים נוספים הראו שריכוז של 1500-3000 מ"ג של מאקה ליום מגביר חשק מיני ומספר תאי זרע, ואינו גורם לעלייה ברכוז ההורמונים (1).
החוקר טוען שהרבליסטים אמריקאים רבים פרסמו שמאקה מאזן הורמונים מיניים, אבל כל המחקרים שנעשו בבני אדם ובחיות מעבדה הראו שאין שינוי בריכוז ההורמונים.
מקורות
Smith Ed Modern Rediscovery of an Aancient Andean Fertility Food. Journal of American Herbalists Guild, 2004. Dini A. Migliuolo G. Rastrelli L et al. Chemical composition of Lepidium meyennii Food Chemistry, 1994, 49: 347-349.Johns T. The Anu and the Maca. Journal of Ethnobiology, 1981, 1: 208-212.Sandovala M. Okuhama N. Angeles F. et al. Antioxidant activity of the Cruciferous vegetable Maca (Lepidium meyennii). Food Chemistry 2001, 79: 207-213.Gonzales G. Cordova A. Gonzales A et al. Lepidium meyennii (Maca) improved semen parameters in adult men. Asian Journal of Andrology, 2001a, 3: 301-303.