"על עלים – מרכז לצמחי מרפא" הוא חברה לייצור ושיווק צמחי מרפא, המציעה מגוון גדול ביותר של מיני צמחי מרפא בישראל, מגידול אורגני ויבוא חומרי גלם מרחבי העולם.
בשדות, בחממות ובגן הבוטני של על עלים גדלים מאות מינים צמחי מרפא. מן השדה אנחנו אוספים אותם, מייבשים ומכינים לשימוש. תמצאו אצלנו צמחי בר ארץ ישראלים כמו גם מרחבי העולם, חליטות להנאה, צמחי מרפא לרפואה סינית והודית. הם כוללים שורשים, עלים ופרחים נדירים למרפא, למזון, לקוסמטיקה ולהנאה. ליצרנים ולבתי מרקחת אנחנו משווקים גם חומרי גלם אחרים, ותמציות בוטניות.
לפני כ-40 שנה הוזמן פרץ גן, אגרונום ובעל משק חקלאי במושב ציפורי, לצאת לחו"ל בשליחותה של חברה שעבד בה, כדי לבחון אפשרות לגידול בישראל של הג'ינסנג – צמח מרפא חשוב, שמקורו במזרח אסיה. אף כי הג'ינסנג הישראלי לא הפך, לצערנו, להצלחה גדולה בישראל, הצוהר שנפתח אל עולם צמחי המרפא הביא את פרץ ואת רוני רעייתו, לעולמות חדשים של צמחים ומוצרים. במהרה התחילו בגידול צמח אחר – בן-חרצית ריחני, עבור חברה ישראלית, כדי שתמצה מהצמח את החומר הפעיל, ותייצר ממנו תרופה צמחית.
פרץ מספר: "בתוך זמן קצר הכרנו והתחלנו לגדל צמחים נוספים, כגון הקיפודנית (אכיניצאה), מרווה מרושתת, מליסה, זוטה לבנה, שעונית ועוד רבים אחרים. החלטנו להתמחות בגידול אורגני, שיש לו חשיבות מיוחדת בתחום צמחי המרפא בפרט, ולסביבה בכלל.
עם השנים, הפעילות גדלה ו"הסל" התרחב, והוא כולל היום מאות צמחים, חליטות וחומרי גלם אחרים עבור הקהל הישראלי. גילינו שהנושא שואב אותנו פנימה, לעולם ומלואו שבו גידול כל צמח, הופך להיות תהליך לימודי – שבו משולבים הביולוגיה של הצמח, אופן הגידול, האיסוף והעיבוד, והתאמתו של הצמח כצמח מרפא, חליטה או תבלין.
עוד גילינו, שככל שאנחנו לומדים יותר, אנחנו מבינים עד כמה מעט אנחנו יודעים על הצמחים הקרובים והרחוקים, על המגוון הבוטני העצום שסביבנו ועל העולם המופלא של חומרי הטבע בצמחים. עם האתגר הזה אנחנו מתמודדים יום-יום, וגאים בהישגים החקלאיים והשיווקיים. יותר ממאה מיני צמחים חדשים הוכנסו לראשונה לגידול וייצור בישראל, ביניהם בן חרצית, קיפודנית, כורכום, גלנגאל, גינקו, סמבוק ועוד. בכך הופחתה התלות ביבוא חומרי הגלם, הופחת הצורך ושינוע, ויצרנים בישראל – כמו גם הציבור הרחב – זכו לאספקה טרייה ואיכותית."
היעד המרכזי של "על עלים" הוא אספקת חומר צמחי באיכות גבוהה, לתעשיית התרופות הצמחיות, למטפלים בצמחים, ולקהל הרחב בישראל. הייצור המקומי הוא אתגר שלו שותפים החקלאי, יצרן חומרי הגלם, ויצרן המוצר הסופי. ב"על עלים" מחזיקים לתעשיית צמחי המרפא בישראל אצבעות. עתידו של הגידול החקלאי יתבסס על התעשיה בישראל.
צוות קטן ומסור של עובדי "על עלים" עובד כתף אל כתף, לב אל לב, בקידום יעדי החברה – בייצור, בבקרת האיכות, בשיווק ובהדרכה. אנחנו משתדלים לתת מענה לכל הבקשות המגיעות מהציבור ומאנשי המקצוע.
נשמח לקבל תגובות והצעות שונות. אנחנו מודים לכל מי שכותב או מטלפן, תומך בעצה ובהשתתפות בפעילויות.
New Medicinal Plant Crops in Israel
By Peretz Gan, Founder and CEO of "Al Alim – Medicinal Herb Center"
Al Alim – Medicinal Herb Center" is an integrative company for the cultivation, production and marketing of culinary and medicinal plants, located in Moshav Tsippori (A village in the Lower Galilee). Since 1984, "Al Alim" has invested efforts in introducing and developing new crops in the field of medicinal plants.
In the early 1980s, FEVERFEW (Tanacetum parthenium, Asteraceae) was first brought to Israel from Britain by the BOTANICARE, then an Israeli company, and its cultivation was first attempted in Moshav Tsippori in 1984 (also in Kibbutz Kfar Hanassi). Since then, new species have been added to the plant beds on the farm every year. In total, over 150 different species were introduced on the farm between 1984-2024, of which approx. 100 species were successfully incorporated into the farm's commercial production.
"Al Alim Medicinal Herb Center" is a privately owned and operated company. Although its primary goal is production, the success in cultivation had a number of additional effects:
1. Increasing the use of medicinal plants in Israel, by making available local fresh produce to shops, herbalists and the nutritional supplement and plant-based cosmetics industry.
2. Making savings on import costs, transportation and storage of imported raw materials.
3. Strengthening the safe use of medicinal plants and nutritional supplements, by production without the use of pesticides, also by allowing for quality control by local authorities.
4. Fostering collaborations with local initiatives, for the purpose of research and development of unique products or innovative production processes.
The new crops were all tested for the first time in "Al Alim", were presented to visitors to the farm and offered to the company's customers and interested entrepreneurs. Over time, some of these crops were also adopted by other growers in Israel.
From the commercial perspective, most of the projects were on a small scale, in accordance with the size of the market in Israel for these products. The production volume of some of these crops started with no more than a few kilograms per year for each crop, and was increased gradually, as demand grew for the products.
Propagation materials was sourced, in part, from variety of wild plant species in Israel, which had not been tried in agricultural cultivation until then, mostly because of limited existing demand. Imported spice products also provided some of the propagation material (seeds or rhizomes). A large group of botanical species came from the ornamental field – private gardens or nurseries that grew the plants for ornamental purposes only. The new species were brought to Israel for the first time, in part by gardeners, botanical gardens or collectors, but had not been tried in Israel as agricultural crops.
The parties interested in these innovations are diverse, including commercial companies, professionals in the fields of nutrition, complementary medicine and cosmetics. A wide range of potential users, producers and mediators, was targeted for marketing.
Israel has some several hundred Traditional Chinese Medicine practitioners who use dried plants, which are specific to this traditional medicine, and usually imported from China. After research and attempts a number of suitable species have been tried and selected to be used in local in traditional Chinese medicine.
For the purpose of the crop introduction, we have used the growing facilities available to us on the farm: a nursery, open field or greenhouses and net houses (for shading). The various facilities widen the possibilities for growing under different conditions. During the acclimatization of most species, no pesticides were used at all. The degree of natural resistance determined their future: only the strongest survived and were kept…
Below is a partial (sample) list of the crops.
Among the crops we have tested for the first time in Israel were a few medicinal tree species: Ginkgo biloba, Black walnut – Juglans nigra, Black elderberry Sambucus nigra.
Among temperate climate species: Purple coneflower – Echinacea purpurea, Pale coneflower – Echinacea pallida, Hops – Humulus lupulus, Goldenrod – Solidago canadensis, Cheiranthus cheirii, Chinese dioscorea – Dioscorea polystachia, Celandine – Chelidonium majus, rhubarb – Rheum palmatum, mixed-leaved lion's mane – Leonurus heterophillus, Anemarrhena asphodeloides, Wax gourd – Benincasa hispida, Winter horsetail – Equisetum hyemale.
Tropical and Subtropical climate species: Turmeric – Curcuma longa: various types: "Mika" – sweet, orange; "Itamar" – a variety originating from Brazil, "Samson" – light-colored rhizome, vigorous growth, and another variety currently under test; Galangal – Alpinia galangal (first marketed in Israel just recently), Taro – Colocasia esculenta, Tinospora cordifolia, Japanese honeysuckle – Lonicera japonica.
"Mediterranean" species: Chicory Cichorium intybus, California poppy – Eschscholzia californica , Colored woad – Isatis tinctoria , Fragrant violet – Viola odorata , Holy basil – Ocimum sanctum and others.
Wild plants of Israel that were first grown commercially in Israel, at "Al Alim":
Abraham's bush – Vitex agnus-castus, Sticky toadstool – Inula viscosa, dyed fawn – Rubia tinctoria, Hairy two-tooth – Bidens pilosa, large chives – Asphodelus racemosa, common chicory – Cichorium pumilum, Common starflower – Stellaria media, Curly dock – Rumex crispus, Bald licorice – Glycyrrhiza glabra. Several other species are harvested from the wild around the farm, but have not been introduced into agricultural cultivation (yet).
Besides the crops that were introduced successfully, dozens of botanical species were tried but subsequently abandoned, for reasons of climatic, agricultural or marketing unsuitability.
Over a period of approximately 30 years, the "Al Alim" farm in Tsippori, Israel has created a unique experience in growing about 250 medicinal species, more than 100 of which are new cultivation in the state of Israel, and some of which are new to this region of the world. There is an ongoing challenge in the field of acclimatization, which would capture the imagination of those involved, provide employment and income for workers, and most importantly – may bring new ideas for answering nutritional and medical needs.
The experience gained at "Al Alim" in acclimatizing new species may also be useful for similar processes in other countries. We welcome your contact for further details.
Note: If you discover an error or inaccuracies in this article, please report them to us at alalim.p@gmail.com
March 2025