Althea officinalis – נטופית רפואית

Althea officinalis – נטופית רפואית

Althea officinalis
מאת: ד"ר מינה פארן

שם עברי:נטופית רפואית

משפחה:חלמיתיים, Malvaceae

שם אנגלי:Marshmallow

תאור בוטניצמח רב שנתי שמוצאו מאזורים לחים באירופה ומערב אסיה. מקור השם althea מיוונית, altho משמעותו לרפא. שם המשפחה alvaceae נגזר מהמונח היווני malake שמשמעותו רך (1). הצמח התאקלם בצפון אמריקה. גידולים מסחריים של הצמח מצויים בבלגיה, מזרח אירופה ורוסיה.

חלקי צמח בשימוש: שורש ועלים. ניתן להשתמש בשורש מצמח שהוא לפחות בן שנתיים.

רפואה מסורתיתשימוש רפואי בנטופית מוזכר לראשונה במאה התשיעית לפני הספירה (2). הרבו להשתמש בשורש ביוון העתיקה (2). מיוון התפשט השימוש בצמח ברפואת ה-Unani, ברפואת האיור-ודה וברפואה הערבית (3).

בפרמקופיאה ההודית משנת 2006, מצוין שימוש בשורש ובזרעים לטיפול בשיעול, ברונכיט, נזלת ודלקות גרון.

ברפואת ה-Unani מציינים את השימוש בזרעים לטיפול בברונכיט, דלקת קרום הריאה, דלקת ריאות ואבנים בכליות (4). פורמולה שמכינים ברפואת ה-Unani מכילה זרעים של נטופית, זרעים של Momordica, פירות של שיזף – Ziziphus jujube ופרות של חבוש Cydonia oblonga. משתמשים בה לטיפול בשיעול יבש וטורדני, ברונכיט כרוני, יובש בפה ונזלת כרונית (1).

בשנת 2000 לפנה"ס הכינו במצרים ממתק משורש נטופית ודבש. הגישו ממנו מנחה לאלים ולמלכים (5).

בסוף המאה ה-19 התחילו להכין באופן המוני את הממתק הנקרא Marshmallow שלא הכיל מיצוי מהצמח (5).

בשנת 1989 Commission E אישר את השימוש בשורש ובעלים לטיפול ברירית של הפה, של הגרון ובשיעול יבש (6). השורש אושר לטיפול בדלקות קלות של רירית הקיבה.

באנגליה מומלץ השורש לטיפול חיצוני לשטיפות או גרגור להקלה על דלקות בפה ובגרון (7).

ESCOP-European Scientific Cooperative on Phytotherapy מציין שמשרה קר או סירופ משמש לטיפול בשיעול יבש, בגירויים בפה ובגרון ולהפרעות בקיבה ובמעי (8).

בארה"ב משתמשים בשורש, בעלים ובפרחים במרככים

בשימוש פנימי וחיצוני. ה-FDA מאשר את כל החלקים כבטוחים לשימוש- GRAS(9).

מקדם התפיחה של השורש צריך להיות לפחות  10, ושל העלים לפחות 12 (1).

מרכיבים פעילים של העלים:

פוליסכרידים, חומצה גלוקורונית, חומצה גלקטורונית, רמנוז, גלוקוז, גלקטוז, קסילוז, ארבינוז (10). כמות המוצילג בעלה היבש הוא 9.8%, ובשורש 11.2% (10).

פלבנואידים, הריכוז שלהם בפרחים גדול יותר מאשר בעלים, חומצות פנוליות כולל, חומצה קפאית, קומרית, פרולית, הידרוקסי-בנזואית, סליצילית וונילית (10).

פעילותמרכך, נוגד דלקת עדין, מרפא פצעים.

התוויותלפי הרפואה המסורתית, לשיעול יבש, לגירויים ודלקות בחלל הפה והגרון, מחלות של דרכי הנשימה העליונים, ברונכיט, דלקות של מערכת העיכול, כיב פפטי, דלקות בדרכי השתן (10).

שימוש חיצונידלקות בפה ובגרון – טיפול על ידי שטיפות או גרגור, לטיפול בבעיות בעור, כולל, חתכים, שריטות, עקיצות של חרקים, כוויות וכיבים (10).

התוויות נגדאינן ידועות

תופעות לוואיאינן ידועות

אינטראקציות עם תרופותאינן ידועות

הכנות ומינוןחליטה שורש ועלים 2-5 ג' שלוש פעמים ביום

טינקטורה ב-25% אלכוהול 5-15 מ"ל שלוש פעמים ביום

שימוש חיצוני: משחה בריכוז של 5-10%.

מחקרים קליניים.

מחקר שנערך על 63 אנשים שפתחו שיעול יבש כתגובה לתרופה המעכבת ACE- angiotensin-converting enzyme. המחקר נערך מול קבוצת בקורת שקבלה פלצבו. המשתתפים קבלו מיצוי נוזלי של שורש נטופית. התקבל שיפור משמעותי בשיעול לעמות קבוצת הביקורת (1).

ספרות.

1.           Engels G. Marshmallow herbalgram 2007,75:1-5.

2.           Bown D. The Herb Society of America New Encyclopedia of Herbs and their Uses, London: Dorling Kindersley Ltd, 2001.

3.           Karnick CR, Pharmacopeial Standards of Herbal Plants, Vols 1 and 2, Delhi: Sri Satguru Publications’ 1994.

4.           Central Council for Research in Unani Medicine (CCRUM), Khatmi. In: Standardization of Single Drugs of Unani Medicine, Ferst Edition Part 1, New Delhi, India, CCRUM, 1987: 166-169.

5.           Marshmallows. The Food Timeline website, Available at|; http://www.food-timeline.org/foodcandy.html#marshmallows. Accessed March 13, 2007.

6.           Bluementhal M. Busse WR. Goldberg A. Gruenwald J. Hall T. Riggins CW. Rister RS. Editors, Klein S. Rister RS. Translators. The Complete German Commission E Monographs- Therapeutic Guide to Herbal Medicine, Aystin TX: American Botanical Council , Boston, Interative Medicine Communication, 1998.

7.           Bradley PR. Ed. British Herbal Compendium, Vol 1, British Herbal Medicine Association, Bournemouth, UK, 1992.

8.           European Scientific Cooperative on Phytotherapy, ESCOP Monographs 2nded, New York: Thieme New York, 2003.

9.           Food and Drug Administration. 21 CFR\172.510 Natural Flavoring Substances and natural substances used in conjunction with flavors, National Archives and Records Administration, 2007: 54-57.

10.        Braley PR. Ed. British Herbal Compendium Vol. 2 British Herbal Medicine Association, Bournemouth, UK, 2006.

מקור התמונה

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד