אסטקסנתין הוא קרוטנואיד בעל צבע אדום כהה, המצוי בעיקר באצות ים, בדגים ובסרטנים. הוא נותן את הצבע האדום לדגי הסלמון, לסרטנים וגם לפלמינגו.
המקור העשיר ביותר באסטקסנתין הוא האצה Haematococcus pluvialis.
Haematococcus pluvialis
Haematococcus pluvialis היא אצה ירוקית חד תאית, שמעוררת עניין רב בשנים האחרונות, הודות לכושר לייצר כמויות גדולות של אסטקסנתין, שמרבים להשתמש בו לגידול של דגי סלמון (1).
הקרוטנואידים הם טטרה טרפנים הנמסים בשמן ובממיסים אורגניים. הם מסייעים לצמחים ולאצות לקלוט קרני אור בעלי אורך גל שונה מזה שהכלורופיל בולע. הם משתתפים בתהליך הפוטוסינתיזה.
אסטקסנתין הוא אנטי אוקסידנט חזק לפחות פי עשר מכל קרוטנואיד אחר (2). הוא מעכב פראוקסידציה של ליפידים, מונע נזק ל-DNA, ומונע נזקים הנגרמים על ידי קרניים אולטרה סגוליות (2). הוא מגביר פעילות של תאי T לימפוציטים ומזרז שחרור של ציטוקינים (3), הוא עובר את המחסום דם-מוח, ומסייע כאנטי אוקסידנט לתאי העצב (4).
מחקרים שנעשו בשנים האחרונות הראו השפעה מועילה של אסטקסנתין במקרים הבאים:
מניעת ניוון מקולרי וטיפול בשלבים הראשונים
אלצהיימר, פרקינסון
שיפור במחלות אוטו אימוניות
מסייע לשיפור פעילות השרירים
מסייע לוויסות של קצב הלב
גידול של בלוטת הערמונית
מסייע להפחית נזק לרקמות במקרים של אירוע מוחי (5).
המינון המומלץ לאדם בריא הוא 5 מ"ג של אסטקסנתין ליום.
היום מצוי בשוק אסטקסנתין סינתטי השימוש העיקרי שלו הוא כתוסף מזון לבריכות גידול של דגי סלמון. שימוש נוסף הוא כתוסף מזון לתרנגולות המטילות ביצים.
ליקופן ובטא-קרוטן מיוצרים גם הם באופן סינתטי בתעשיה פטרוכימית בדומה לאסטקסנתין. אבל בשנים האחרונות יש העדפה ברורה למוצרים טבעיים, על אף שמחירם גבוה יותר. הביקוש לאסטקסנתין ולקרוטנואידים אחרים הולך ועולה.
מגדלים את האצה Haematococcus ומפיקים ממנה את האסטקסנתין.
הגידול נעשה בשני שלבים. הגידול מתחיל ממושבות בודדות של תא אחד, והוא נעשה במקום מכוסה ומוגן. השלב הזה נקרא השלב הירוק, והאצות המתרבות וגדלות הן ירוקות.
Haematococcus green stage
המטרה של השלב הירוק היא לגדל כמות גדולה של אצות המתרבות על ידי חלוקת תאים. בהמשך מוציאים את האצות החוצה ומגיעים לשלב השני שהוא השלב האדום. כדי לקבל ייצור מוגבר של אסטקסנתין מביאים את האצות למצב עקה, על ידי כך שמקרינים אותן באור חזק בעצמה רבה, ומשנים את קרקע המזון. תאי האצה נכנסים למצב של ציסטות. הם בונים דופן עבה לתאים ומייצרים ואוגרים אסטקסנתין. ריכוז האסטקסנתין מגיע ל-4% מהמשקל היבש. ריכוז האסטקסנתין נמצא בהתאמה עם ההקרנה של התאים, וכנראה שהאצה מייצרת את הקרוטנואיד כהגנה בפני הסטרס החמצוני.
בארץ מגדלים את האצה בדרום, קרוב לאילת, ומנצלים את הקרינה החזקה של השמש הנמשכת לאורך כל השנה. החברה המייצרת נקראת Algatech.
מקורות
1. Boussiba S. Carotenogenesis in the green alga Haematococcus pluvialis: Cellular physiology and stress response. Physiologia Plantarum, 2000, Vol. 108 Issue 2, 111-117.
2. Neguib YMA. Antioxidant activities of astaxanthin and related carotenoids. J. Agric. Food Chem. 48: 1150-1154.
3. Chew BP. and Park JS. Dissertation in Supply Side West. Las Vegas. October 2003.
4. Tso MOM and Lam TT. Method of Retarding and Ameliorating Central Nervous System and Eye Damage. Assigned to US. Nutraceuticals 1996, US. Patent #5527533.
5. Guerin M. Huntley ME. and Olaizola M. Haematococcus astaxanthin , application for human health and Nutrition. Trends in Biotechnol. 2003, 21: 210-216.