קקאו Theobroma cacao

קקאו Theobroma cacao

ACCRO AU CACAO _ DÉCOUVREZ LES SOINS AU CHOCOLAT CLAIRJOIE🍫
מאת: טליה בן דוד

קקאו Theobroma cacao

תיאור בוטני:

קקאו הוא עץ טרופי ממשפחת החלמיתיים, אשר מקורו במרכז ודרום אמריקה. כיום רוב הקקאו מגיע ממערב אפריקה (חוף השנהב וגאנה) ומדרום אסיה (אינדונזיה).

הפירות גדולים כגודל מלון ועובי הקליפה כ3 ס"מ. בתוכם נמצאים פולי הקקאו, בין 30-50 פולים. טעמם של הפולים הוא מר מאוד.

במשך אלפי שנים תרבות המאיה של דרום אמריקה השתמשה בצמח למטרות רפואיות, רוחניות וטקסיות. במסורת המאיה, המילה קקאו מתורגמת מילולית כ"דם של הלב", ומדגישה את החשיבות שיש לצמח על איבר הלב מבחינה פיזית ורוחנית.


תאוברומין

פולי הקקאו מכילים תאוברומין. תאוברומין הוא אלקלואיד פסיכואקטיבי מריר אשר אינו מסיס במים, ובדומה לקופאין, הוא בעל השפעה ממריצה ומעוררת על הגוף, משפרת את המיקוד והזיכרון. הוא מרחיב את כלי הדם, ממריץ את פעולת הלב ומשתן. שמו הבוטני של העץ הוא תאוברומה קקאו Theobroma cacao, ושם האלקלואיד קרוי על שמו הבוטני של העץ. המילה תאוברומה נוצר מחיבור המילים היווניות תאו – אל וברומה – אוכל, כלומר, "מזון האלים".

הרכב תזונתי

ב-100 גרם אבקת קקאו יש 13.7 גרם שומן, 19.6 גרם חלבון, 13.8 מ"ג ברזל (107% מהצריכה היומית המומלצת), 499 מ"ג מגנזיום (141%), 3,837 מ"ג מנגן (183%), 734 מ"ג זרחן (105%), 6.8 מ"ג אבץ (72%), 230 מ"ג קפאין[9] ו-2060 מ"ג תיאוברומין.

השפעה פיזית ורוחנית

קקאו מגביר את זרימת הדם והחמצן למוח וגורם לשחרור אנדורפינים ודופמין. משחרור של שני אלו, ניתן לחוש תחושת אושר ופרץ יצירתיות. התאוברמין גורם לתחושת אמפתיה ושייכות.

מאז ימי קדם השתמשו בקקאו כתרופה לריפוי מחלות פיזיות, נפשיות ורוחניות. הוכח כי הקקאו מחזק את המערכת החיסונית ומוריד כולסטרול ולחץ דם, כמו גם מוביל לאופוריה ולתחושת חיבור רוחני עמוק.

טקסטים עתיקים של בני המאיה כבר תיארו את טקס הקקאו כ"פתיחת לב". מחקרים מודרניים מראים גם כי התאוברומין מסוגל להרחיב את כלי הדם וממריץ במיוחד את הלב, אך זהו רק ההסבר המדעי. בני המאיה האמינו שהקקאו פותח את הלב ומבחינה רוחנית יכול לקחת אותנו למסע עמוק פנימה ולחבר אותנו לתחושת אהבה, אחדות וחיבור. החוויה המיוחדת של "שתיית קקאו עודפת" (3-4 כוסות) גורמת לנו להקשיב פנימה, להתחבר לקריאות העמוקות של הלב, ומתוך כך להתחבר לאני האמיתי והאותנטי שלנו.

יתרונות בריאותיים של קקאו

מקור טבעי עשיר בנוגדי חמצון- מגנזיום, ברזל, אבץ ופלבנול. האחרון משפר את ביצועי המוח, מנרמל את לחץ הדם, ומשפר את זרימת המוח;

עשיר במגנזיום

מהווים תמיכה לבריאות הלב וכלי הדם- מכילים כמויות גדולות של ויטמינים ומינרלים, כולל אשלגן ונחושת. בנוסף, מורכב מיותר מ -300 תרכובות בריאות כמו פנילאתילאמין, תאוברומין ופוליפנולים (נוגדי חמצון חזקים. תפקידם פירוק שומנים וכתוצאה מכך עלולים להפחית את הסיכון לטרשת עורקים ומחלות לב וכלי דם);

מסייעים למערכת העיכול – מכילים סיבים תזונתיים רבים

עזרה בשמירה על ריכוז וערנות עקב תכולת הקפאין

הפולים עשירים בברזל, אבץ, ויטמין C וויטמין  B וסידן.

אפרוזידיאק- מגביר את החשק המיני

תחליף מצוין לקפה בשל אחוז הקפאין

מעורר תחושת שייכות ואמפתיה

יכול לשמש כמוצר קוסמטי – בשל תכולת הפרוציאניד ההופכת את גוון העור לרך ומשפרת את גמישות העור

"תרופה נוגדת דיכאון טבעית"- הקקאו מכיל דופמין, פנילאתילאמין וסרוטונין אשר שומרים על בריאות הנפש, משפרים את מצב הרוח, עוזרים עם מתח ודיכאון, מפחיתים עייפות ומשפרים את תחושת ההנאה מפעילות גופנית.

אופן צריכה ומינון:

1-2 פולים ביום. מכיוון וטעמם מר, ניתן להוסיף לצרוך בצורת אבקה בתוספת לשייקים או להכנת משקה כ-1 כוס ביום.

תופעות לוואי:

קקאו מכיל קפאין, המעלה את לחץ הדם, ולכן יש להיזהר באנשים עם לחץ דם גבוה.

לא מומלץ להשתמש במקרים של שלשול ותסמונת מעי רגיז (על פי הרפואה הסינית נכנס לכבד, ללב ולטחול מזין יין ומלחלח).

תגובת אלרגיה היא מקרה נדיר, עם זאת, עלולה להתרחש בעיקר כתוצאה מאיכות ירודה של טיפול כימי במהלך הגידול.

מקורות

1. https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%AA%D7%90%D7%95%D7%91%D7%A8%D7%95%D7%9E%D7%99%D7%9F

2. ההשפעות הבריאותיות של שוקולד וקקאו: סקירה שיטתית – PubMed (nih.gov)

3. Montagna M.T., Diella G., Triggiano F., Caponio G.R., Giglio O.D., Caggiano G., Ciaula A.D., Portincasa P. Chocolate, “Food of the Gods”: History, science, and human health. Int. J. Environ. Res. Public Health. 2019;16:4960. doi: 10.3390/ijerph16244960

קישור התמונה

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד