פחמימות בצמחי מרפא

פחמימות בצמחי מרפא

AdobeStock_177625257-e1522852886658-835x522
מאת: ד"ר מינה פארן

נעסוק בפרק זה בפחמימות המהוות חלק מהמרכיבים הפעילים של צמחי המרפא. הפחמימות נמסות בדרך כלל במים. נמצא אותן באבקות של צמחים שלמים טחונים, ובמיצויים מימיים, כגון, חליטות ומירתחים. כמו כן פחמימות יהיו נוכחות גם בטינקטורות בהן ריכוז האלכוהול הוא בסביבות 30% או פחות.

מונוסכרידים

לפעמים קוראים להם סוכרים פשוטים. הסיומת של השם שלהם ose. בדרך כלל הם יוצרים טבעת בתמיסה מימית. סוכרים עם טבעת מחומשת נקראים furanose, סוכרים עם טבעת משושה נקראים pyranose.

מונוסכרידים הם מולקולות קטנות, והם נמסים היטב במים. הם מתקשרים ביניהם ויוצרים פולימרים. הם יכולים ליצור קשר אלפה או בטא. בגוף האדם יש אנזימים המפרקים סוכרים הקשורים בקשר אלפה והם משמשים לנו מקור לאנרגיה. אין לאדם אנזימים המסוגלים לפרק קשר בטא.

גלוקוז

החד-סוכר הנפוץ ביותר בטבע. הוא מהווה חומר מוצא לכל הפיטו-כימיקלים האחרים. חלק גדול מהגלוקוז שנוצר בתהליך הפוטוסינתיזה הופך במהירות לעמילן או לסוכרוז, המורכב מגלוקוז ופרוקטוז. העמילן מתפרק על ידי אנזימים המצויים ברוק ובלבלב ליחידות של גלוקוז, שהוא הסוכר המצוי בדם, והוא ספק האנרגיה הראשי למוח ולכדוריות הדם האדומות, ומשמש מרכיב חשוב במרכיבים הרבים שהאדם מייצר.

מרכיב נוסף שהצמח מייצר במהירות מהגלוקוז הוא חומצה אסקורבית, חומצה אורגנית הפעילה בצמח כאנטי אוקסידנט יעיל. הריכוז הגבוה ביותר של חומצה אסקורבית מצוי בכלורופלסטים, ומגן על הצמח מפני הרדיקלים החופשיים הנוצרים בתהליך הפוטוסינתיזה.

החומצה האסקורבית-ויטמין C פעילה גם בגוף האדם כאנטי אוקסידנט בפאזה המימית. הגלוקוז הוא אחד מהמרכיבים הבולטים ביותר המקשרים בין ממלכת החי והצומח.

הגלוקוז מתקשר בגוף למולקולות רבות הנקראות בשם כולל גליקוזידים. כאשר הגליקוזיד קשור רק לגלוקוז קוראים לו גלוקוזיד.

פרוקטוז

פרוקטוז הוא המונוסכריד השני הנפוץ בטבע. הוא ידוע בשם סוכר פירות או levulose. הוא מצוי בסוכרוז, בדבש (38%), בנקטר אגבה (50-90%). הפרוקטוז הוא איזומר של גלוקוז הבנוי ממספר זהה של אטומי פחמן ומימן, אבל הוא מופיע בטבע בדרך כלל כפורנוז (טבעת מחומשת) ואילו הגלוקוז מופיע כפירנוז.

לאחרונה מרבים לעסוק בפרוקטוז, מפני שקושרים את הצריכה הגבוהה של פרוקטוז בהשמנה, בכמידות לאינסולין  ובסינדרום X. צריכת הפרוקטוז עלתה מאד בעשרות השנים האחרונות. מרבים להשתמש בו במשקאות ממותקים ובתרכיזים.

מחקרים בבני אדם ובחיות הראו שעליה בצריכה של פרוקטוז גרמה לעליה ברמת הטריגליצרידים, עליה במשקל, עליה בעמידות לאינסולין (1,2,3,4,). 

מונוסכרידים אחרים מצויים בצמחים כחלק מפולימרים, כגון, מוצילג, גומי, פקטין, וכן כחלק מפולימרים הפעילים כאימולוסטימולנטים.ישנם גליקוזידים בהם מופיעים חד סוכרים, כגון, ארבינוז, קסילוז, גלקטוז , מנוז. משתמשים בקסילוז במזון הנמכר כ"ללא תוספת סוכר". המתיקות של הקסילוז דומה לזו של הסוכרוז.

נגזרות של מונוסכרידים Uronic acids: לדוגמא, חומצה גלוקורונית, גלקטורונית. אלה הם סוכרים פשוטים שאליהם קשורה קבוצה קרבוקסילית. בצמח הם מצויים בדרך כלל כגליקוזידים או כחלק מפולימרים.

אלכוהלים סוכריים, כוללים נגזרות של חד סוכרים, כגון, גליצרול, סורביטול ומניטול, וכן מרכיבים סינתטיים המיוצרים בתעשיית המזון, כגון, אריתריול, מלטיטול, קסיליטול.

גליצרול מצוי בגוף החי והצומח כחלק מהמולקולה של הטריגליצרידים. בצורה מנוקה משתמשים בו כממיס פולרי.

סורביטול מצוי בכמה צמחים, כגון בפקעות ורדים, בפירות עוזרר, בעלים של מיני לחך (Plantago spp.). משתמשים בסורביטול כממתיק לסכרתיים מפני שהוא אינו מעלה באופן ישיר רמת גלוקוז בדם, אבל הגוף מייצר ממנו פרוקטוז. בתעשיית התרופות משתמשים בסורביטול לייצור סינתטי של ויטמין C.

עודף סורביטול עלול לגרום להפרעה בקיבה ובמעי, ולהחריף מצבי דלקת במעי.

מניטול מצוי בכמה אצות ים, כגון, מיני למינריה (קומבו). הוא מצוי גם בכמה מינים של מילה- Fraxinus. בתעשיית המזון משתמשים במניטול סינתטי בדומה לשימוש בסורביטול.

סוכרים אמיניים

אלה הם חד סוכרים שבהם קבוצה אמינית מחליפה אחת מהקבוצות ההידרוקסיליות. הם כוללים: גלוקוזאמין, גלקטוזאמין, מנואמין. לעתים קרובות הם מצויים בצורת אצטיל, כשקבוצת אצטיל קשורה לחנקן, כגון, N-אצטיל גלוקוזאמין. גוף האדם מייצר גלוקוזאמין מגלוקוז וגלוטמין, ומשתמש בו כחומר סיכה למפרקים.

 מקורות

1. Teff K. et al. Dietary fructose reduces circulating insulin and leptin, attenuates postprandial suppression of ghrelin, and increases triglycerides in women. J. Clin. Endolcrinol. Metab. 2004, 89: 2963-2972.

2. Bantle J. et al. Effects of dietary fructose on plasma lipids in healthy subjects. Am. J. Clin. Nutr. 2000, 72: 1128-1134.

3. Gaby A. Adverse effects of dietary ftuctose. Alter. Med. Rev. 2005, 10: 294-306.4.     Le K. et al. Metabolic effects of fructose. Curr. Opin. Clin. Nutr. Metab. Care 2006, 9: 469-475.

4. מקור התמונה Understanding Carbohydrates, Sugar, and Fiber – Ask The Scientists

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד