גזר-
הגזר הוא ירק נפוץ ומוכר, המצוי בכל חנות ירקות. ניתן להתייחס אליו כאל מזון רפואי, הודות לתכולת המרכיבים הפעילים שהוא מכיל.
משתייך למשפחת הסוככיים, Apiaceae.
תאור הצמח: שבעה מינים גדלים בר בארץ: הגינה, יושב, הירדן, זהוב, עדין, החוף, מצוי.
מבין המינים יש כאלה שהם חד שנתיים ואחרים הם דו שנתיים.
גזר הגינה, בדומה לDaucus carota- הוא צמח דו שנתי. בשנה הראשונה הצמח מפתח שורש עבה ושושנת עלים. בשנה השנייה הוא מפתח שושנת עלים וגבעול גבוה, הנושא פרחים סוככיים. גובה הצמח הפורח 200-270 ס"מ. מוצאו מאירופה וגם מחלקים באסיה ומצפון אפריקה (1). מגדלים אותו בגידול חקלאי בארצות רבות ובאקלים שונה. הצמח עמיד בפני קפאון (1)
מרכיבים: קרוטנואידים, כולל, אלפה-קרוטן, בטא-קרוטן, ליקופן
פלבונואידים, קוורצטין
מינרלים
הצבע הכתום הוא הנפוץ והמקובל בשנים האחרונות, אבל הגזר הופיע בכמה צבעים, צהוב, לבן, אדום וסגול (1). הצבע הסגול היה הנפוץ ביותר עד לפני כ-400 שנה. התיאוריה הרווחת היא שהצבע הכתום פותח בהולנד לכבוד המנהיג William of Orange. לא ברור מדוע הצבע הכתום התקבל כצבע השולט.
הקרוטנואידים נותנים את הצבע הצהוב, כתום ואדום. מקור הצבע הסגול הכהה באנתוציאנינים. הגזר הכתום מכיל ריכוז גבוה של בטא-קרוטן. הצהוב מכיל ריכוז נמוך של בטא-קרוטן, וריכוז גבוה של לוטאין. האדום מכיל ליקופן. בנוסף מכיל האדום אלפה- ובטא קרוטן ולוטאין (1).הלבן מכיל ריכוז גבוה של אשלגן.
רפואה מסורתית: הצמח מוזכר לראשונה במאה העשירית לספירה, בהרבריום האנגלי. מסופר בספר שהשורש הוא emmenagogue, והוא מומלץ לטיפול באבעבועות ובשיעול (2). בכמה מקומות מדובר על שימוש בזרעים לזירוז מחזור חודשי וכדיורטיים (1).המין הגדל באמריקה Daucus pulsillus היה בשימוש בשבטים האינדיאניים שחיו באמריקה הצפונית. השתמשו בו לטיפול בהצטננות, חום גבוה, גרוד והכשות של נחשים (3).
מחקרים שנערכים בשנים הארונות מייחסים לצמח פעילות אנטי סרטנית (4), וכן ממליצים לאנשים עם לחץ דם גבוה ומחלות לב (1).
בטא – קרוטן הוא פרקורסור לויטמין A שהוא אנטי אוקסידנט יעיל המסייע לשמור על בריאות העור והעיניים (1).
אכילת כמות גדולה, או שתייה מרובה של מיץ עלולים לגרום לתופעה הנקראת carotenemia המתבטאת בצבע צהוב של העור. זוהי תופעה חולפת ואין בה נזק (1).
הרכב תזונתי: כוס אחת של מיץ טרי מכילה: 52 קלוריות 1.26 ג' חלבון 12 ג' פחמימות 0.23 ג' שומנים,
ויטמין A 31.317 IU ויטמין C 11.4 מ"ג
סיבים תזונתיים 3.7 ג'
אשלגן 394 מ"ג הגזר הוא מקור טוב לויטמין B6, מנגן, מוליבדן, תיאמין, ניאצין, זרחן, מגנזיום ופולאט (1).
מקורות
Bauman H. Food as Medcine: Carrot, Daucus carota, Apiaceae. HerbalEGram, 2014, Vol 11, Issue 12, December.What the ancient said about Carrot. World Carrot Museum website. Available at HerbalEGram 2014, November 19.Moerman DE.Native American Ethnobotany, Portland, OR: Timber Press, 1998.Bhanot A. Sharma R. Noolvi M. Natural Sources as Potential anti cancer agents: A review. International Journal of Phytomedicine(serial online) April 2011, 3 (1):9-26.