מאמר: "טיפול עצמי בהצטננויות: תפקידם החלופי של ויטמין C, ויטמין D, אבץ וקיפודנית ארגמנית בשלושה "אשכולות" חיסוניים (מחסומים פיזיים, חסינות טבעית וסתגלנית) המעורבים בארוע הצטננות – עצות מעשיות לגבי מינון ועיתוי הנטילה".
"על עלים" שמחים להגיש לכם תרגום ותקציר של מאמר-סקירה (review), העוסק באחת השאלות הנפוצות ביותר העוסקות ברפואת צמחים, ונשאלת לעתים קרובות בקליניקות, בבתי הטבע ובחוגים פרטיים: מהי יעילות תוספי התזונה המוצעים לטיפול עצמי בהצטננויות (Common cold)?
המאמר התפרסם בעיתון Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, בשנת 2018.
המושג "הצטננות" מתיחס לאחת המחלות הנפוצות ביותר, ומציין מחלה מתונה בדרכי הנשימה העליונות. הצטננות מתייחסת לצירוף של מספר תופעות מוגבלות במשכן, הנגרמות על ידי חידקים ווירוסים שונים. באירופה, ילדים חולים בהצטננות 6-12 פעמים בשנה, מבוגרים 2-5 פעמים בשנה, וקשישים נוטים לחלות יותר. המחלה שכיחה יותר בעונת החורף, ונמשכת בד"כ כ-10 ימים. מעבר לחוסר הנוחות האישי, הצטננויות גובות מחיר כלכלי כבד, בגרימת העדרויות מעבודה.
לפיכך, יש עניין רב בשמירה על מערכת ההגנה החיסונית, בעזרת טיפולים המפחיתים את שכיחות הזיהום ו/או מפחיתים את חומרת התסמינים ו/או מקצרים את משך ההצטננות, הן עבור הפרט והן עבור החברה כולה.
פעילות תאי הרג טבעי (תאי NK) ואימונוגלובולין A ברוק (IgA) נחשבים חשובים במניעת הצטננות. עם זאת, מספר גורמים סביבתיים, כולל אורח חיים מלחיץ, עשויים להחליש את מערכת ההגנה החיסונית, מה שעלול לגרום לסיכון מוגבר להצטננות. אורח חיים ומצב בריאות נפשית קשורים לפעילות תאי הרג טבעיים ופעילות תאי הרג המופעלים על ידי לימפוקינים. מערכת החיסון היא רשת מורכבת של רקמות, איברים, תאים וכימיקלים מיוחדים המגנים מפני גורמים זיהומיים ותוקפניים אחרים. למרות שמנגנוני ההגנה הללו מורכבים מאוד, ניתן לתאר אותם כמאורגנים בשלושה אשכולות אינטראקטיביים עיקריים: מחסומים פיזיים, חסינות מולדת וסתגלנית.
המחסום הראשון נגד "פולשים" מורכב ממחסומים פיזיים (pH נמוך הנגרם על ידי חומצות שומן ואנזימים שונים; הוא יכול להגביל את הצמיחה של רוב החיידקים), הפרשת ריר (הוא מכיל חלבונים שיכולים להרוס פתוגנים), וחומציות הקיבה. חסינות מולדת היא המחסום השני וכוללת תאי מערכת חיסון, כגון תאי NK, ציטוקינים (כגון אינטרפרון-γ), מקרופאגים וגרנולוציטים נויטרופילים. בנוסף, אבץ מדגים את השפעותיו האנטי-ויראליות באמצעות מולקולת ההדבקה הבין-תאית 1 (ICAM-1). חסינות מסתגלת היא המחסום השלישי לזיהום, ונרכשת בשלב מאוחר יותר בחיים, כגון לאחר חיסון או התמודדות מוצלחת עם זיהום. הוא שומר על זיכרון של כל הפולשים שהוא נתקל בהם ומאיץ את ייצור הנוגדנים, הכוללים לימפוציטים T (למשל, תאי T מווסתים) ולימפוציטים B.
שיטת הסקירה:
הסקירה השיטתית בוצעה על ידי שלושה סוקרים מיומנים באנדוקרינולוגיה ותזונה קלינית, אשר בחנו את המתודולוגיה ואת התוצאות הקליניות בשאלת המחקר, אשר נוסחה כדלקמן: "מצב הידע על תפקידם של ויטמין D וויטמין ,C אבץ ואכינצאה בשלושה אשכולות חיסון עיקריים (מחסומים פיזיים, מולדים, וחסינות אדפטיבית) במונחים של מניעה וטיפול (קיצור משך ו/או הפחתת חומרת התסמינים) של הצטננות". נסקרו מאמרים שפורסמו ב-30 השנים האחרונות, בשפה האנגלית.
תוצאות:
- אבץ
28 מחקרים נכללו בסקירה על אבץ ושלושת האשכולות המעורבים במהלך פרק הצטננות.
בעידן הנוכחי, כשני מיליארד בני אדם במדינות מתפתחות סובלים ממחסור ב-Zn (ZnD), בעיקר עקב תת-תזונה ומאפיינים קליניים גלויים של פיגור בגדילה ופגיעה במערכת החיסון.
צריכת אבץ מספקת עוזרת לשמור על מחסומים פיזיים ושלמות קרום הרירית ויוני אבץ לא קשורים מפעילים השפעה אנטי-ויראלית ישירה על שכפול רינו-וירוס. תוספת של Zn משפרת את תפקודי החיסון, כולל רגישות יתר עורית מאוחרת בילדים (10-20 mg של Zn).
תוספי אבץ מגבירים את המרכיבים התאיים של חסינות מולדת (למשל, פגוציטוזיס על ידי מקרופאגים ונויטרופילים, פעילות תאי הורגים טבעיים ויצירת פרץ חמצוני).
ציטוקין: וירוסי הצטננות מגבירים עקה חמצונית, אשר מפעילה מקרופאגים ומונוציטים ומביאה לייצור מוגבר הן של הציטוקין הדלקתי והן של המוצר האנטי דלקתי.
Zn נדרש גם כדי לעורר תגובות חיסוניות אדפטיביות. אבץ הוא קו-פקטור חיוני להורמון התימוס תימולין. תימולין משרה מספר סמנים של תאי T ומקדם את תפקוד תאי T, כולל ציטוטוקסיות אלוגניות, פונקציות מדכאות וייצור אינטרלוקין-2.
מחקרים רבים הסכימו שתוסף אבץ מועיל בהפחתת הסיכון לדלקת ריאות ולהצטננות ושכיחות של זיהום בדרכי הנשימה, במיוחד בקשישים וילדים. תוספת אבץ (20 מ"ג ליום) מאיצה החלמה מדלקת ריאות חמורה בילדים. לאחרונה הראו שתי מטא-אנליזות שאבץ עשוי לקצר את משך ההצטננות בכ-33%. עם זאת, ישנם כמה נושאים על אבץ והצטננות שעדיין לא ברורים. קיימת שונות במינון היומי הכולל של אבץ, ומינון גבוה של אבץ בניסויים קליניים גרם להשפעות שליליות, כגון טעם רע.
- 2. ויטמין D (26 מחקרים)
ניסויים קליניים מראים כי תוספת ויטמין D מפחיתה את האירועים הקשורים לזיהומים בדרכי הנשימה. במיוחד, ויטמין D יעיל במניעת סוגים אלה של זיהומים, בהנחה שמינון הויטמין D נע בין 400 IU/יום ל-2000 IU/יום. יש צורך בתוסף ויטמין D של 400 IU/d למניעת זיהומים בדרכי הנשימה. יש לעקוב אחר מצב ויטמין D בחולים מבוגרים עם זיהומים תכופים בדרכי הנשימה, ויש להשלים לחולים מחסור בוויטמין D. ככל ששמור יותר ויטמין D בגופם של תינוקות, כך הם יהיו חסינים יותר בפני זיהומים בדרכי הנשימה. נראה כי לתוספת עם ויטמין D בילדים חשיבות במלחמה בהופעת זיהומים בדרכי הנשימה. השילוב של חיסונים ותוספי ויטמין D יכול להפחית באופן משמעותי את הופעת URTIs(זיהומים בדרכי הנשימה העליונות) ואת השימוש באנטיביוטיקה, וכתוצאה מכך ירידה של האינדיקטורים העולמיים לעמידות חיידקים. תוספת שבועית עם 10,000 IU של ויטמין D3 מונעת URTI במבוגרים צעירים.
תוספת ויטמין D בטוחה ומגנה מפני זיהום חריף בדרכי הנשימה באופן כללי, אך מטופלים שחסרים מאוד בויטמין D ואלה שלא קיבלו מנות בולוס חוו את התועלת הגדולה ביותר, כפי שהוכח לאחרונה במטה-אנליזה ששקלה 25 מחקרים אקראיים מבוקרים מתאימים (סה"כ 11,321 משתתפים, בגילאי 0 עד 95 שנים).
מצד שני, חלק מהמחקרים לא הראו מתאם משמעותי בין רמות ויטמין D וזיהומים בדרכי הנשימה התחתונות מבחינת המחלה וחומרתה. בנוסף, מתן חודשי של 100,000 IU של ויטמין D אינו מפחית את השכיחות או את חומרת URTIs במבוגרים בריאים. Zittermann וחב' מציעים כי יהיה זה סביר ובטוח לקחת כ-1000 IU של ויטמין D מדי יום, על מנת לייעל חסינות לא ספציפית ולמנוע זיהום.
לסיכום, תוספת ויטמין D הייתה בטוחה והיא עשויה להגן מפני זיהומים חריפים בדרכי הנשימה באופן כללי, אם כי ישנם מחקרים רבים שאינם תומכים בהתוויה זו ולכן יש צורך לערוך מחקר נוסף על מינון צריכת ויטמין D ומניעה/טיפול בהצטננות. יש לקחת בחשבון את רמות הבסיס של ויטמין D, גיל ומינון ויטמין D על מנת להתאים אישית את הטיפול. חשוב להתחיל תוספת בתחילת הסתיו, על מנת להבטיח רמת ויטמין D נאותה בחורף.
- 3. ויטמין C (14 מחקרים)
סקירת Cochrane של Hemila et al. , 2011, הכוללת עשרים ותשעה ניסויים עם 11,306 משתתפי מחקר, הגיעה למסקנה שלהזרקה קבועה של ויטמין C לא הייתה השפעה על שכיחות הצטננות באוכלוסייה הרגילה. עם זאת, הייתה לה השפעה צנועה אך עקבית בהפחתת משך וחומרת תסמיני הצטננות: במבוגרים משך ההצטננות הופחת ב-8% (3% עד 12%) ובילדים ב-14% (7% עד 21% ); יתרה מכך, בילדים, 1 עד 2 גרם ליום ויטמין C קיצרו הצטננות ב-18%. Maggini et al., 2012 השתמשו במינון של 1000 mg בתוספת 10 mg אבץ, והראו שתוסף עם ויטמין C ואבץ עשוי לייצג טיפול יעיל עם פרופיל בטיחות טוב, כדי לעזור להקל סימפטומים של מחלה ויראלית זיהומית זו.
קטגוריה מסוימת של נבדקים שעשויים להזדקק לתוספי ויטמין C היא ספורטאים העוסקים בפעילות גופנית כבדה, שכן מלאי ויטמין C של ספורטאים אלו עלול להתרוקן. סקירת ניסויים עם משתתפים שנחשפו לתקופות קצרות של מתח פיזי קיצוני (כולל רצי מרתון וגולשי סקי), תוספת של ויטמין C (6-10 גרם ליום) הפחיתה בחצי את הסיכון להצטננות; סקירה זו מצביעה על כך שתוספת ויטמין C עשויה להועיל לחלק מהנבדקים העושים פעילות גופנית כבדה, שיש להם בעיות עם זיהומים תכופים בדרכי הנשימה העליונות.
יש לקחת בחשבון כי מינון יתר של ויטמין C עלול להיות שלילי להגנה החיסונית, מכיוון שהוא מעכב תהליכי חמצון הדרושים להגנה מהשורה הראשונה מפני חיידקים או וירוסים.
לסיכום, תוספת קבועה (1 עד 2 גרם ליום) הראתה שוויטמין C עשוי להפחית את משך הזמן (במבוגרים ב-8%, בילדים ב-14%) ואת חומרת ה-CC. לכן, לאור העלות הנמוכה והבטיחות, ייתכן שכדאי לחולי הצטננות לבדוק על בסיס אינדיבידואלי האם ויטמין C טיפולי מועיל עבורם, בהתחשב בכך שבתנאים מסוימים ויטמין C עלול לפעול כפרואוקסידנט, ולגרום נֵזֶק חמצוני.
- 4. אכינצאה (קיפודנית ארגמנית) (14 מחקרים)
חסינות סתגלנית: טיפול באכינצאה העלה משמעותית את אחוזי הלימפוציטים בדם של חולדות. יתר על כן, לתמצית מסיסה במים מ- Echinacea purpurea יש השפעות מתווספות, תלויות-מינון, על תגובות ציטוקינים של תאי T אנושיים. מנגנון הפעולה כלל השפעות מודולטוריות המצביעות על תפקיד אפשרי לתמצית מסיסת מים מ- Echinacea purpurea בגיוס משופר של Ca2+ והפעלת תאי T. נמצא שרק הפוליסכרידים בצמח היו אחראים להשפעות המווסתות של מערכת החיסון שתוארו.
ניסוי כפול סמיות, אקראי ומבוקר פלצבו הראה ששילוב של קיפודנית ארגמנית, אבץ, סלניום וויטמין C עשוי להקל תסמינים בחולי מחלת ריאות כרונית-חסימתית (COPD) עם דלקות חריפות בדרכי הנשימה העליונות (URTI). נראה שלאכינצאה יש את אותו אפקט סינרגטי בשילוב עם Justicia adhatoda (אדטודה) ו- Eleutherococcus senticosus (ג'ינסנג סיבירי), כפי שהודגם במחקר מבוקר, בו שילוב זה של תמציות הפעיל השפעות נוגדות-שיעול משמעותיות, כתוצאה מזיהומים בדרכי הנשימה העליונות (URI).
לגבי תוספת אכינצאה לבדה, מחקרים שונים הוכיחו ששימוש בצמח זה עשוי להוות טיפול משלים לזיהומים בדרכי הנשימה. בניסוי אקראי, כפול סמיות, מבוקר פלצבו, אכינצאה הפחיתה את המספר הכולל של אירועי הצטננות, ימי אפיזודה מצטברים ואירועים משככי כאבים, הצטננות מועברת ויראלית, ובעיקר מנע זיהומי וירוס עטוף. הכותבים מציעים צריכה מונעת של E. purpurea במשך 4 חודשים כדי לספק יחס סיכון לתועלת חיובי. בשנת 2012, מחקר הראה כי תמצית סטנדרטית משורשי אכינצאה אנגסטיפוליה עם פרופיל פיטוכימי ספציפי יכולה לשפר את התגובה החיסונית לאחר החיסון לשפעת. ניסוי קליני מבוקר השווה שילוב חדש של אכינצאה עם מעכב נוירמינידאז, הטיפול בסטנדרט הזהב לשפעת, והראה את אותה השפעה. המחברים מציינים יתרונות אפשריים נוספים של טיפול טבעי זה, החופשי מעמידות לתרופות וסיבוכים. מטה-אנליזה עדכנית של מחקרים אקראיים מבוקרים הצביעה על כך שאכינצאה מורידה את הסיכון להישנות והתפתחות של סיבוכים של זיהום בדרכי הנשימה, באמצעות השפעות אנטי-ויראליות ואנטי-דלקתיות והאפנון של מערכת החיסון. בשנת 2014 פורסמה סקירת Cochrane על אכינצאה למניעה וטיפול בהצטננות, שהוכיחה שתוצאות של ניסויים מניעתיים בודדים מראות באופן עקבי מגמות חיוביות (אם לא מובהקות).
לסיכום, השימוש בקיפודנית מייצג טיפול משלים בדלקות בדרכי הנשימה. טיפול מניעתי עם תמציות אכינצאה במשך 4 חודשים נראה מועיל למניעה/טיפול (2400 מ"ג ליום למניעה ו-4000 מ"ג ליום בשלבים חריפים של הצטננות).
מסקנות
באוכלוסיות אירופיות, למבוגרים יש בין 2 ל-5 זיהומים בשנה, ילדים בדרך כלל סובלים מ-6 עד 12 הצטננויות בשנה, ושיעורי הזיהומים התסמינים עולים בקשישים. שמירה על מערכת ההגנה החיסונית במצב תקין מורידה את שכיחות הזיהום ו/או מפחיתה את חומרת התסמינים ו/או מקצרת את משך הצטננות. מערכת החיסון היא רשת מורכבת של רקמות, איברים, תאים וכימיקלים מיוחדים המגנים מפני גורמים זיהומיים. למרות שמנגנוני ההגנה הללו מפני פולשים מורכבים מאוד, ניתן לתאר אותם כמאורגנים בשלושה אשכולות אינטראקטיביים עיקריים: מחסומים פיזיים וחסינות מולדת וסתגלנית. הצריכה של כמה תוספי תזונה וחומרים בוטניים יכולה להשפיע באופן משמעותי על מספר מרכיבים של חסינות. לגבי וויטמין D , ויטמין C ואבץ, יש עמדה מדעית ספציפית מטעם ה EFSA (הרשות האירופית לבטיחות מזון) המתייחסת לטענות הבריאותיות בהקשר של מערכת החיסון. לגבי ויטמין C ואכינצאה, ישנן סקירות של Cochrane לגבי השימוש בשני אבות המזון הללו למניעה וטיפול בהצטננות.
הסקירה הנרטיבית הנוכחית הראתה שהראיות הנוכחיות ליעילות עבור אבץ, ויטמינים D ו-C ואכינצאה הן די חזקות, כך שניתן לעודד חולי CC לנסות אותם למניעה/טיפול בהצטננות שלהם.
לגבי ויטמין C, תוספת קבועה (1 עד 2 גרם ליום) עשויה להפחית את משך הזמן (במבוגרים ב-8%, בילדים ב-14%) ואת חומרת ה-CC.
תוספת אבץ עשויה לקצר את משך ההצטננות בכ-33%. חולי CC עשויים להפיק תועלת מנטילת אבץ בתוך 24 שעות מתחילת התסמינים.
לגבי ויטמין D, התוסף הגן באופן כללי מפני CC. יש לקחת בחשבון את רמות הבסיס והגיל. חולים שסבלו ממחסור בויטמין D ואלה שלא קיבלו מנות בולוס חוו את התועלת הגדולה ביותר.
באשר לאכינצאה, השימוש בצמח זה מייצג טיפול משלים בדלקות בדרכי הנשימה. טיפול מניעתי עם תמציות אכינצאה (2400 מ"ג ליום למניעה ו-4000 מ"ג ליום בשלבים חריפים של הצטננות) במשך 4 חודשים נראה מועיל למניעה/טיפול ב-CC.
תרגום ועריכה: פרץ גן
מקור:
Mariangela Rondanelli, Alessandra Miccono, Silvia Lamburghini, Ilaria Avanzato, Antonella Riva, Pietro Allegrini, Milena Anna Faliva, Gabriella Peroni, Mara Nichetti, Simone Perna, "Self-Care for Common Colds: The Pivotal Role of Vitamin D, Vitamin C, Zinc, and Echinacea in Three Main Immune Interactive Clusters (Physical Barriers, Innate and Adaptive Immunity) Involved during an Episode of Common Colds—Practical Advice on Dosages and on the Time to Take These Nutrients/Botanicals in order to Prevent or Treat Common Colds", Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2018, Article ID 5813095, 36 pages, 2018. https://doi.org/10.1155/2018/5813095