שם עברי: דלעת
משפחה:דלועיים, Cucurbitaceae
שם אנגלי: Pumpkin seed
חלקי צמח בשימוש:זרעים
ישנם זנים רבים של דלעת, המשתייכים כולם למין C. pepo. לחלק יש זרעים בצבע ירוק כהה בעלי קליפה רכה. הנפוצים יותר הם זרעים לבנים בעלי קליפה קשה. המונוגרף הנוכחי מתייחס לזרעים בעלי הקליפה הלבנה הקשה.
מרכיבים: שמן 45-52% (1). השמן המתקבל על ידי כבישה הוא בעל צבע אדום כהה עד ירוק (2). הוא מכיל למעלה מ-80% חומצות שומן בלתי רוויות, בעיקר חומצה לינולאית (42-64%), חומצה אולאית (20-38%), ו-19% של חומצות רוויות, בעיקר חומצה פלמיטית וסטארית.
סטרולים, עד 0.5% מהשמן,בעיקר דלתא-7 סטרולים. דלתא-7 מראה שיש קשר כפול בין פחמן מספר 7 ופחמן מספר 8. ארבע סטרולים דלתא-7 מהווים 75-88% מכלל הסטרולים (3): stigmastadienol, alpha-spinasterol
דלתא-7,22,25 stigmastatrienol, avenasterol.
היתרון של סטרולים דלתא-7 הוא בניגוד לרוב השמנים המופקים מזרעים, שהסטרולים שלהם הם דלתא-5.
Squalene, אופייני לשמן דלעת
בטא וגמא- tocopherols360-540 מ"ג ל-ק"ג
קרוטנואידים, בעיקר לוטאין (50%), בטא-קרוטן 10-12% (4), כלורופיל
Sesquiterpenoids
מרכיבים נוספים: חלבונים 30-34%, פחמימות 6-10%, מינרלים בעיקר זרחן, אשלגן, מגנזיום, סידן, ברזל, אבץ, סלניום (1), cucurbitine, peponin
פעילות:מחזר dihydrotestosteroneברקמות של בלוטת הערמונית, מחזק את תפקוד שלפוחית השתן,מסייע לשיפור פעילות השריר הסוגר של שלפוחית השתן, נוגד דלקת (5).
התוויות: לטיפול בגידול שפיר של בלוטת הערמונית, להפרעות בזרימת השתן כתוצאה מהגידול של בלוטת הערמונית, לשלפוחית שתן רגיזה, להפרעות בתפקוד של שלפוחית השתן (6).
פרמקולוגיה:הסטרולים דלתא-7, המצויים בזרעי הדלעת דומים במבנה המולקולרי שלהם ל-dihydrotestosterone
והם יכולים להתקשר לרצפטור שלו.
peponinהוא חלבון בעל שרשרת יחידה. הוא מעכב יעיל של HIVוירוס האיידס (7).
פעילות הזרעים כהורגי תולעים מיוחסת ל-cucurbitine.
הראו שהם מעכבים גם גידול של Schistosoma japonicum(8).
רפואה מסורתית:זרעי הדלעת היו ידועים כהורגי תולעים.
התוויות נגד: אינן ידועות
תופעות לוואי:אינן ידועות
אינטראקציות עם תרופות: בלתי ידועות
הכנות ומינון:אבקה 10-30 ג', טינקטורה כמות אקויולנטיות, שמן דלעת.
בטיחות:הזרעים נחשבים לבטוחים לשימוש, הזרעים והשמן משמשים למאכל.
ספרות:
1. Mabsour EH. et al. Nutritive value of Pumpkin (Cucurbita pepo kakai 35) seed products. J. Sci. Food Agric. 1993, 61: 73-78.
2. Murkovic M. et al. Variability of fatty acid content in pumpkin seeds (Cucurbita pepo) Z. lebensm. Unters. Forsch. 1996, 203: 216-219.
3. Tsakins J. Lalas Lj. Lazos ES. Characterization of crude and purified pumpkin seed oil. Grasas y Aceites 1997, 48: 267-272.
4. Matus Z. Molnar P. and Szabo LG. Main carotenoids in pressed seed (Cucurbita semen) of oil- pumpkin (Cucurbita pepo convar. Pepo var. styriaca). Acta Pharm Hung 1993, 63: 247-256.
5. Fahim AT. et al. Effect of pumpkin seed oil on the level of free radical scavengers induced during adjuvant arthritis in rats. Pharmacol. Res. 1995, 31: 73-79.
6. Pumpkin seed in: Bradley P. British Herbal Compendium Vol 2 British Herbal Medicine Association 2006, 320-324.
7. Gerhauser C. et al. Peponin a new ribosome-inactivating protein isolated from the seeds of Cucurbita pepo L. inhibits human immunodeficiency virus Type 1 reverse transcriptase. Pharm. Pharmacol. Lettr. 1993, 3: 71-75.Miharanian VH. And Abu-Chaar CI. Extraction and estimation of cucurbitin in Cucurbita seeds. Lloydia 1968, 31: 23-29.