אנדומטריוזיס היא הפרעה נפוצה באוכלוסיה. היא מופיעה אצל 5-10% מהנשים. היא מתבטאת בכך שרירית הרחם, שנושרת מדי חודש, אינה יוצאת כולה החוצה. חלקים ממנה נשתלים במקומות שונים בגוף, כגון, על השחלות, על החצוצרות, בחלל הבטן ובמקומות שונים בגוף. הרקמות מהרירית שנשתלו במקומות שונים, ממשיכות להגיב לקצב של המחזור החודשי. ריכוז האסטרוגן עולה אצלן בשלב האסטרוגני, ובסוף השלב הלוטאלי כשריכוז ההורמונים יורד הרירית נושרת ומופיע דימום. הדם מתנקז לרקמות מסביב, ומופיעה דלקת והתנפחות. עלולים להופיע פצעים (1).
אנדומטריוזיס מופיע בדרך כלל אצל נשים בגיל 25-30. הסיכון לחלות במחלה עולה כשהמחזור החודשי ארוך יותר, ונמשך למעלה משבעה ימים (2).
הסימפטומים כוללים כאבים באזור האגן, באזור הבטן התחתונה, כאבי גב תחתון, כאבים ודימום בתקופת המחזור החודשי במקומות בהם נשתלו חלקים מהרירית, כאבים המלווים פעילות גופנית, קושי להכנס להריון (2). אנדומטריוזיס עלול להיות קשור לדלקות באזור האגן, לציסטות בשחלות, לעצירות, לדלקות בדרכי השתן, להריון מחוץ לרחם (2).
האבחון המדויק נעשה על ידי לפרוסקופיה. לפעמים ניתן להוציא את חלקי הרירית בזמן הלפרוסקופיה.
הסיבה המדויקת לאנדומטריוזיס אינה ידועה. ישנן כמה תיאוריות וכולן אינן מוכחות. יש חוקרים הטוענים שנשים שיש להן קרובות משפחה מדרגה ראשונה עם אנדומטריוזיס, הן בסיכון גדול פי 10 מאשר באוכלוסיה הכללית (1).
ישנם מחקרים המראים התערבות של מערכת החיסון במקרים של התפתחות המחלה, וטוענים שאנדומטריוזיס היא מחלה דלקתית (3). הם מראים עליה בציטוקינים, כגון, אינטרלויקינים מסוימים ו- Tumor necrotic factor alpha (3).
נבדק הקשר בין אנדומטריוזיס והתזונה. נערך מחק על 504 נשים שהוכח על ידי לפרוסקופיה שהן סובלות מאנדומטריוזיס. קבוצת הביקורת כללה 504 נשים שאינם סובלות ממחלה זו (4). מצאו שאצל נשים שהתזונה שלהן כללה ירקות ירוקים ופירות טריים היה סיכון קטן ב-40% לחלות במחלה. אצל נשים שהרבו לאכול בשר בקר ובשר אדום אחר היה הסיכון גבוה ב- 80% (4).
טיפול באנדומטריוזיס ברפואה הקונבנציונלית
הטיפול מתחיל בדרך כלל עם תרופות המדכאות ייצור של אסטרוגן. טיפול הורמונלי נוסף הוא דיכוי של הביוץ על ידי גלולות נגד הריון. מפחיתים את הדלקת בעזרת תרופות אנטי דלקתיות לא סטרואידיות, ונותנים תרופות משככות כאב כדי להרגיע את הכאבים (2).הטיפול העיקרי הוא הרחקה של חלקי הרירית על ידי ניתוח לפרוסקופי. במקרים קשים ממליצים על ניתוח להוצאת הרחם ולפעמים גם השחלות (2).
טיפול בתזונה ובצמחי מרפא
הטיפול הוא אישי, תוך התחשבות בבעיות המיוחדות של המטופלת. האם יש הפרעה בפוריות, האם המטופלת רוצה להכנס להריון, האם הכאב חזק במיוחד בזמן המחזור החודשי או שזה כאב קבוע ממושך. מטרות הטיפול הן:
להפחית דלקת, להוריד את עוצמת הכאב, להקטין את חלקי הריריות שהושתלו במקומות השונים, לתמוך בפוריות, להפחית את המגע עם רעלנים סביבתיים.
הטיפול כולל: תזונה, צמחים משככי כאב, צמחים נוגדי דלקת, צמחים מנקי כבד, תמיכה הורמונלית, תמיכה במערכת החיסון.
תזונה
מומלץ להפחית שימוש בשומנים רוויים ובמאכלים מן החי המכילים חומצה ארכידונית, להרבות באכילת מוצרי סויה המכילים איזופלבונים genistein ו- daidezin. הראו ירידה בסיכון לחלות באנדומטריוזיס אצל נשים שהרבו באכילת מוצרי סויה (5). מומלץ להרבות במאכלים המכילים חומצות שומניות אומגה 3, שיש להן פעילות נוגדת דלקת (2).
להזמנת צמח מסוים יש ללחוץ על שמו. במידה ואינו קיים, תסומן * ליד השם.
צמחים משככי כאב
Valeriana officinalis ולריאנה רפואית שורש
Viburnum opulus, prunifolium מורן קליפת הגזע
Piscidia erythrina פיסידיה קליפת השורש
Zingiber officinale ג'ינג'ר שורש, קנה שורש
Salix alba/nigra ערבה לבנה.שחורה* קליפת הגזע
Dioscorea villosa דיוסקוראה שורש
Hypericum perforatum פרע מחורר* נוף הצמח בפריחה
Piper methysticum קאוה* שורש
צמחים נוגדי דלקת
Betula alba שדר לבן* קליפת גזע, עלים
Dioscorea villosa דיוסקוראה שורש
Cimicifuga racemosa קוהוש שחור שורש
פיקנוגנול או מיצוי מזרעי ענבים מסייעים כנוגדי דלקת ונוגדי חמצון
תמיכה במערכת החיסון
משתמשים בצמחים אימונומודולטורים המסייעים לאזן את מערכת החיסון, ולהפחית שחרור של ציטוקינים.
Astragalus membranaceus קדד שורש
Cordyceps sinensis קורדיספס פטריה
Curcuma longa כורכום שורש, קנה שורש
Withania somnifera ויתניה משכרת שורש
Panax quinquefolium ג'ינסנג אמריקאי* שורש
תמיכה הורמונלית
אסטרוגן גורם להחמרה במקרים של אנדומטריוזיס, ואילו פרוגסטרון ואנדרוגן מביאים להקלה (6). פרוגסטרון מפחית התכווצויות וכאב ברחם. ניתן להשתמש בפרוגסטרון במשחות כשימוש חיצוני, ולפי הצורך משתמשים בו גם בשימוש פנימי (2).
התרחקות מרעלנים סביבתיים
שעלולים להשפיע על מערכת החיסון ועל המערכת ההורמונלית.
חשוב להתרחק מחומרי שימור, מחומרים המצויים בבקבוקי פלסטיק, מצבעי מאכל, ממתיקים מסוג אספרטיים ומחומרים כימיים כמחליבים, מיימבים וצבעי מאכל.
אצל רוב בני האדם המפגש עם חומרים אלה הוא יום-יומי, וההימנעות מהם אינה קלה.
פורמולה לטיפול באנדומטריוזיס
Dioscorea villosa 20% Cimicifuga racemosa 15% Boswellia serrata 15% Piscidia erythrina 20% Astragalus membranaceus 15% Zingiber officinale 15%
מינון 15 מ"ל ליום
מקורות
1. Frakiewicz EJ. Rndometriosis: an overview of the disease and its treatment. J. AM. Pharm. Assoc. 2000, 40: 645-657.
2. Marchesse M. Endometriosis, Townsend Letter for Examiner of Alternative Medicine, April 2009.
3. Podgaec S. et al. Endometriosis: an inflammatory disease with a Th2 immune response componenet. Human Reproduction 2007, 22: 1373-1379.
4. Parazzini F. et al. Selected food intake and risk of endometriosis. Human Reproduction , 2004, 19: 1755-1759.
5. Tsuchia M. et al. Effect of soy isoflavones on endometriosis: interaction with estrogen receptor 2 gene polymorphism. Epidemiology 2007, 18: 402-408.