רישתית אנדופלסמית

רישתית אנדופלסמית

R (1)
מאת: ד"ר מינה פארן

הרישתית האנדופלסמית מצויה בכל תא של היצורים האויקריוטיים. זוהי רשת רציפה הבנויה ממברנות, ונפח החלל הפנימי שלה הוא כ-10% מנפח התא. הקיפולים של הממברנות מייצרים צינוריות, שלפוחיות ומבנים דמויי שק הנקראים ציסטרנות. קיים קשר בין הרישתית האנדופלסמית והקרום החיצוני של מעטפת הגרעין. כתוצאה מכך קיים רצף בין חלל הרישתית, ER-lumen לבין החלל שבמעטפת הגרעין, perinuclear space.

תאים פרוקריוטיים חסרי מעטפת גרעין חסרים גם רישתית אנדופלסמית. תאים אויקריוטיים חסרי גרעין, כגון, תאי דם אדומים אינם מכילים רישתית אנדופלסמית. הרישתית האנדופסמית תוארה לראשונה על ידי צוות חוקרים בשנת 1945 (1). הרישתית מחלקת את התא למדורים, וזה מאפשר קיום תהליכים שונים בציטופלסמה של התא ללא הפרעה.

מבחינים בשלושה מדורים הנוצרים על ידי הרישתית: חלל הרישתית, שטח הפנים של הרישתית ותמיסת הציטוסול שבין דפי הרישתית. בכל מדור יש אנזימים ספציפיים. מבחינים בין רישתית מחוספסת, rough ER, שבה שטח הפנים של הרישתית מכוסה בריבוזומים, ובין רישתית חלקה, smooth RH, שבה אין ריבוזומים על הממברנה (2). הרישתית החלקה הופכת למחוספסת כשנקשרים אליה ריבוזומים, והמחוספסת הופכת לחלקה כשהריבוזומים משתחררים ממנה.

הריבוזומים נקשרים לממברנות רק כשהם מתחילים לסנתז חלבון המוחדר לחלל הרישתית(3). הריבוזומים נקשרים גם לקרום החיצוני של מעטפת הגרעין. תאים העוסקים בסינתיזה אינטנסיבית של חלבון, כגון תאי כבד, מכילים כמות רבה של רישתית מחוספסת. כאשר מרסקים תאים בתנאי מעבדה, הרישתית מתפרקת למקטעים היוצרים שלפוחיות זעירות המכונות מיקרוזומים. קטעים של רישתית מחוספסת מתפרקים למיקרוזומים הנושאים ריבוזומים על שטחם החיצוני, אבל מבנה הממברנה שלהם זהה לזה של רישתית חלקה.

הרישתית החלקה יוצרת מערכת סבוכה של צינוריות ושלפוחיות. הם משתתפים בתהליכים מטבוליים, כולל ייצור של שומנים וסטרואידים, קישור לקולטנים של חלבונים על קרום התא ומטבוליזם של סטרואידים (4). במקרים רבים הרישתית החלקה מנצה שלפוחיות ממברנה, שלפעמים נודדות אל קרום התא, מתלכדות אתו ושופכות את תוכנן החוצה. שלפוחיות אחרות, וגם מקטעים גדולים יחסית של הרישתית החלקה יוצרים בהתמדה את הציסטרנות של גופיפי גולג'י. לשלפוחיות הניתקות מהרישתית תפקיד כפול. תוכנן האנזימטי משרת תהליכים מטבוליים, וקרום השלפוחית מהווה מקור של ממברנה המתווספת לגופיפי גולג'י או לקרום התא.

הרישתית האדופלסמטית ממלאת תפקיד בהעברה של חלבונים שנוצרו בריבוזומים למקומות היעד שלהם. חלבונים, ובמיוחד גליקופרוטאינים, נעים דרך הממברנות של הרישתית. מולקולות כאלה של חלבונים כאלה המועברים דרך הרישתית אל מקומות מסוימים בתא, נקראות מולקולות איתות. לרישתית יש תפקיד חשוב בהולכה של תאים אויקריוטיים (5). 

מקורות

1.Porter KR, Claude A. Fullam EF. A study of tissue culture cells by electrone microscopy. J. Exp. Med. 1945, 81: 233-246.

2.Campbell NA. Biology Fourth Edition. 1996, Benjamin/Cummings Publishing, p. 120-121.

3. Lodish H. et al. Molecular Cell Biology 5th Edition, 2003, Freeman WH. P. 483-490.

4. Maxfield FR. Wustner D. Intracellular cholesterol transport. J. Clin. Invest. 2002, 110: 891-898.

5. Levine T. Short range intracellular trafficking of small molecules across endoplasmic reticulum junctions. Trends Cell Biology, 2004, 14: 483-490.

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד