שפעת נגרמת על ידי זיהום של וירוס Influenza. זהו RNA
וירוס בעל מעטפת. ידועים בעיקר שני סוגים, אינפלואנזה A ואינפלואנזה B וכן גם אינפלואנזה C. הם נבדלים זה מזה בנוקליאופרוטאין ובחלבונים הספציפיים.
אינפלואנזה A גורם למחלה אצל בני אדם, סוסים, חזירים וצפורים. אינפלואנזה B תוקף רק בני אדם, אינפלואנזה C תוקף בני אדם וחזירים.
אינפלואנזה A
מתחלקים לתת-טיפוסים שנבדלים באנטיגניות של הגליקופרוטאינים שעל פני השטח: האמאגלוטינין- H ונויראמינידאז- N. אצל בני אדם תוקפים בעיקר H1N1 ו- H3N3. רוב הזיהומים אצל בני אדם נגרמים על ידי H1H2H3 ושני תת-טיפוסים של נוראמינידאז N1N2. נמצאו 16 מיני אגלוטינינים ו-9 מיני נוראמינידאז אצל צפורים, חזירים וסוסים.
בכל וירוס שתוקף יש בערך 500 ווים המכילים האמאגלוטינין וכרבע מזה נויראמינידאז שמצפים את הממברנה של התא הפונדקאי. בתוך הממברנה מצוי פרוטאין M2 שעובר דרך הממברנה ומשמש תעלת יונים.
ההאמאגלוטינינים מאפשרים לוירוס להתקשר לתא הפונדקאי ולחדור לתוכו, שם הוא יתחלק. הנויראמינידאז נקשר לחלקיקים של חומצה סיאלית, ומאפשר לוירוס לעבור דרך השכבה הרירית של מערכת הנשימה.
חיסון נגד אינפלואנזה A.
מדענים בריטיים ייצרו חיסון מהפכני, הפועל נגד כל הטיפוסים העיקריים הגורמים לשפעת בבני אדם, וגם לשפעת העופות. חברת Acambis מייצרת את החיסון עם מדענים מקיימברידג' ביחד עם מדענים מבלגיה. ניסויים בבני אדם יתחילו בחודשים הקרובים.
חיסון דומה מכינה גם החברה השוויצרית Cytos Biotechnology, שכנראה תצא לשוק בעוד כחמש שנים.
מכינים את החיסון לפי שיטה שונה מזו שהיתה נהוגה עד עכשיו, שיטה שתאפשר ייצור המוני של החיסון.
החשש הוא מפני התפרצות בינלאומית של שפעת העופות.
החיסונים שמצויים היום בשוק יעילים בדרך כלל רק לשנה אחת. המוטציות המהירות שעוברים הוירוסים הופכות את החיסון לחסר ערך, לפעמים כבר באותה שנה. בנוסף שיטת ההכנה העכשווית אינה מאפשרת ייצור מהיר והמוני.
החיסון החדש פועל נגד החלבון M2, שלא עבר שום שינוי ב-100 השנים האחרונות. הוא מצוי בכל הטיפוסים של אינפלואנזה A, כולל אלה שגורמים לשפעת העופות, והשפעת הספרדית שגרמת ב-1918 למוות של מיליוני איש על פני כדור הארץ. חיסון כזה צריך להבדק לפחות חמש שנים על בני אדם לפני שהוא יוצא לשוק. אבל אם תפרוץ בתקופת הניסוי שפעת המונית יהיה ניתן לייצר במהירות את החיסון ולחסן את האוכלוסיה.
ניסויים שנערכו עם עכברים וחיות מעבדה אחרות נתנו תוצאות טובות, והראו שהחיות התחסנו לתקופה ארוכה. הן לא נדבקו בשפעת גם כאשר הזריקו להן וירוסים אינפלואנזה A.
החיסון בבני אדם יספיק ל-5-10 שנים. יתנו אותו למניעת הידבקות בוירוס.
המדענים רואים בחיסון נגד חלבון M2 הישג בינלאומי, שיגן על האנושות מפני תמותה וסיבוכים ממחלת השפעת.
הספקנים טוענים שעוד מוקדם מדי לשמוח, שאין בטחון מלא שהחיסון יפעל על בני אדם כמו שהוא פועל על חיות מעבדה, ושיתכן שפרוטאין M2 יעבור מוטציות אם יתקפו אותו באופן ישיר.
מתוך הפורום של Herbahall.