צמחי מרפא המסייעים לגמילה מעישון

צמחי מרפא המסייעים לגמילה מעישון

Great Blue Lobelia
מאת: ד"ר מינה פארן

צמחי מרפא המסייעים לגמילה מעישון-

ההתמכרות לעישון היא אחת ההתמכרויות הקשות ביותר: העישון מקובל בחברה על אף כל המאבקים הרבים, הסיגריות נמכרות באופן חופשי, והאדם המנסה להיגמל מתקשה להתנתק מהן.ניקוטין הוא אלקלואיד ה"מחקה" אצטילכולין, שמגביר ערנות, זיכרון וכושר לימוד. ניקוטין מגביר את פעילות הדופמין במוח ובכך גורם להרגשה טובה. המעשן מפתח סבילות לניקוטין בדומה לסמים רבים אחרים, וכדי להגיע לאותה תחושה נעימה עליו להעלות את המינון בהדרגה.

ההתמכרות לטבק היא פיזית ונפשית. הגמילה מעישון קשה בגלל ההשתוקקות לסיגריה, ובגלל תופעות פיזיות הנלוות אליה כגון: עצירות, תיאבון מוגבר, עלייה במשקל, עייפות, עצבנות ומתח. כדי להצליח בגמילה יש לאזן מחדש את תפקודי הגוף, ולעזור לנגמל להגיע באמצעים אחרים לתחושות הנעימות שהוא קיבל מהסיגריות.

הטיפול באמצעות צמחי מרפא הוא חלקי בלבד. הטיפול המשולב כולל: פעילות גופנית, אקופונקטורה, שכנוע עצמי, תזונה, תוספי מזון, קבוצות תמיכה, מדיטציה, וכל שיטה שיכולה לעזור באופן אישי לנגמל.

ניתן להיעזר בצמחים המשפיעים על מערכת העצבים המרכזית ומקלים על קשיי הגמילה, בצמחים הפועלים על מערכת הנשימה העוזרים לנקות את הריאות, באנטי-אוקסידנטים המסייעים להתמודד עם מצב של עודף חמצון, ובמנקי כבד שעוזרים לכבד להתנקות מהרעלנים שהצטברו בו.

ניתן להשתמש בצמחים בצורות שונות. בנוסף לחליטות, טינקטורות וכדורים, ניתן להכין סוכריות נגד עישון, מסטיקים וסיגריות העשויים מצמחים שונים. לסוכריות ניתן להוסיף שמנים נדיפים הפותחים את דרכי הנשימה, בדומה לסוכריות נגד שיעול. 

צמחי מרפא מומלצים להכנת סוכריות גמילה מעישון:  

Glycyrrhiza glabra 15% שוש קירח – שורש

Mentha piperita 15% מנתה חריפה – נוף הצמח

Calendula officinalis 20% ציפורני חתול רפואיות

Verbascum tapsus 15% בוצין – נוף הצמח

Lobelia inflata 10% לובליה – נוף הצמח

Thymus vulgaris 15% הצמח  בת קורנית מצויה – נוף הצמח

Curcuma longa 10% כורכום – שורש וקנה שורש 

מכינים את הסוכריות ממיצוי נוזלי 1:1 או ממיצוי יבש שהוא מרוכז יותר. הסוכריות עוזרות לנגמל מעישון גם בעצם המציצה. להכנת המסטיק מומלץ להוסיף פרופוליס, שהוא אנטי-אוקסידנט יעיל המסייע לריפוי מחלות פה ולסת. 

צמחי מרפא המתאימים לעישון (הכנת סיגריות):

Lobelia inflata – לובליה

Verbascum tapsus – בוצין

Medicago sativa – אספסת תרבותית

Trifolium pretense – תלתן אדום

Symphytum oficinale – קומפרי, סימפיטון רפואי

Nasturtium officinalis – גרגיר הנחלים

Arctium lappa – לפה

Mentha piperita – מנתה חריפה

Matricaria recutita – קמומיל

Tussilago farfara – טוסילגו

Salvia officinalis – מרוה רפואית

Achillea millefolium – אכילאה אלף העלים

Cinnamon – קינמון

Majorana hortensis – אזוב

 את הסיגריות מכינים מהצמחים היבשים שטוחנים לאבקה דקה, מוסיפים ארומה ומגלגלים בתוך נייר. מומלץ להוסיף ארומה הדומה לזו שיש לסיגריות, כדי שלא ידחו את המשתמש. במקרים קיצוניים של התמכרות, מוסיפים בהתחלה ריכוז נמוך של ניקוטין, ומקטינים את המינון שלו בהדרגה, עד שמגיעים להיעדר מוחלט של ניקוטין.

בארה"ב ניתן לקנות חפיסות סיגריות של לובליה ושל Verbascum tapsus. 

הצעות של מטפלים העוסקים בגמילה מעישון:

לאכול באופן קבוע קוואקר מלא. דיווחים של מטופלים ומחקר שנערך בסקוטלנד טוענים שהקווקר מפחית את התשוקה לניקוטין.

החומציות מגבירה את התשוקה לסיגריות. לכן, מומלץ לאכול מזון יותר אלקלי, כגון תפוחי עץ, שקדים, עלי סלק, גזר, סלרי, עלי שינן, תאנים, בצל, אפונה, תרד, צימוקים.

ירקות עשירים בבטא-קרוטן, כגון גזר, דלעת ובטטה, וכן ירקות עשירים בתרכובות גופריתיות, כגון ברוקולי וכרוביים אחרים – מפחיתים מהסיכון לחלות בסרטן הריאות. צנון, ובמיוחד צנון שחור, מסייע בניקוי הריאות והכבד.

שתיית מיצים מירקות ותפוחי עץ מסייעת לניקוי הגוף מרעלנים. מומלץ ללעוס שורש של שוש קירח (Glycyrrhiza glabra), שמפחית את ההשתוקקות לסיגריה ומסייע לניקוי הריאות.

כמה מטפלים מציעים למטופלים לפצח גרעיני חמניות או דלעת. נותנים עדיפות לגרעינים עם קליפה, כדי שהמטופל יהיה עסוק בפיצוח. עדיפים גרעינים ללא קלייה. 

צמחי מרפא מומלצים כחליטות או טינקטורות לגמילה מעישון:

Panax ginseng (ג'ינסנג אמריקאי) – ישנם מטפלים המדווחים על הצלחה בגמילה מסיגריות כאשר שתו או לעסו ג'ינסנג כל שעתיים.

Lobelia inflata – חשוב להתחיל עם מינון נמוך של 7 עד 10 טיפות מהטינקטורה, ולעלות בהדרגה. מינון גבוה גורם לבחילה והקאה ומייאש את המטופל. האינדיאנים בצפון אמריקה נהגו לעשן את הלובליה, ומכאן הכינוי שניתן לו: הטבק של האידיאנים.

Avena sativa (שיבולת שועל) – חליטה או טינקטורה מהצמח השלם. הצמח מזין ומחזק את מערכת העצבים.

Nasturtium officinalis (גרגיר הנחלים) – מומלץ במיוחד. הוכח כצמח המונע נזקים בפה כתוצאה מעישון, ומפחית את הסיכון לחלות בסרטן הריאות.

Zingiber officinale  – מומלץ בשתייה או בלעיסה כצמח המסייע לטיהור הריאות. 

צמחי מרפא מרגיעים המסייעים במקרים של עצבנות ומתח בתקופת הגמילה מעישון:

מומלצים במיוחד: Scutellaria lateriflora, Passiflora officinalis, Melissa officinalis 

מקורות:

Castleman M. Quitting nicotine. Herbs can help you keep your resolution to break free. Herbs for Health, January/February: 46-51, 1991Diamond S. Alleviating addictions- Herbs that help. Healthy& Natural Journal. Oct.: 101-103, 1999Engleman L. Kicking the Tobacco Habit Naturally. Health SupplementRetailer. Oct: 10-14, 1996   

Lobelia inflata 

משפחה: פעמוניתיים – Campanulaceae.

שם הסוג לובליה נקרא על שם בוטנאי מפורסם שחי במאה ה-16: Matthias de l’Obel.

חלקי הצמח בשימוש:עלים וזרעים או כל הצמח. השורש נחשב לפעיל ביותר, ובדרך כלל אין משתמשים בו.

תיאור בוטני: צמח זקוף, חד-שנתי או דו-שנתי, שגובהו 15ס"מ עד 1.0מ'. הפרחים קטנים, מרובים וצבעם כחול בהיר. הזרעים מרובים, קטנים ומאורכים. כאשר חותכים את הצמח הטרי, יוצא ממנו מיץ לבן חלבי שטעמו דומה לטבק.

מוצאו של הצמח ממזרח ארה"ב וקנדה. גדלים שם כמה מינים של לובליה, שרובם פורחים מיולי עד ספטמבר. היום מרבים לגדל אותו כצמח נוי בגינות.

רפואה מסורתית: הלובליה הוא אחד הצמחים המפורסמים ביותר של צפון אמריקה. האינדיאנים השתמשו בצמח בשימוש פנימי וחיצוני. חליטה קרה מהעלים הומלצה לטיפול בראומטיזם, הצטננות, חום גבוה וכיבים. בשימוש חיצוני השתמשו בחליטה הקרה בהסנפה, במקרים של דימום מהאף. נהגו לעשן את הצמח כטיפול בהפרעות של דרכי הנשימה. בחליטה מהשורש השתמשו במקרים של הפרעות בעיכול וכן נגד פרזיטים במערכת העיכול. רסק של עלים טריים בצורת קומפרס הומלץ לטיפול בכאבי ראש וכאבים אחרים.

מרכיבים: piperidine alkaloids 0.24%-0.48%, כוללים בעיקר לובלין, וכן אלקלואידים אחרים פחות ידועים, כגון, lobelanine, lobelanidine  norlobelanine, lobinine ועוד.

מרכיבים נוספים הם: גליקוזיד מר lobelacrin, חומצה כלידונית, שומנים, גומי, רזין ושמן נדיף.הלובלין הוא נוזל צהבהב נמס במים, בעל תגובה אלקלית. לובלין והמלחים שלו גורמים להקאה. הוא נהרס בחום, ולכן משתמשים בחליטה קרה או בטינקטורה.

פעילות האלקלואיד לובלין: ללובלין יש השפעה דומה לניקוטין על מערכת העצבים המרכזית וההיקפית, אבל ההשפעה חלשה יותר. מאז שגילו זאת במאה ה-19 השתמשו בלובליה לטיפול בהתמכרות לטבק. בניגוד לניקוטין, הלובלין אינו מעלה את מספר הרצפטורים הניקוטיניים. הוא מווסת את שחרור הדופמין, שמוגבר בהשפעת הניקוטין.

קיימת ציפייה שהלובלין יפעל גם על התמכרויות נוספות. in vitro  התברר שהלובלין מעכב שחרור דופמין בהשפעת methamphetamine. הלובלין אחראי לפעילות הצמח כגורם להקאה.

פעילות הצמח השלם: מגביר הזעה, מכייח, נוגד עוויתות, מסייע להרפייה של שרירים חלקים, משכך כאב, מגביר הפרשת רוק, מרגיע, גורם להקאה.

הלובליה הוא צמח מפזר. הוא מניע את הדם והנוזלים כלפי חוץ, ומאפשר שחרור של רעלנים החוצה ביחד עם הזיעה.

התוויות: הצטננות, שיעול, ברונכיט כרוני, אסתמה, דלקת גרון, לרינגיטיס, אדמת, התכווצויות של השרירים, נוירלגיה, כאבים עוויתיים, אפילפסיה, הפרעות בעיכול, כאבי ראש, עצירות, כאבי בטן עוויתיים, גודש של הלב, יתר לחץ דם, דרמטיטיס, כסיוע לגמילה מעישון.

הצמח מומלץ לכל סוג של כאב בחזה, במיוחד לתחושה של כובד ולחץ. הוא מסייע לפתיחת חסימות הנגרמות על ידי גודש בריאות ובסימפונות. הוא מפחית גודש בלב ומועיל במקרים של קוצר נשימה.

התוויות-נגד: עצבנות, חולשה, עייפות, הריון.

הכנות ומינון: טינקטורה מהצמח הטרי מכינים בריכוז 1:2, ב-95% אלכוהול. המינון: 3-10 טיפות מהטינקטורה.

טינקטורה מהצמח היבש מכינים בריכוז 1:5 ב-50% אלכוהול. מינון: 3-20 טיפות.

טינקטורה של הזרעים – 1:5 ב-65% אלכוהול, מינון: 3-10 טיפות.

חליטה קרה: 2.5 ג' צמח יבש בתוך 250 מ"ל של מים.

אבקה: 200-600 מ"ג ליום.

שמן לובליה מכינים ממיצוי של הזרעים. משרים קודם במעט אלכוהול נקי. מחממים את השמן עם הזרעים בחום של 65 מעלות במשך 24 שעות. משתמשים בשמן לשיכוך כאבים. 

ספרות:

.McCurdy. Christopher R. Lobeline: a natural product with high affinity for neuronal nicotinic receptors and a vast potential for use in neurological disorders. Biologically Active Natural Products: Pharmaceuticals. Boca Raton, CRC Press, 2000Lancaster T. Stead L. Silagy C. Sowden A. Effectiveness of interventions to help people stop smoking: findings from the Cochrane Library. British Medical Journal, 321:355-358, 2000Dwoskin LP. Crooks PA, a novel mechanism of action and potential use for lobeline as a treatment for psychostimulant abuse. Biochem. Pharmacol. 63:89-98, 2002Subbarnas A. Oshima Y. Ohizumi Y. An antidepressant principle of Lobelia inflate L. (Campanulaceae). J. Pharm. Sci. 81:620-621, 1992

מקור התמונה

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד