Huperzia serrata

Huperzia serrata

מאת: ד"ר מינה פארן
 עודכן ב: 26.04.11 
שם סיני: qian ceng ta 
שם נרדף: Lycopodium serratum
משפחה: Lycopodiaceae
חלקי צמח בשימוש: כל הצמח Huperzia הוא טחב, שהיה בשימוש בסין מאז כ-1000 שנים. נהגו להשתמש בו לטיפול במחלות עור, להורדת חום, לאיבוד דם, כמשתן (1). הוא התפרסם בעולם כשהסינים גילו את האלקלואיד huperzine A כמרכיב הפעיל העיקרי שלו.בסין הוא מופיע לראשונה בפרמקופיאה ben cao shi yi שנכתב ב-739 על ידי Zangqi chen. הוא המליץ עליו כצמח המשמש להקלה על רוימטיזם והצטננות, להרפייה של השרירים והגידים ולהגברת זרימה של דם.במאה ה-19 מתוארים כמה מינים של Hperzia   באותו שם, ונהגו להשתמש בכמה מהם.בשנת 1980, תוך כדי חיפוש תרופה למחלה האוטואימונית myasthenia gravis, לפי המסורת הסינית (2), בודדו את האלקלואיד הופרזין A. מחקרים in vivo  ו-in vitro הראו שהאלקלואידים המצויים בצמח משפיעים על מחלות נוירו-מוסקולריות הקשורות לפעילות של האנזים כולין אסטראז. הראו שיש לאלקלואידים השפעה חיובית על הזכרון ויכולת הלמידה (3). הופרזין A היה הפעיל והמרשים ביותר מכל האלקלואידים שבודדו מהצמח. עבודות שנעשו בסין הראו שהופרזין מעכב כולין אסטראז, ומאפשר פעילות רבה יותר של המתווך העצבי אצטיל כולין. העיכוב היה ספציפי והפיך (3).פתחו אותו בסין כתרופה לטיפול באלצהיימר.הוכיחו שהתרופה שפותחה מסייעת במקרים של דמנטיה ואיבוד זכרון (4). תוצאות המחקרים אושרו בארה"ב, שם פותחו מספר תרופות לטיפול באלצהיימר, הפועלות לפי העקרון של עיכוב אצטילכולין אסטראז.אחד מהתכשירים שפותחו Galantamine, הוא אלקלואיד שמיצו מהמצמח Galanthus nivalis ממשפחת הנרקיסיים – Amaryllidaceae. בהשוואה ל-galamthamine היה הופרזין A בעל חדירות גבוהה יותר דרך המחסום דם-מוח, נוח יותר לשימוש במתן פומי וההשפעה המעכבת על אצטילכולין אסטראז היתה ארוכה יותר (5). רוב המחקרים נעשו בסין על כ-100.000 משתתפים (5).המחקרים הוכיחו שהופרזין A יעיל ובטוח לשימוש. ייצרו ממנו תרופה חצי סינתטית ZT-1, והראו שהוא דומה בפעילותו להופרזין A.פרסמו את פיתוח התכשירים והתרופה החצי סינתטית בסין, כמודל לתרופות חדשות ומצליחות המתבססות על הרפואה הסינית המסורתית.הביקוש העולמי היה הגורם לפיתוח התרופה החצי סינתטית. ריכוז האלקלואיד הופרזין A נמוך בצמח, והיה צורך בריכוז גבוה כדי לספק את הביקוש העולמי שעלה וגבר.אמנם מינים אחדים המשתייכים למשפחת ה-Huperziaceae מכילים אלקלואידים דומים, אבל הצמיחה שלהם איטית מאד, וזה לוקח 15-20 שנה מאז נביטת הנבגים ועד שהצמח הבוגר מוכן לשימוש. קטיף מוגזם של הצמח H. serrata מעמיד אותו בסכנת הכחדה.הצמח נחשב היום לאחד מה-nootropics החשובים, ונעשים מאמצים לגדל את הצמח בתנאים אופטימליים. 
מקורות
1.   College JNM. The Dictionary of Traditional Chinese Medicine, 1985, Shang-hai Sci-Tech Press, Shanghai.
2.   Cheng YS. Lu CZ. Ying ZL. et al. 128 cases of myasthenia gravis treated with huperzine A. Chinese Journal of New Drugs and Clinical Remedies, 1986, 5: 197-199.
3.   Cheng DH. Tang XC. Huperzine A, a novel promising acetylcholinesterase inhibitor. Neuroreport, 1996, 8: 97-101.
4.   Zhang RW. Tang XC. Han YY. et al. Drug evaluation of huperzine A in the treatment of senile memory disorders. Chung Kuo Yao Li Hsueh Pao, 1991, 12: 250-252.Ching RC. The Chinese fern families and genera: systematic arrangement and historical origin. Acta Phytotaxonomica Sinica, 1978, 16: 1-9.
שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד