היפריקום ודכאון חמור

היפריקום ודכאון חמור

Hidcote St_ John's Wort (Hypericum 'Hidcote') at Weston Nurseries
מאת: ד"ר מינה פארן

המטרה של המאמר הנוכחי היא לבדוק: האם המיצויים של ההיפריקום יותר יעילים מפלצבו, אם הם שווים בפעילותם לתרופות המשמשות לטיפול בדיכאון חמור ואת הקשר בין מיצויים של היפריקום ודיכאון חמור והאם יש פחות תופעות לוואי מאשר לתרופות נגד דכאון.

נסרקו מחקרים שנעשו עד יולי 2008. מתוך 79 מחקרים נבחרו 29 שעמדו בקריטריונים שנדרשו. הם כללו 5489 משתתפים.

18 מחקרים נעשו עם קבוצת ביקורת שקבלה פלצבו. 17 מחקרים נעשו מול קבוצת ביקורת שקבלה תרופה סטנדרטית.

חומרת הדכאון מתוארת כקלה עד בינונית ב-19 מחקרים, וכבינונית עד חמורה ב-9 מחקרים.

18 מחקרים נעשו בארצות דוברות גרמנית, ארבעה בארה"ב, שנים באנגליה, מחקר אחד נעשה בברזיל, קנדה, דנמרק, צרפת ושבדיה.

השתמשו במחקרים במיצויים שונים של היפריקום. הריכוז שקבלו המשתתפים היה 240-1800 מ"ג. ברוב המחקרים השתמשו ב-200-500 מ"ג.

התרופות שנבחרו להשוואה עם היפריקום היו: fluoxetine, sertraline, imipraminecitalopram, paroxetine, maprotiline, amitriptyline

משך הניסוי היה ארבעה שבועות במחקר אחד, ששה שבועות ב-19 מחקרים, שבעה שבועות במחקר אחד, שמונה שבועות בחמישה מחקרים ו-12 שבועות בארבעה מחקרים.

יעילות

במחקרים שבדקו טיפול בהיפריקום מול פלצבו היה הבדל משמעותי. המטופלים הגיבו למיצוי ההיפריקום ומצבם השתפר. הייתה הטרוגניות בתוצאות המחקרים שנבעה ממידת הדיוק ובארץ שבה נערכו המחקרים. ככל שהמחקר היה מדויק יותר השפעת ההיפריקום שנמדדה הייתה נמוכה יותר. בארצות הדוברות גרמנית דווחו תוצאות חיוביות משמעותיות יותר. בגרמניה משתמשים במיצוי מהיפריקום כתרופה נגד דכאון.

הערכים שמדדו רמיסיה היו באופן משמעותי גבוהים יותר בקבוצות שקבלו מיצוי של היפריקום לעומת אלה שקבלו פלצבו.

בקבוצות שבדקו מיצוי של היפריקום לעומת תרופות אנטי דכאוניות התוצאות היו הומוגניות מבחינה ססטטיסטית. לא נמצא הבדל משמעותי בין יעילות ההיפריקום בהשוואה ליעילות התרופות השונות. בארצות הדוברות גרמנית הייתה יעילות ההיפריקום קצת יותר גבוהה מהתרופות.

בטיחות

מספר המשתתפים שנשרו מהמחקר בגלל תופעות לוואי היה זהה בקבוצה שקבלה מיצוי של היפריקום ובאלה שקבלו פלצבו. מספר המשתתפים שנשרו בקבוצות שקבלו תרופות סטנדרטיות היה גבוה יותר מאשר באלה שקבלו היפריקום. היה הבדל בין אלה שקבלו תרופות אנטי דיכאוניות ישנות לעומת אלה שקבלו תרופות SSRI- serotonin selective reuptake inhibitors. תופעות הלוואי היו רבות יותר אצל אלה שקבלו תרופות ישנות.

כאשר מסכמים את כל הממצאים ניתן לתמוך בשימוש בהיפריקום לטיפול בדכאון חמור. הוא יעיל ובטוח לשימוש.

מומלץ לקבל יעוץ רפואי כשמחליטים להשתמש במיצוי מהיפריקום. המיצויים המצויים בשוק שונים באיכותם. התוצאות שהתקבלו במחקרים שסוכמו מתייחסים רק לתכשירים שנבדקו.

תופעות הלוואי של מיצויים מהיפריקום הן מעטות ובלתי שכיחות. Cochrane פרסמו סיכומים קודמים בשנת 1998 וב-2005. הופיעו בהם סיכומים של מחקרים שנעשו על מקרים של דכאון קל ובינוני. לא הייתה אז כוונה להגיד שהיפריקום אינו יעיל במקרים של דכאון חמור. המטרה הייתה להפחית את הוריאביליות בניתוח התוצאות. המגבלה של הדו"ח הנוכחי היא שהחוקרים מוכנים להעיד רק על התכשירים שבהם הם השתמשו.

לא נבדקה השפעת הצמח בצורת מרתח או טינקטורה.

המיצויים של היפריקום שנבדקו הם:Hypericum extract L1160, HYP611, Calmigen STW3-1. STW3-IV, STW3-VI, LoHyp-57WS5572, WS5573, WS5570Iperisan, STEI300, ZE117, Psycho tonin fortes

מקורות

Linde K. Berner MM. Kriston L. St. John’s Wort for major depression. Cochrane Database of Systematic Review 2008.

מקור התמונה

לחזרה לחנות

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד