Psidium guajava – גויאבה

Psidium guajava – גויאבה

מאת: ד"ר מינה פארן

השם בעברית: גויאבה
משפחה: הדסיים, Myrtaceae
תאור בוטני: עץ ירוק-עד, בגובה של כ-10 מ', המסתעף לענפים רבים, בעל גזע בצבע נחושת, המתקלף וחושף שכבה תחתונה ירוקה. הפרחים לבנים, בעלי ריח עדין. הפירות צהובים, עגולים, ביצתים או בצורת אגס, הם בעלי ריח חזק אופייני כשהם בשלים. ציפת הפרי מגורגרת, בצבע לבן, צהוב, ורוד בהיר או כהה. הטעם מתוק חמצמץ.עץ אחד נותן כ-40 ק"ג פרי בשנה. גידול חקלאי של הגויאבה התחיל לפני זמן רב מאד, והוא גדל בכל האזור הטרופי של מרכז ודרום אמריקה, וכן באיים של האוקינוס השקט.הספרדים והפוטוגזים העבירו אותו לאסיה ואפריקה, והעץ התאקלם במהירות בארצות חמות, והוא גדל במקומות רבים כצמח בר.חלקי צמח בשימוש: קליפת גזע, עלים, פרירפואה מסורתית: רבים משבטי האידיאנים הגרים באגן האמזונס משתמשים במירתח מהעלים והגזע של העץ לטיפול בשלשול ודיזנטריה, דלקות גרון, הקאות, קלקול קיבה, ורטיגו וכן להסדרת המחזור החודשי.לועסים עלים רכים כדי לטפל בדימום בחניכיים וריח רע מהפה. מירתח מהעלים משמש לשטיפות פה ולגרגור במקרים של פצעים בפה או דימום מהחניכיים, וכן לשטיפות של הוגינה במקרים של הפרשות. מירתח מהגזע או מהפרחים משמש לטיפול בפצעים, כיבים ודלקות בעור, וכן לטיפול בדלקות עיניים או הפרעות בראייה. מרכיבים המצויים ב-100 ג' פרי בשל (www.hort.purdue.edu)
קלוריות                 30-50
מים                       77-86 ג'
סיבים                    2.8-5.5 ג'
חלבון                    0.9-1.0 ג'
שומן                     0.1-0.5 ג'
אפר                       0.43-0.7 ג'
פחמימות                9.5-10 ג'
סידן                      9.1-17 מ"ג
זרחן                      17.8- 30 מ"ג
ברזל                     0.30-0.70 מ"ג
ויטמין A תכולה:     IU200-400
תיאמין                  0.046 מ"ג
ריבופלווין              0.03-0.04 מ"ג
ניאצין                   0.6-1.068 מ"ג
ויטמין B3             40 I.U 
מרכיבים: טאנינים, פקטין, חומצה אסקורבית, לקטינים, ספונינים, קרוטנואידים, חומצות אמיניות, חומצות שומן חיוניות, כגון, חומצה לינולאית, אלפה-לינולניתפלבונואידים, quercetin, isoquercetinleucocyanidinsפרי הבוסר עשיר מאד בטאניניםשמן נדיף הכולל, caryophyllene, nerolidiollimonene, benzaldehyde, beta-selinene העלים עשירים בפלבונואידים, במיוחד בקורצטין.
פעילות: אנטי אוקסידנט, אנטי בקטריאלי, אסטרינג'נט, עוצר שלשול, הפלבונואידים נוגדי עוויתות, מרגיע את השרירים החלקים של המעי, הלקטינים נקשרים ל-E.coli ומונעים מהם היצמדות למעי.In vitro הראו שקליפת הגזע והעלים של הגויאבה מעכבים שיגלה, סלמונלה, בצילוס, קולי, קלוסטרידיום, פסוידומונאס, וכן את פטריית השמו הלבן.
התוויות: שלשול לילדים ולבוגרים, דיזנטריה, לטיפול בזיהומים עם חידקים, וירוסים אן פטריות בשימוש פנימי וחיצוני, להורדת חום, לטיפול בשיעול ובדלקת גרון, בשימוש חיצוני לטיפול בדלקת עיניים.
התוויות נגד: הפרי מוריד רמת סוכר בדם. יש להמנע משימוש בפרי במצבים של היפוגליקמיה.

אינטראקציות עם תרופות: לא נמצאו

הכנות ומינון: הפרי כמזון ומיץ מהפרי

מירתח מהעלים 3-5 ג' 1-3 פעמים ביום.
ספרות:

Suntornsuk L et al. Quantitation of vitamin C content in herbal juice using direct titration. J. Pharm. Biomed. Anal. 2002 28: 849-855.

Jimenez-Escrig A. et al. Guava fruit (Psidium guajava L.) as a new source of antioxidant dietary fiber. J. Agric. Food Chem. 2001, 49: 5489-5493.

Arima H. et al. Isolation of antimicrobial compounds from guava (Psidium Guajava) and their structural elucidation. Bioschs. Biotechnol. Biochem. 2002, 66:1727-30.

Lozoya X. et al. Quercetin glycosides in Psidium guajava L. leaves and determination of a spasmolytic principle. Arch. Med. Res. 1994, 25: 11-15.

Lozoya X. et al. Intestinal anti-spasmodic effect of a phytodrug of Psidium guajava folia in the treatment of acute diarrheic disease. J. Ethnopharmacol. 2002, 83: 24.

Roman-Ramos R. et al. Anti-hyperglycemic effect of some edible plants. J. Ethnopharmacol. 1995.

Jaiarj P. et al. Anticough and antimicrobial activities of Psidium guajava Linn. Leaf extract. J. Ethnopharmacol. 1999, 203-212.

Begum S. et al. Triterpenoids from the leaves of Psidium guajava. Phytochemistry 2002, 61: 300-403.

אהבתם את המאמר?

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד