Hibiscus sabdariffa – היביסקוס

Hibiscus sabdariffa – היביסקוס

משפחה: חלמיתיים, Malvaceae
תאור בוטני: לסוג היביסקוס משתייכים כ-300 מינים, הגדלים באזורים טרופיים וסוב טרופיים. מרבים לגדל אותם כצמחי נוי.Hibiscus sabdariffa הוא שיח חד שנתי זקוף ומסועף. גובהו כ-3.5 מ'. העלים בצבע ירוק כהה, הפרחים בצבע אדום עד צהוב.
חלקי צמח בשימוש: פרחים, עלים, שורש, זרעים (1)
שימוש כמזון:
חלקים שונים של הצמח  משמשים למאכל. עלי הגביע נאכלים טריים כסלט או מבושלים בצורות שונות (2). עלי הגביע מכילים חומצת לימון ופקטין. מכינים מהם ריבות, מיץ, פודינג, גלידות, סירופ וחליטות לתה.הזרעים עשירים בחלבון. טוחנים אותם לאבקה ומשתמשים בהם להכנת מרקים ורוטבים (2). זרעים קלויים משמשים תחליף לקפה.השורש הצעיר אכיל. הוא סיבי ורירי מאד.
רפואה מסורתית: במצרים וסודן משתמשים במשקה אדוםמרוכז שמכינים מהפרחים ביחד עם עלי הגביע כמשקהמקרר. חליטה מעלי הגביע משמשת במצרים לטיפול בהפרעות בלב ובמערכת העצבים (3).בארצות אחרות בצפון אפריקה משתמשים בהכנות מעלי הגביע לטיפול בשיעול, דלקת גרון. בשימוש חיצוני משתמשים בהשרייה מרככת לטיפול בפצעים ובאבצס (4).
מרכיבים:
הפרחים מכילים 15-30% חומצות אורגניות, כולל חומצה ציטרית, מאלית, טארטארית, חומצה הידרוקסי ציטרית הנקראת חומצת היביסקוס שנותנת טעם נעים לחליטה (5). אנתוציאנינים 1.5%, כולל delphidinin-3-sambubiosidedelphidinin, cyaniding-3-sambubioside הניצנים והפרחים הצעירים מכילים 15% מוצילג, שנותן אחרי הידרוליזה סוכרים כגון, גלקטוז, ארבינוז, גלוקוז, רמנוז, קסילוז, מאנוז וחומצה גלוקורונית (6).
פעילות:
סטרינג'נט, מוריד חום, נוגד דלקת, נוגד חמצון, דיורטי ומשלשל עדין, מוריד לחץ דם (7)   מסיע להורדת רמת כולסטרול בדם (8, 7),  מונע קרישיות יתר.העלים עשירים במוצילג. הם מרככים את העור ומרגיעים את דרכי הנשימה במקרים של שיעול (6).
התוויות: לטיפול בהצטננות, שיעול, ברונכיט, להפרעות בעיכול, לטיפול בדלקות של הקיבה והמעי.
שימוש חיצוני:
ניתן להכין מהפרחים והניצנים קרמים ומשחות להגנה על העור ולסייע בריפוי פצעים, וכן לחיזוק של קפילרות של דם (6).
התוויות נגד:אינן ידועות
תופעות לוואי:אינן ידועות
אינטראקציות עם תרופות:בדומה לצמחים עשירים בסיבים, עלול גם ההיביסקוס לעכב ספיגה של תרופות הנלקחות ביחד אתו (6).
הכנות ומינון: חליטה 1.5-2ג' 3-5 פעמים ביום (6).
מנת יתר: אין תופעות שליליות. 
ספרות
1.     www.pfaf.org/database/plants
2.     Kunkel G. Plants for Human Consumption. Koeltz Scientific Books, 198
4.3.   Leung AY. Foster S. eds. Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Food, Drugs and Cosmetics. 2nd ed. 1996, New York, John Wiley and Sons.
4.  Neuwinger HD. African Traditional Medicine, 2000, Stuttgart, Medpharm Scientific Publication.
5. Wichtl M. ed. Brinckmann JA. Lindenmaier MP. Trans. Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals: A Handbook for Practice on a Scientific Basis, 2004, Stuttgart: Medpharm Scientific Publishers.
6. Hibiscus flower, Herb Monograph, www.florahealth.com/flora/home/Canada
7.  Engel G. Hibiscus, Herbalgram 2007, 24:1-6.Hibiscus sabdariffa L. Database on Important Medicinal and Aromatic Plants, www.ics.trieste.it/MedicinalPlants

אהבתם את המאמר?

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד