משפחת האיריסיים

משפחת האיריסיים

iris1
מאת: פרץ גן

משפחת האיריסיים – ליקוט מרחבי הרשת, תרגום ועריכה: פרץ גן, מנהל “על עלים – מרכז לצמחי מרפא”, מושב ציפורי.

משפחת האיריסיים (אירוסיים) – (Iridaceae) קרויה על שם האלה איריס – אלת הקשת בענן, במיתולוגיה היוונית. כפי הנראה, קיבלה המשפחה שם זה בזכות צבעי הקשת של פרחי הצמחים במשפחה.

במשפחה כ70 סוגים, וכ1800 מינים. כמעט כל המינים הם רב-שנתיים. הסוג הידוע ביותר במשפחה הוא האירוס, ובו למעלה מ-250 מינים וכמה מאות זנים.

המאפיינים הפנולוגיים של צמחי המשפחה הם אברי האגירה: גבעול מעובה, קנה שורש, בצל או פקעת. העלים הם צרים, שטוחים, אזמלניים ועורקיהם מקבילים, בד”כ במישור אחד עם הגבעול. הפרחים ניכרים ויפים, יושבים על עמוד תפרחת שראשיתו בד”כ בגובה הקרקע, ובראשו פרח אחד או מספר פרחים. בדרך-כלל התפרחות עטופות בחפה או שני חפים נגדיים. הפרחים דו-מיניים, מואבקי חרקים או ציפורים. העטיף כותרתי, בן 6 אונות נפרדות, או מאוחות, הערוכות בשני דורים, כל דור דומה לחברו, או שונה בגודל האונות וצבעם. בפרחים 3 אבקנים, הניצבים אל מול אונות העטיף החיצוניות. השחלה תחתית. עמוד-העלי מחולק ל-3 ענפים עדינים, לעתים כותרתיים, הנושאים בראשם צלקת תמימה, או שסועה עמוקות לאונות. הפרי הלקט, הנפתח על-ידי 3 קשוות ובו זרעים מרובים, כדוריים או מזוותים.

תפוצת המשפחה רחבה, נפרשת על מספר יבשות. בולט מספרם של הסוגים המשמשים בגינון, או בחקלאות כפרחי קטיף, בינהם הסוגים: סיפן Gladiolus , פרזיה Freesia, כרכום Crocus .

מבחינה רפואית, המשפחה מעניינת משום השימוש העממי הרחב שיש למספר מינים, בעיקר לשורשים המשמשים למאכל. הרעילות של מרבית המינים היא נמוכה, בניגוד למספר משפחות אחרות בסדרת האספרגיים, כגון הסחלביים, המרוקליים ועוד (אך זהירות נדרשת, משום שיש במשפחה גם מינים רעילים!). שורשים של מספר מינים משמשים כמייצבים בתעשיית הבשמים.

חומרים פעילים: המשפחה מצטיינת במגוון גדול של פלאבונואידים, אשר בדרך כלל אינם רעילים. ספונינים ואלקלואידים  נמצאים בשיעור נמוך יחסית. מספר סוגים אפריקאים במשפחה מכילים גליקוזידים קרדיאליים.

בישראל מונה המשפחה 38 מינים, הגדלים בר: 20 מיני איריס, 9 מיני כרכום, 5 רומוליאה, 2 סיפן, 2 צהרון.

נרחיב תיאורם של כמה מהסוגים הבולטים במשפחה:

הסוג כרכום CROCUS

מבין מיני הכרכום, הכרכום התרבותי או כרכום הגינה  Crocus sativus ידוע במיוחד לשימוש רפואי וכצמח תבלין (זעפרן).   הכרכום התרבותי גדל היום באזור גיאוגרפי רחב, מאיראן, טורקיה, יוון ועד לספרד, אך כנראה מקורו הבוטני במין בר הנמצא ביוון. המרכיב היוצר את הזעפרן (גלגול המילה מערבית ומשמעותה “צהוב”) הוא צלקות הפרחים, כ-500 מהן לכל גרם. מדונם אחד של גידול חקלאי ניתן להפיק כ 2.5 קג של צלקות יבשות. מבין התבלינים, הוא היקר ביותר. השימוש בצמח למרפא הוא עתיק יומין, לטיפול במחלות לב, לחץ דם ועוד. היום מייחסים לו גם את הסגולות הבאות: נוגד דלקת, מרגיע, נוגד חרדה ודיכאון ומועיל לטיפול בתופעות שונות הקשורות למע’ העצבים. החומר הפעיל העיקרי בזעפרן הוא קרוטנואיד בשם Crocin, שפעולתו הוכחה במחקרים רבים.

מבין מיני כרכום הבר בישראל, ידוע במיוחד הכרכום החורפי. כל מיני הבר פורחים בסתיו ובחורף.

הסוג אירוס IRIS

זהו הסוג הבולט במשפחה.

Iris versicolor. Photo: https://commons.wikimedia.org/wIsabelle Grosjeaniki/User:Ermell

שימוש במזון: בזכות ריחו, טעמו העדין והמתקתק, שורש האיריס (מינים שונים) משמש כחומר טעם וריח בגלידות, ממתקים ומשקאות. תכולת החומרים נוגדי החמצון מחזקת גם תכונות שימור למזון אליו מוסף השורש.

כ25 מיני אירוס מרחבי העולם תועדו בשימוש אתנו-בוטני. להלן דוגמאות של כמה מהמינים הבולטים (עובד מהמקור):

טבלה: חומרים פעילים המצויים במיני איריס ובאברי צמח שונים, חומצות פוליפנוליות ופעילותן הביולוגית. קיצורים: Rh: Rhizomes; L: Leaves; R: Root

Plant PartSpecies ResourcesActivities and FunctionsPolyphenolic Acids
RhI. hungarica Waldst. I. Variegata L., I. schachtii Markgr., I. lactea Pall., I. pseudacorus L.Anticancer, cardioprotective, neurodegenerative diseases prevention, ameliorative for metabolic diseases.Gallic acid
Rh, RI. schactii Markgr., I. flavissima Pall., I. dichotoma Pall., I. germanica L., I. versicolor L., I. lactea Pall.Keratolytic agent, antimicrobial, antioxidant, cytotoxic activities.p-hydoxybenzoic acid
Rh, LI. schachtii Markgr., I. flavissima Pall., I. dichotoma Pall., I. germanica L., I. pseudacorus L.Neuroprotective, brain injury attenuation, ameliorative for metabolic diseases, cardiovascular protection, liver injury, antineoplastic agent, anti-asthma, antispasmodic, antiulcer properties.Protocatechuic acid
Rh, LI. schactii Markgr., I. flavissima Pall., I. dichotoma Pall., I. lactea Pall., I. bungei Maxim.Anti-inflammatory, antimicrobial, hepatoprotective, antiendotoxic, neuroprotective effects, prevention and alleviation of oxidative stress, prevention of diabetes; cerebral ischemia, cancer, and cardiovascular diseases.Syringic acid
L, R, RhI. schactii Markgr., I. flavissima Pall., I. dichotoma Pall., I. bungei Maxim., I. tenuifolia Pall., I. lactea Pall., I. florentina L., I. germanica L., I. versicolor L., I. carthaliniae FominNeuroprotective, hepatoprotective, antimicrobial, anti-inflammatory effects (anti-ulcerative colitis effects).Vanillic acid
Rh, R, LI. schactii Markgr., I. flavissima Pall., I. dichotoma Pall., I. germanica L., I. carthaliniae Fomin, I. lactea Pall.Ultraviolet absorption, antioxidant, anti-aging for skin, anti-inflammatory, cardioprotective.Ferulic acid
L, RI. hungarica Waldst., I. variegata L., I. schachtii Markgr., I. pallida Lam., I. sibirica L., I. flavissima Pall., I. dichotoma Pall.Ultraviolet absorption, antioxidant (prevents oxidative stress and DNA damage), food preservation, antimicrobial, anti-cancer, anti-inflammatory.Caffeic acid
Rh, LI. pseudacorus L.Antioxidant, antihypertensive, chemopreventive, neuroprotective effects, cardiovascular benefits.Chlorogenic acid
RhI. halophila Pall., I. pseudacorus L.I. sibirica L.Chemopreventive, anticarcinogenics, and as a laxativeNeochlorogenic acid
Rh, R, LI. pallida Lam., I. versicolor L., I. lactea Pall., I. carthaliniae Fomin, I. germanica L.Anti-oxidant, anti-obesity, antitumor (colon cancer), antimicrobial, anti-inflammatory.trans-Cinnamic acid
LI. bungei Maxim, I. flavissima Pall., I. dichotoma Pall., I. lactea Pall., I. tenuifolia Pall.Food preservation, skin-lightening, antimicrobial properties.p-coumaric acid
RhI. schachtii Markgr.Antioxidant, anticancer, antidiabetic, neuroprotective, anti-inflammatory, antibacterial, antimutagenic effects.Sinapic acid

מקור: Exploring the Use of Iris Species: Antioxidant Properties, Phytochemistry, Medicinal and Industrial Applications.  S. Khatib, C. Faraloni, L. Bouissane. Antioxidants (Basel). 2022

החומרים הפעילים העיקריים בשורשי מיני האיריס השונים הם מקבוצת הפוליפנולים, ומתוכם בולטים בעיקר פלאבונואידים. תכולה זו מקנה תכונות נוגדות חמצון מובהקות, ומכאן – שימושים רחבים ברפואה ורוקחות, ותועלת הטיפול במצבים של עקה חמצונית, במחלות שהן מן הקשות והנפוצות ביותר: סרטן, סוכרת, דלקות פרקים, ומחלות ניווניות של מע’ העצבים. ניסויים רבים in vitro הראו פעילות ניכרת נוגדת חמצון ומנטרלת רדיקלים חופשיים, לתמציות הידרו-אלכוהוליות של שורשי איריס ממינים שונים. אפקט מובהק של הגנה על הכבד מפני רעלנים הוכח במספר ניסויים בחיות מעבדה. גם הפעילות האנטי-בקטריאלית נמצאה מובהקת, בניסויי מבחנה ומעבדה.

אפקט נוגד סרטן של תמציות צמחי איריס (שורשים, וגם הצמח השלם) הוכח במעבדה על סוגי סרטן שונים, ובמנגנונים שונים: ציטוטוקסיות, עיכוב שגשוג תאי הסרטן, ואפופטוזיס.

פעילות מורידת ריכוז סוכר (אנטי-דיאבטית) הוכחה לגבי שורש האיריס הגרמני I. germanica)). בסין הוא משמש גם לטיפול בעצירות. במרוקו משמש השורש כאחד המרכיבים של תערובת התבלינים “ראס אל חנות”.

Photo: Isabelle Grosjean. Iris germanica hyb.

נוכחות פלאבונים מסוכררים מסיסי מים בדם בשיעור גבוה לאחר מתן פומי של תמציות שורש אירוס, מצביע על זמינות ביולוגית גבוהה של תוצרי המיצוי. נתון זה מצביע על פוטנציאל גבוה של פעילות ואפשרויות לפיתוח תרופות/ תכשירים בכיוון של פעילות אנטי-סטרס, אנטי אוקסידנטית ואנטי -בקטריאלית. בין החומרים אשר בודדו משורשי האיריס הגרמני (I. germanica) ונמצאה להם פעילות נוגדת סרטן:Iriflogenin , genistein, Irilone, בין השאר על ידי הפחתת פעילות ציטוכרום P450.

מן השורשים מפיקים גם שמנים אתריים. השמנים מכילים ריכוז ניכר של חומצות שומן (ח. מיריסטית היא הרכיב העיקרי, וכן ח. אולאית, ח. לינולאית), אך גם מונוטרפנים וססקויטרפנים. תכולת השמנים שונה באופן משמעותי בין אתרי גידול שונים של הצמח, ותלויה גם בעונות השנה וגיל הצמח. תכולת השמנים מצביעה על אפשרויות פיתוח שימושים נוספים למיני אירוסים בעתיד.

הסוג: סייפן Gladiolus

הסוג כולל כ-300 מינים, נפוצים באפריקה ובאזור הים-תיכוני. הסוג מוכר בזכות העלים האזמלניים והזקופים של מרבית המינים. בעוד שאין כמעט תיעוד לשימוש בסוג זה למזון או לרפואה במערב, מינים שונים זוכים לביקוש ושימוש אנטי-בקטריאלי באפריקה, בעיקר בדרום אפריקה ובמערבה. קנה השורש של המין Gladiolus dalenii משמש למאכל (אחר בישול) ולמרפא, בעיקר לכאבי בטן וכן כרטייה poultice להוצאת קוץ או גוף זר.

המין: בלמקנדה סינית

Belamcanda chinensis , היום מקובל השם: Iris domestica , שם עממי באנגלית: Blackberry Lily

העלים הסרגליים יוצרים מניפה גבוהה ומרשימה, המייחדת את מראה הצמח, עם פרחיו הכתומים-מנוקדים, אשר הקנו לו גם את השם Leopard Lily. שורשי מין זה משמשים ברפואה הסינית המסורתית בשם SHE GAN. פעולת השורש בעיקר על הריאות והכבד, מוריד חום ודלקת. טעמו מר וטבעו מקרר. נוגד זיהומים ומכיל מספר חומרים נוגדי בקטריות . משמש לטיפול בשיעול, דלקות גרון, דלקות שקדים. השורשים מכילים Tectorigenin, נוגד חמצון חזק ופיטואסטרוגן, אשר הראה פוטנציאל מבטיח בטיפול בסוגי סרטן הקשורים לאיזון הורמונלי.

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד