שם האצה: Chondrus crispus
משפחה: Gigartinaceae
אצה אדומית, מצויה בחופים של האוקינוס האטלנטי בצפון- מערב אירופה ובקנדה. האצה נצמדת לסלעים שטוחים מתחת לפני הים. היא מסועפת מאד ויוצאים ממנה ענפים רבים. הצבע שונה בעונות שונות של השנה. לפעמים צבע האצה הוא אדום – ארגמן והוא משתנה עד לצהוב-ירוק (1). אוספים אותה במקומות שהזרם איטי. היא מצויה בחופים של אירלנד, ונהוגים להשתמש בה כבר מאות שנים. מכאן המקור לשמה של האצה (2).
מרכיבים: מוצילג, carrageenan, יודין, ברומין, ויטמין A, ויטמין B.אסטרים של גלקטוז עם תערובת של מינרלים, אשלגן, נתרן, סידן, מגנזיום ו- NH4SO4המרכיב העיקרי של האצה הוא פוליסכריד שנקרא carrageenan (1). הוא מצוי באצה בריכוז של 55%.באצה היבשה יש 10% חלבון ו-15% התערובת של כלהמינרלים.מפיקים carrageenan מאצות אדומיות נוספות, כגון, Euchema species, Gigartina mamillosa, Gigartina chamissoi, Gigartina skottsbergii ואחרות (3).השם carrageenan ניתן על שם עיר באירלנד בעלת שם דומה.
פעילות: מרכך בשימוש פנימי וחיצוני, מוסיף לחות.מוריד רמת כולסטרול, מפחית ספיגה של מזון ושחרור של מיצי קיבה בחיות מעבדה
(2) שימוש רפואי ב-carrageenan: להרגיע ולהקל על כאב של קרומים ריריים של דרכי הנשימה במקרים של שיעול, ברונכיט, שחפתלהרגיע קרומים ריריים של מערכת העיכול במקרים של דלקות בדרכי העיכולמוצר שמכינים על ידי חימום לטמפרטורה גבוהה ו- pH נמוך משמש לטיפול בכיב פפטיוכן לטיפול בעצירות
(3) שימוש בתעשיה: מנצלים בתעשיה את פעילות הקרגינאן כקושר, מחליב, מעבה ומייצב של תכשירים רוקחיים, מזון, משחות שיניים וקוסמטיקה (3).השם קרגינאן נכנס לשימוש בשנות העשרים של המאה ה-19, כנראה על שם עיר בעלת שם דומה באירלנד (4). השתמשו באצה באירלנד בשימוש ביתי לבישול, ובמיוחד לעבות ליפתנים, פודינג וקישוטים לעוגות.הוא משמש כתוסף מזון בתעשיית המזון.הוא נקשר לחלבון של החלב ומצוי בכל מוצרי החלב, בגבינות, בפורמולות של תינוקות, במוצרי חלב המכילים כמות קטנה של שומן, בקרמים, גלידות ויוגורט.מצוי גם בחלב סויה, חלב שקדים ואחריםמצוי ברוב המשקאות הדיאטתיים ובתכשירים להרזייה (2).באנגליה, ובכמה מדינות אירופאיות אחרות מקפידים לא להוסיף קרגינאן לפורמולות של תינוקות. בארה"ב מאפשרים שימושבקרגינאן לתינוקות.
(4).תופעות לוואי: עלול לגרום לדימום, התכווצויות, שלשול, כיבים במעי הגס ((2).
אינטראקציות עם תרופות: עלול להגביר דימום של מדללי דם
התוויות נגד: הריון והנקה, כיב פפטימומלץ להמנע מחשיפה לריכוזים גבוהים של קרגינאן ישנם חוקרים בארה"ב המזהירים מפני שימוש בקרגינאן, בפרט בחומר שעבר טיפול כימי והמשקל המולקולרי נמוך. הממוצע של המשקל המולקולרי של קרגינאן הואD 100.000.לאחר טיפול יורד המשקל המולקולרי לפחות מ- D50.500 (4).החקרים ממליצים לציבור לקרוא את הכתוב על האריזות של המזון. קרגינן שלא עבר טיפול מופיע כ- food –grade או undegraded . קרגינן שעבר דגרדציה עלול לגרום לדלקות בדרכי העיכול ולפגיעה במעי הגס שעלולה להתפתח לסרטן (5,6).
סטטוס: ה -FDA נתן לאצה ולקרגינאן אישור GRAS. מאוחר יותר הוסיפו אזהרה שרצוי לא לחשוף את הציבור לקרגינאן בעל משקל מולקולרי נמוך.
מקורות:1. Grahnen A. et al. Doxycycline Carrageenate- an Improved Formulation Providing More Reliable Absorption and Plasma Concentrations at High Gastric pH than Doxycycline Monohydrate. Eur. J. Clin. Pharmacol. 1994, 46:143-146.2. O'Broder DA. Irish Moss, Herbal Monographs, www.summerlands.com3. Carrageenan Monograph in Natural Medicine Comprehensive Database, Therapeutic Rersearch Faculty, publishers of Natural Medicines, Stocklon4. Cohen MA. Carrageenan: pervasive food a that causes cancer, wipes out macrophages, and suppresses interferon. Townsend's Letter July, 20015. Tobacman JK. Et al. Review of harmful gastrointestinal effects of carrageenan in animal studies. Envioronmental Health Perspectives. October 2001:109.Tobacman JK. Et al. Carrageenan iduces interlieukin-8 production through distinct Bc110 pathway in normal human colonic epithelial cells. Am J. Physiol. 2006, 9: 292;G829.