קיווי
שם הצמח: Actinidia deliciosa Kiwi
משפחה: Actinidiaceae
חלקי צמח בשימוש: פרי
לסוג קיווי משתייכים 50 מינים של מטפסים מעוצים, עם עלים בצורת לב, פרחים בצבע קרם שפורחים באביב (1). הקיווי הוא צמח דו ביתי. פרחים זכריים ונקביים גדלים על צמחים נפרדים. הפרי מבשיל בתחילת החורף. הוא עטוף בקליפה חומה.
בפרי מצויים זרעים קטנים שחורים אכילים.
מוצאו מדרום-מערב סין. אחד משמותיו הוא Chinese gooseberry.
המין הנפוץ ביותר בשוק הבינלאומי הוא A. deliciosa .
90% מפירות הקיווי הנמכרים בעולם משתייכים למין זה.
היום מגדלים בעיקר בניו זילנד, בארה"ב, איטליה, צרפת, צ'ילי ויפן.
מרכיבים
הפרי מכיל ויטמינים: A ,C ,E , K .
הוא מכיל סיבים, אשלגן, זרחן, נחושת, פולאט. פרי אחד של קיווי מכיל ריכוז של ויטמין C , שמספיק למנה היומית לאדם מבוגר.
הפרי מכיל Actidin, שהוא אנזים שעוזר להידרוליזה של חלבונים. אקטידין עוזר לעיכול על ידי כך שהוא מזרז עיכול של חלבונים (1).
הפרי מכיל חומצות אורגניות: חומצה ציטרית, מאלית, גאלית, אוקסלית
פוליפנולים, קרוטנואידים וכלורופיל.
קרוטנואידים כוללים: בטא-קרוטן, לוטאין, violaxanthin.
גלוטטיון מצוי בקיווי, והוא עוזר לשמור את ויטמין F ו-E במצב פעיל.
ויטמין E הוא אנטי אוקסינט שמסייע למניעת חמצון של LDL כולסטרול.
שימוש היסטורי ומסחרי בקיווי
הקיווי מופיע בספרות הסינית במאה ה-15. כינו אותו בסין mi hou tao – אפרסק הקופים. הכינוי הזה ניתן לפרי כי הקופים אכלו את הפירות מהעצים שגדלו בר.
ברפואה הסינית השתמשו בשורש ובפרי.
השורש מכיל טריטרפנים, פוליפנולים ואנתרקינונים. השתמשו בשורש לטיפול בסרטן הקיבה, השד והרקטום, וכן בהפטיטיס ויראלי (1)
במיץ של הפרי השתמשו להורדת חום, להרוות צימאון, כסיוע לעיכול, לטיפול בדלקות ובחילות (1).
פרמקולוגיה
המחקרים עסקו בהשפעה שיש לפרי על העיכול, על מערכת החיסון ועל מערכת הלב וכלי הדם. ישנם כמה מחקרים ראשוניים על השפעת הפירות על צמיחה של תאים סרטניים.
השפעה על מערכת העיכול
הפרי של הקיווי גורם לשלשול אצל אנשים זקנים בריאים (1). מחקר אחר הראה שהפרי של הקיווי עוזר לאנשים הסובלים מעצירות כרונית.
מייחסים את ההשפעה על מערכת העיכול לפקטין המצוי בפרי ולאנזים אקטידין.
הפקטין והסיבים שבפרי פועלים כפרוביוטיקה, המשנים את הפלורה של המעי.
הם מעודדים התרבות של החיידקים המועילים ומדכאים את המזיקים.
השפעה על הלב וכלי הדם
מחקר אחד הראה שאכילת 2-3 פירות של קיווי ליום גרמה להורדת רמת הטריגליצרידים בדם ב-15%.
מחקר קליני נוסף הראה שאכילת שלושה פירות של קיווי ביום במשך שמונה שבועות
גרמה לירידה בלחץ הדם אצל אנשים מעשנים (1).
סכנה לאלרגיה
הפרי של הקיווי עלול לגרום לגרוד בגרון, בפה ובשפתיים, וגם לסכנה לאנפילקסיס. התגובות בדרך כלל עדינות. תגובות קשות ומסוכנות מופיעות אצל ילדים.
הרכב תזונתי לפרי אחד, בערך 69 גר'
קלוריות 42 גר'
חלבון 0.9 גר'
פחמימות 10.1 גר'
שומן 0.4 גר'
סיבים 2.1 גר'
אשלגן 215 מ"ג
ויטמין E 1.0 מ"ג
מגנזיום 12 מ"ג
ויטמין A 60 IU
מקורות
Baumab H. and Powers R. Food as Medicine: Kiwifruit (Actinidia deliciosa, Actinidiaceae). HerbalEGram. Vol 14, Issue 7, July, 2017