ההגדרה הנהוגה לאי פוריות היא חוסר היכולת של זוג ללדת ילד אחרי שנה של קיום יחסי מין קבועים (1). מייחסים 30% מהמקרים לאי פוריות של האישה, 30% לאי פוריות של הגבר, 30% לחוסר ההתאמה שבין בני הזוג, ו-10% לגורמים שאינם ידועים (1).
סיבות אפשריות לאי פוריות של גברים:
- אחד האשכים או שניהם לא ירדו
- חסימה בצינור הזרע שעלולה להגרם על ידי זיהומים חוזרים או דלקות
- הפרעה מטבולית המתבטאת בשקיעה של ברזל באשכים
- בעיות שמקורן בציר של ההיפותלאמוס-היפופיזה-גונדות
- תרופות שנלקחו למטרות שונות וגרמו לעיכוב בייצור זרע
- סמים או אלכוהול שגרמו לעיכוב בייצור זרע (2)
- מחלות זיהומיות של מערכת הרבייה
- מחלות סיסטמיות, כגון, מחלות של הכליות, מחלות זיהומיות חוזרות, חום גבוה
- סרטן וטיפול כימותרפי
- פציעה או מכה קשה באזור האשכים
- ליקויים בזרימת הדם גורמים סביבתיים עלולים להשפיע על הפוריות, כגון, מקום העבודה, חשיפה לכימיקלים, חשיפה לעישון אקטיבי או פסיבי, תת תזונה, מזון מהיר מתועש חסר מרכיבים הכרחיים, חמצון גבוה ואפילו הבגדים שהאדם לובש (1).
למעלה מ-1000 כימיקלים שונים, שמשתמשים בהם במקומות עבודה, פגעו ברבייה של חיות מעבדה. השפעתם על בני אדם לא נבדקה. הם עלולים להשפיע על ייצור הזרע, על איכות תאי הזרע ועל תפקודם (1). החומרים חודרים לגוף דרך הנשימה, העור או דרך מערכת העיכול.
מרכיבים אסטרוגניים, כגון, בטא-אסטרדיול או diethylstilbestrol, וגם ריכוז גבוה של genistein ו- daidzein עלולים לגרום לתופעות דומות לאלה הנגרמות ע"י כימיקלים (3).
מרכיבים אסטרוגניים מצויים בבשר, ובעופות ובמאכלי חלב.
שתיית אלכוהול, עישון של סיגריות ושל מריחואנה גורמים לירידה בספירת הזרע, בתנועתיות שלו ולעלייה במספר תאי זרע פגומים (2). מחקר שהשווה את מספר תאי הזרע אצל מעשנים ובלתי מעשנים, הראה שספירת הזרע גבוהה בהרבה אצל לא מעשנים (4). עישון מריחואנה עלול לגרום לאי פוריות (5).
תוספי מזון מומלצים להגברת פוריות הגבר
אבץ
ריכוז האבץ בגוף הוא כ-2 ג'. הוא מצוי בתוך 300 אנזימים שונים, וממלא תפקיד של קו-פקטור בתהליכים רבים, כולל בייצור של חומצות גרעין וחלבונים (6).
ריכוז נמוך של אבץ עלול להשפיע על נפח נוזל הזרע ועל הטסטוסטרון המצוי בסרום (7).
מחקר נוסף הראה את השפעת האבץ על תנועתיות תאי הזרע (8). הוא מדגיש במיוחד את השפעת האבץ על השוטון של תאי הזרע (8).
הוספת אבץ כתוסף מזון, בריכוז של 45-60 מ"ג ליום תסייע להגברת התנועתיות של תאי הזרע (1). תוספת של אבץ מומלצת לגברים מעשנים.
אנטי אוקסידנטים
עודף חמצון עלול להזיק לתאי הזרע, ולפגוע ב-DNA שלהם. פירות וירקות עשירים ברכיבים נוגדי חמצון. ניתן להשתמש בהם טריים או מבושלים, בצורה של מיצים, מרק, לפתן וכו'. כל שצריך הוא להכניס למודעות שלנו את החשיבות של שימוש יום-יומי בכמה צמחים נוגדי חמצון.
ניתן לקבל מרכיבים נוגדי חמצון על ידי שימוש בתוספי מזון, כגון, ויטמין E, ויטמין C, גלוטתיון, ליקופן, מיצוי מזרעי ענבים, מיצוי של מיץ רימון, מיצוי יבש של אוכמניות.
טיפול באי פוריות באמצעות צמחי מרפא
אי פוריות הוא נושא שהעסיק את האדם עוד בימי קדם. אמנם בעבר היתה נטיה לראות את האשה כעקרה, ורק בעשרות השנים האחרונות הבינו שהבעיה יכולה להיות של הגבר או של האשה.
ברפואה המסורתית שבאה מתרבויות שונות מוצעים צמחים לטיפול בבעיית האי פוריות. במקרים רבים השתמשו באותם הצמחים לשפר את פוריות חיות הבית. רבים מהצמחים משפרי הפוריות הוגדרו בעשרות השנים האחרונות כאדפטוגנים, הפועלים על רוב המערכות. הם היו נערצים בארצות שבהן הם גדלו.
Withania somnifera
צמח בר של הארץ השייך למשפחת הסולניים. שמו העברי ויטניה משכרת. שימוש רפואי נעשה בשורש.
במשך שנים רבות הוא נחשב לצמח רעיל בארץ ובאירופה. ברפואת האיורודה בהודו הוא היה צמח נערץ, שהרבו להשתמש בו לחיזוק של ילדים וקשישים. המליצו להשתמש בו בתקופת ההריון.
הויטניה הוכר אחרי מחקר כצמח אדפטוגן בעל אפיניות למערכת הרבייה של הגבר והאישה. הוא מומלץ לטיפול באין אונות אצל גברים, להרבות חשק מיני, לחזק אישה בהריון שסובלת מחולשה ולייצב הריון שאינו מתקדם היטב. הוכח שהוא מגביר חלוקה של כדוריות דם אדומות, והוא מומלץ לשימוש במקרים של אנמיה.
Tribulus terrestris
צמח בר של הארץ. שמו העברי קוטב מצוי. נחשב לצמח מעזבות בארץ, אבל נערץ ברפואת האיורודה. משתמשים בפירות, שיש להם כעין ווים והם דוקרים.
ברפואת האיורודה הכירו את השימוש בצמח לפני שנים רבות. משתמשים בו לטיפול במערכת האורוגניטלית. מחקרים שנעשו בשנים האחרונות הוכיחו שהוא מגדיל מספר ותנועתיות של תאי זרע, והוא מומלץ בעיקר לאי פוריות של גברים. הוא חשוב במקרים של מיעוט זרע אצל גברים. ניתן להשתמש בו לפני הפרייה חוץ גופית, כדי להגביר את מספר תאי הזרע ואת איכותם.
Lepidum meyenii, Maca
צמח מאכל מזין ממשפחת המצליבים הגדל באנדים של פרו. משתמשים בשורש, שהיה ידוע כל השנים כירק מאכל.
ברפואה העממית של פרו והארצות השכנות הוא היה ידוע כצמח מגביר פוריות וכאפרודיזיאק. השתמשו בו להרבות פוריות אצל חיות בית ובני אדם. בנוסף נהגו להשתמש בו כמוסיף אנרגיה ומגביר כושר גופני. נחשב היום לאדפטוגן.
במחקר קליני נתנו למשתתפים 1500-3000 מ"ג ליום של שורש מאקה, כדי לבחון את פעילותו על מערכת הרביה בהשוואה לטסטוסטרון (9). אחרי שמונה שבועות דיווחו המשתתפים שטופלו במאקה על שיפור בחשק המיני. לעומתם הקבוצה שטופלה בטסטוסטרון לא חוותה השפעה כזאת (9).
במחקר נוסף שנערך נבדקו גברים בריאים. הם קבלו 1500-3000 מ"ג של מאקה ליום במשך ארבעה חודשים (10). הטיפול במאקה גרם לעליה במספר תאי הזרע, בנפח ובתנועתיות שלהם. לא היתה עלייה ברמת ההורמונים הקשורים למערכת הרבייה. החוקרים הסיקו שהמאקה משפר ומגביר את החשק המיני ואת פעילות תאי הזרע (10).
לא היו תלונות על תופעות לוואי שליליות.
אותם החוקרים המשיכו בעבודתם, במטרה לברר מהו מנגנון הפעילות של שורש המאקה. הם ערכו מחקר בשיטת הסמיות הכפולה מול קבוצת ביקורת.
השתתפו במחקר 56 גברים בריאים בגיל 21 עד 56 (11). המחקר נמשך 12 שבועות.
קבוצה אחת שכללה 15 משתתפים קיבלה 3 כדורים ליום, כדור אחד כל 8 שעות, בסה"כ 1.5 ג' ליום. קבוצה שניה שכללה 15 משתתפים קבלה 2 כדורים כל 8 שעות, בסה"כ 3 ג' ליום. קבוצה שלישית שכללה 15 איש קבלה 3 כדורים בפעם אחת בבוקר, בסה"כ 1.5 ג ' ליום. הקבוצה הרביעית הייתה קבוצת הביקורת.
בכל הקבוצות התקבלה השפעה של שיפור בחשק המיני, ללא עלייה בריכוז הורמוני המין (11). המחקר לא נתן תשובה לשאלה אם השפעת המאקה על החשק המיני היא ישירה או עקיפה. האם יש כאן פעילות המחקה את פעילות הטסטוסטרון או שהצמח פועל כאדפטוגן, המפחית מתח ולחץ.
ידוע שרמה נמוכה של טסטוסטרון קשורה לחוסר חשק מיני, ושניתן להגביר את החשק המיני על ידי הוספת טסטוסטרון (12). אבל אין משתמשים בשיטה זאת של הוספת טסטוסטרון כי הוא עלול לעורר סרטן של הערמונית. מבחינה זו השימוש במאקה בטוח, כי הוא מעורר חשק מיני מבלי לגרום לעלייה בריכוז הטסטוסטרון (11). לא התקבל שינוי גם ברמת הפרולקטין, ההורמון המצהיב LH, וההורמון המזרז זקיק FSH.
המחקר מראה שהמאקה אינו מעורר פעילות הורמונלית אצל אנשים בריאים. השורש נחשב למזון, ובדרך כלל משתמשים בו אנשים בריאים.
החוקרים מסכמים ואומרים שהמחקרים הקליניים מראים שהמאקה פועל על מערכת הרבייה הזכרית, אבל דרושים מחקרים נוספים כדי להבין כיצד הוא פועל.
Pfaffia paniculata, Suma, Paratuda
רפואה מסורתית: מוצאו של הצמח מארצות טרופיות של דרום ומרכז אמריקה. הצמח נקרא בכמה ארצות Paratuda, שמשמעותו בשביל הכל. התייחסו אל הצמח כאל תרופה לכל בעיה.
נהגו להשתמש בצמח כמחזק כללי מוסיף אנרגיה, מאיט תהליכי הזדקנות, כמרפא כל מחלה וכן כאפרוזידיאק המסייע לשיפור התפקוד המיני. הצמח נחשב לאדפטוגן, ומומלץ לטיפול, בין השאר, לאי פריון.
Ptychopetalum uncinatum, Muira puama
מוצאו של הצמח מאגן נהר האמזונס והוא גדל בארצות טרופיות של אמריקה הדרומית. נהגו להשתמש בכל חלקי הצמח, במיוחד בקליפת הגזע ובשורש. האינדיאנים בברזיל השתמשו בגבעולים של צמחים צעירים לטיפול בכאבי שרירים.
מירתח מהשורשים וקליפת הגזע שימש לטיפול בבעיות של אין- אונות, רוימטיזם וכן לחיזוק הלב. הצמח נחשב לאפרודיזיאק, מגביר תשוקה, ומועיל בכל מקרה של בעיות של זיקפה.
פעילותו של הצמח לטיפול באין אונות ובבעיות של המחזור החודשי הוכחה, והוא מומלץ לטיפול באי-פריון.
Panax ginseng
צמח אדפטוגן בעל פעילות על מערכת הרבייה. במחקר קליני הראו אצל אנשים שקבלו מיצוי של ג'ינסנג השפעה על התפוד המיני. אצל משתתפים במחקר מצאו עליה במספר תאי הזרע ובתנועתיות שלה (11). במחקר זה הראו גם עלייה בטסטוסטרון הכללי ובהורמון החופשי, וכן ירידה בפרולקטין (11). מסבירים את ההשפעה על מערכת הרבייה בהשפעה שיש לג'ינסנוזידים על הציר של ההיפותלאמוס, ההיפופיזה והאדרנל.
מקורות
1. Meletis CD. Baker J. Natural ways to enhance male fertility. Alternative and Complementary Therapies, 2004, Feb: 22-27.
2. Vilalta J. Ballesca JL. Nicolas JM. et al. Testicular function in asymptomatic chronic alcoholics. Relation to ethanol intake. Alcohol Clin. Exp. Res. 1997, 21: 128-133.
3. Anderson D. Dobrzynska MM. Basaran N. Effect of various genotoxins and reproductive toxins in human lymphocytes and sperm in the Comet assay. Teratog. Carcinog. Mutagen, 1997,17: 29-43.
4. Ochedalski T. Lachowicz-Ochedalska A. Dec. W. et al. Evaluating the effect of smoking tobacco on some semen parameters in men of reproductive age. Ginekol/ Pol. 1994 65: 80-86.
5. Buchanan JF. Davis LJ. Drug-induced infertility. Drug Intell Clin. Pharm. 1984, 18: 122-132.
6. Grahn BH. Paterson PG. Gottschall-Pass KT. Zinc and the eye. J. Am. Coll. Nutr. 2001, 20: 106-118.
7. Hunt CD. Johnson PE. Herbel J. et al. Effect of dietary zinc depletion on seminal volume and zinc loss, serum testosterone concentrations, and sperm morphology in young men. Am. J. Clin. Nutr. 1992, 56: 148-157.
8. Henkel R. Bittner J. Weber R. et al. Relevance of zinc in human sperm flagella and its relation to motility. Fertil Steril 1999, 71: 1138-1143.
9. Gonzales GF. Cordova A. Vega K. et al. Effect of Lepidum meyenii (Maca) on sexual desire and its absent relationship with serum testosterone levels in adult healthy men. Andrologia 2002 34: 367-372.
10. Gonzales GF. Cordova A. Gonzales C. et al. Lepudum meyenii (Maca) improved semen parameters in adult men. Asian J. Androl. 2001, 3: 301-303.
11. Gonzales GF. Cordova A. Vega K. et al. Efeect of Lepidium meyenii (Maca), a root with aphrodisiac and fertility-enhancing propertives, on serum reproductive hormone levels in adult healthy man. J. of Endocrinology 2003, 176: 163-168.
12. Harnack LJ. Rydell SA. and Stang J. Prevalence of use of herbal products by adults in the Minneapolis/ St. Paul , Minn metropolitan area. Mayo Clinic Proceedin, 2001,76: 688-694.
13. Salvati G. Genovski G. Marcellini L. et al. Effect of Panax ginseng CA Meyer saponins on male fertility. Panminerva Med. 1996, 38: 249-254.