פצעים כרוניים הם בעיה גלובלית. פצע נחשב לכרוני אם אינו מתחיל להתרפא אחרי ארבעה שבועות, או שלא נרפא לגמרי אחרי שמונה שבועות (1).
ישנם כמה גורמים שעלולים לעכב או למנוע ריפוי של פצע. זיהום על ידי חיידקים הוא אחד הגורמים העיקריים. פצע אינו יכול להיסגר ולהתכסות בעור חדש אם יש בו זיהום.
בפצעים כרוניים החיידקים קיימים במיוחד כביופילם, המתפקד כגוף רב תאי המספק הגנה לחיידקים המצויים בו מפני הסביבה. החיידקים שבתוך הביופילם מוגנים מפני שינויים ברמת החומציות, מפני שינויים בלחץ ה אוסמוטי וכן ממחסור במזון (1). הם עמידים למרכיבים אנטיביוטיים רבים, וקשה לחסל אותם.
כשהאדם עומד לפני בעיה חדשה הוא הולך לחפש מה ידוע עליה ברפואה המסורתית ואיך טפלו בה הקדמונים.
כבר לפני 4500 שנה טפלו בפצעים כרוניים עם דבש (1). התכולה הגבוהה של הסוכר בתוך הדבש מקנה לו תכונות אנטי מיקרוביאליות. בנוסף יש לדבש pH נמוך, מייצר והוא H2O2 באמצעות האנזים glucose oxidase שמיוצר על ידי הדבורה (1).
דבש מיוצר בכל מקום שיש בו פרחים ותנאים מתאימים, אבל האיכות שלו אינה זהה. האיכות תלויה במיקום הגיאוגרפי, בתנאי האקלים באזור, בצמחי הבר והתרבות הגדלים במקום, בפרחים המשמשים מזון לדבורים, באכסון של הדבש ובטיפול שהוא עובר.
התכונות האנטי מיקרוביאליות של הדבש תלויות של הדבש תלויות במרכיבים המצויים בפרחים שהדבורים לוקחות מהן את הצוף והאבקה.
דבש מנוקה מיוצר באוסטרליה ובניזילנד על ידי דבורים האוכלות מהשיח Leptospermum scoparium העשיר במרכיבים פעילים. הוא מכיל dicarbonyl methylglyoxal –MGO, שמעכב גידול של חיידקים (1). מרכיבים אנטי מיקרוביאליים נוספים הם defensing-1 , תרכובות פנוליות וקרבוהידרטים מסובכים (2). כל המרכיבים האלה ביחד כנראה מונעים מהחיידקים לפתח עמידות נגד הדבש, בניגוד למרכיבים האנטיביוטיים המורכבים ממרכיב אחד, שהחיידקים מפתחים עמידות נגדם במהירות.
כמה מחקרים שבדקו את ההשפעה של דבש מנוקה על ביופילם מצאו שהוא פעיל נגד ביופילם שמייצרים סטרפטוקוקים המוליטיים, סטפילוקוקים מוטנס, פרוטאוס מירביליס, פסוידומונס אירוגינוזה, Enterobacter cloacae ו- Staph aureus (3).
במחקר הנוכחי נבדקה השפעת דבש מנוקה מניוזילנד, דבש מפרחים של תלתן אדום ותמיסה של מי סוכר על Staph aureus MRSA שעמידים למתיצילין.
המחקר הראה שהדבש שמקורו בשיח המנוקה פעיל נגד Staph aureus הרגישים ל-methicillin ולסטפילוקוקים עמידים למתיצילין (1).
הפעילות נגד הביופילם הייתה חזקה ביותר בדבש של המנוקה. הדבש הכיל methylglyoxal-MGO . כשבדקו את פעילות ה-MGO לבד, עם או בלי סוכר
לא הייתה פעילות נגד הביופילם.
המסקנות שהסיקו החוקרים הן:
הכושר של דבש המנוקה למנוע היווצרות של ביופילם או להרוס אותו מושפעת מרמות ה-MGO המצויות בו, וכן מנוכחות של סוכר, אבל כנראה שקיימים עוד גורמים המשתתפים בפעילות נגד הביופילם, וצריך להמשיך במחקר.
דבש מסוגל להפחית את המסה של הביופילם, וגם להרוג את החיידקים שנשארים בתוך הביופילם.
למושבות החיידקים הבודדות שמשתחררות מהביופילם כתוצאה מהפעילות של הדבש, אין עמידות גבוהה נגד הדבש.
MGO לבד או MGO עם סוכר הראו פעילות נגד ביופילם של סטפילוקוקים, אבל פעילות קטנה בהרבה מזו של הדבש. ניתן להסיק מזה שהם משתתפים במניעת היווצרות ביופילם, אבל הפעילות שלהם קטנה בהרבה משל הדבש.
דבש שנוצר מדבורים שאכלו מהפרחים של התלתן האדום, מפרקים גם הם ביופילם של סטפילוקוקים, אבל באחוז קטן בהרבה מאשר דבש של מנוקה.
לסיכום ניתן לומר שדבש מנוקה בריכוז שנדרש הורג Staph aureua שנמצא בתוך ביופילם בפצעים כרוניים.
הטיפול עם דבש מנוקה מומלץ כטיפול מקומי יעיל לפצעים כרוניים שהזדהמו עם סטפילוקוקים.
מקורות
Lu J. Tumbull L. Burke CM. et al. Manuka-type honeys can eradicate biofilms produced by Staphylococcus aureus strains with different biofilm-forming abilities. PeerJ. 2014:2: e326
Adams CJ. Boult CH. Deadman BJ. et al. Isolation by HPLC and characterization of the bioactive fraction of New Zealand Manuka (Leptospermum scoparium) honey. Carbohydrate Research 2008, 343:651-659. Doi:10.1016
Alandejani et al. (2008) Alandejani T. Marson JG. et al. Effectiveness of honey on S. aureus and P. aeruginosa biofilms. Otolaryngology Head and Neck Surgery. 2008, 139:p107-p107.doi:10.1016.