קבוצת חוקרים ישראלים מהפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב, שבראשה עומד פרופ' אליעזר פלשר, נמצאת בשלבי פיתוח מתקדמים של תרופה נגד מחלת הסרטן. פרופ' פלשר חוקר כבר 10 שנים את ההשפעה של הורמון צמחי, methyl jasmonate על גידולים סרטניים. הוא מצא שההורמון, המיוצר בצמח כהגנה נגד זיהומים, יובש ומצבי עקה, מזרז את מותם של תאים סרטניים.
התבצע מחקר קליני בודד, שנערך על קבוצה קטנה של חולים. המחקר הראה ש-methyl jasmonate –MJ חודר לדם, ושאין לו תופעות לוואי שליליות.
מאז שהתחיל פרופ' פלשר לפרסם את מחקריו התחילו שש קבוצות נוספות מארצות שונות לחקור את השפעת MJ על סרטן (1).
פרופ' פלשר מקווה שתהיה אפשרות להכניס את התרופה המבוססת על MJ במהירות לשימוש, מכיוון ש-jasmonates הם קבוצה של מרכיבים צמחיים המצויים בשימוש נרחב בקוסמטיקה ובחקלאות. הוכח שהם אינם רעילים (1).
Jasmonates הם קבוצה של הורמונים צמחים המווסתים צמיחה והתפתחות של צמחים. בדומה לפרוסטגלנדינים גם הם נגזרות של חומצות שומניות. רמות גבוהות של ז'סמונאט מצויות בפרחים, בפירות ובכלורופלסטים. במקרים של פציעה או פגיעה בצמח עולה רמת הז'סמונאט (2).
פעילות של jasmonates בצמח: מעודדים נביטה של זרעים (3).
מעודדים אגירה של חלבונים (4).
כנראה שיש להם תפקיד בהבשלה של פירות, בהרכב הקרוטנואידים ובביטוי של גנים הקשורים לאגירת חלבונים בזרעים (3).
ממלאים תפקיד בהגנה על הצמח מפני מחלות (5).
Methy jasmonate
מחקר שנעשה על ידי קבוצה של חוקרים (6) בדקה השפעה של הוספת MJ לפירות לפני קטיפתם על הפעילות האנטי אוקסידנטית והאנטי סרטנית שלהם. הם טפלו בפירות של פטל שחור עם 0.01mM ו- 0.1mM של MJ לפני קטיפת הפירות. הם בדקו פעילות אנטי אוקסידנטית, תכולה של פלבונואידים ופעילות אנטי סרטנית של הפירות לאחר הבשלתם.
הם מצאו ריכוז גבוה יותר של פלבונואידים ואנתוציאנינים בפירות שטופלו ב-MJ לעומת אלו שלא טופלו, ריכוז גבוה יותר של סוכר, ריכוז נמוך יותר של חומצות, עליה בפעילות אנטי אוקסידנטית, עליה בפעילות אנטי סרטנית נגד תאי סרטן הריאות ותאי לויקמיה בתרביות ריקמה (6). הפעילות האנטי סרטנית התבטאה בעיכוב של שגשוג של התאים.
מקורות
1. Anti cancer flower power: Researchers combat cancer with a Jasmine-based drug. Science Daily (Aug. 25, 2008).
2. Creelman RA and Mullet ME. Biosynthesis and action of jasmonates in plants. Annual Review of Plant Physiology and Plant Molecular Biology, 1997, 48: 355-381.
3. Falkenstein E. et al. Methyljasmonate and alpha-linolenic acid are potent inducers of tendril coiling. Planta, 1991, 185; 316-322.
4. Anderson JM. Jasmonic acid –dependent increases in the level of specific polypeptides in soybean suspension cultures and seedlings. Journal of Plant Groth and Regulation, 1988, 7: 203-211.
5. Xu Y. et al. Plant defense genes are synergistically induced by ethylene and methyl jasmonate. Plant Cell, 1994, 6: 1077-1085.Wang SY. Bowman L. Ding M. Methyl Jasmonate enhances antioxidant activity, flavonoid content and antiproliferation of human cancer cells in Blackberries (Rubus spp). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2008, 107; 1261-1269.s