משפחה: דלועיים, Cucurbitaceae
שמות נוספים: Karla, Karela, Momordica chinensis
שם אנגלי: Bitter melon
שם עברי: מלון מר
חלקי צמח בשימוש: פירות
תיאור הצמח: מלון מר (מומורדיקה) גדל בכל הארצות הטרופיות, ומרבים לגדל אותו בארצות אלה (1). הצמח הוא מטפס חד-שנתי, המגיע לאורך של 5מ'. העלים מסורגים, עם טרף רחב בצורת כף יד. הפרחים בצבע צהוב עד כתום, ממין אחד, זכרי או נקבי. הפירות בשרניים, מאורכים. אורכם מגיע בדרך כלל ל-11 ס"מ, פירות שגדלים כצמחי תרבות גדולים בהרבה, ואורכם מגיע ל-45 ס"מ, והקוטר שלהם 2-8ס"מ (1). הפירות הצעירים ירוקים והם נעשים כתומים. טעמם מר. הזרעים אדומים עד חומים מסודרים בשורות בתוך הפרי (2).הפירות מכילים לפחות 28% מרכיבים הנמסים במים (3).
מרכיבים: טריטרפנים, goyasaponins a-h, goyasapobins I-III Cucurbitacins והגליקוזידים שלהם, כגון, momordicosides E1, F1, F2,F-K, חומצה גאלית, חומצה כלורוגנית, חומצה genisticCatechin, epicatechin, חלבונים, כולל, alpha & beta – momorcharins סטרולים, כולל, daucosterol (1, 4, 5).
פעילות: היפוגליקמי, מוריד רמת כולסטרול בדם, אנטי ויראלי, מוריד רמת שומנים בדם, נוגד טפילים (1).
התוויות: לטיפול בסכרת, לגרום להקאה, למקרים של עצירות, להגביר רגישות לגלוקוז (6, 7, 8).
שימוש ברפואה המסורתית: נוהגים להשתמש בפירות לטיפול באנמיה, דלקת מפרקים, הצטננות, חום, גאוט, אי פוריות, אבנים בכליות, כיב פפטי, כאבי בטן, לסלק תולעים (9, 10).
פרמקולוגיה השפעה על חולדות עם סכרת מושרה השתמשו במיצוי יבש שהוכן מ-1 ק"ג פירות בתוך 1500 מ"ל אלכוהול 95% , כדי לבדוק חולדות נורמליות וחולדות שהשרו בהן סכרת. נתנו להם בלקיחה פומית 500 מ"ג ל-ק"ג מהמיצוי היבש. רמת הסוכר בחולדות הנורמליות ירדה לאחר שעה ב-10-15%. בחולדות עם סכרת ירדה רמת הסוכר ב-26%, והוגברה הסבילות לגלוקוז (11).
במחקר נוסף בדקו השפעה של מיצויים מימיים שונים של הפרי על חולדות עם סכרת מושרה (12). המיצוי המימי של הפרי הטרי הבלתי בשל היה היעיל ביותר. ריכוז של 20 מ"ג ל-ק"ג הוריד רמת גלוקוז בדם ב-48% (12). בדקו את ההשפעה של המיצוי הנ"ל על רעילות בכליות ובכבד, וכן השפעה על אנזימי הכבד. לא מצאו סימנים לרעילות (12).
השפעה על עמידות לאינסולין בדקו השפעה של ריכוזים שונים של מיצוי מימי ומיצוי אלכוהולי של הפירות. להכנת המיצוי השתמשו ב-1 ק"ג פרי בתוך 500 מ"ל של מים או אלכוהול (13). נתנו מהמיצויים לחולדות שהאכילו אותן במשך 15 יום מזון עשיר בפרוקטוז. תזונה זו גרמה לעליה משמעותית בריכוז הגלוקוז והאינסולין אצל החולדות בהשוואה לקבוצת הביקורת. מיצוי מימי של הפירות שניתן לחולדות במשך 15 יום הוריד את רמת הגלוקוז ורמת האינסולין (13).
מיצוי מהפירות שניתן לחולדות במשך 10 שבועות, גרם להורדה ברמת הכולסטרול, הטריליצרידים והפוספוליפידים (14).
פעילות אנטי ויראלית MAP- Momordica anti HIV protein שבודד מהצמח מעכב זיהום עם HIV טיפוס 1. הוא מעכב גם רפליקציה של הוירוס בתאים שהזדהמו (15).
מחקרים קליניים כמה תאורי מקרה ומחקרים קליניים הסיקו שלמיץ מהפרי, לפרי ולאבקה מפרי יבש יש פעילות היפוגליקמית מתונה (1). ברוב המחקרים המדגם היה קטן והם לא נעשו עם סמיות כפולה. רובם בדקו מיצוי מהפרי השלם על סכרת מטיפוס 2 (1).באחד המחקרים נבדקו 22 אנשים. מתוכם היו 12 מתנדבים בריאים ו-10 סכרתיים (8). הם קבלו אבקה של הפרי היבש במינון של 2 ג' ליום במשך 11 יום. ריכוז הגלוקוז והכולסטרול ירדו בסוף תקופת הניסוי ב-10.02% (8).
תופעות לוואי: דווח על היפוגליקמיה ואיבוד הכרה אצל ילדים, על עליה ב- glutamyl transferaseו- alkaline phosphatase וכאבי ראש (16).
התוויות נגד: הזרעים אינם מומלצים בתקופת ההריון.
המיצוי אינו מומלץ לילדים ולאשה שמיניקה (16).
אזהרה: במקרים של מחלות כבד מומלץ להתייעץ עם רופא לגבי שימוש במיצוי מהפרי (1).
הכנות ומינון: מיץ מהפרי, טינקטורה, מיצוי מימי, מיצוי יבש כדורים
המינון למבוגרים 10-15 מ"ל ליום של מיץ טרי
2-15 ג' של מיצוי יבש מהפרי השלם (1, 7).
מומורדיקה כמזון
הפרי של המומורדיקה הוא מאכל נפוץ ואהוב במזרח אסיה. פרי הבוסר נאכל אחרי בישול עם ירקות אחרים או לבד. אוכלים אותו ממולא או מטוגן. מוסיפים כמויות קטנות של פרי הבוסר למרק או למנות אחרות כדי לתת להם טעם מר.
לעתים קרובות משרים את הפירות במי מלח או שמרתיחים אותם ושופכים את המים כדי להפחית את המרירות שלהם. דרך נוספת לשימוש בפירות היא לכבוש אותם במים עם מלח.
משתמשים בפירות, בפרחים ובנצרים הצעירים לתיבול מאכלים.
נצרים צעירים ועלים נאכלים מבושלים. עלים ומיצוי מהפירות משמשים כחליטות לשתייה (1).
פרמקולוגיה
נערכו מחקרים על חיות מעבדה ומחקרים קליניים עם אנשים חולים ובריאים. המחקרים הוכיחו את מה שהיה ידוע ברפואה המסורתית.
הוכיחו שפרי המומורדיקה מוריד רמת סוכר בדם, הוא בעל פעילות נוגדת דלקת, עוזר להוריד רמה גבוהה של שומנים בדם (1).
הצמח פעיל כנוגד סכרת על פי כמה מנגנונים: מניעה של ספיגת גלוקוז לדם, זרוז של ספיגת גלוקוז על ידי רקמות פריפריות, עידוד של חדירת אינסולין לתוך התאים. הפרי של המומורדיקה מגביר הפרשת אינסולין מתאי בטא בפנקריאס, ומגביר את רגישות תאי הגוף לאינסולין (4).
מחקר קליני הראה שהפרי גורם לשיפור במקרים של המחלה המטבולית (5). בנוסף הפרי פועל בסינרגיזם עם התרופה נגד סכרת מטפורמין, ומסייע להורדת רמת גלוקוז אצל מטופלים הסובלים מהמחלה המטבולית (5).
מומורדיקה מוריד רמה של טריגליצרידים, כולסטרול, LDL ,ומעלה רמה של HDL בדם אצל עכברים (6). מחקר שנערך על השפעת הפרקציה של הספונינים של המומורדיקה על חולדות, הראה ירידה ברמת הסוכר והשומנים בדם וירידה בפעילות של האנזים ליפאז בלבלב (7). כתוצאה מהירידה בפעילות הליפאז יורדת הספיגה של השומנים, ולירידה ברמה של טריגליצרידים בדם (7).
מומורדיקה מגן על הכבד ומזרז את הפעילות שלו, כנראה הודות לפעילות האנטי אוקסידנטית של הצמח ונטרול הרדיקלים החופשיים (1).
הצמח מונע steatosis שהיא הצטברות של שומן בתאי הכבד ובכך מגן על הכבד ומאפשר לו פעילות טובה (1).
ערך תזונתי של פרי המומורדיקה
הערכים ניתנים לכוס אחת של הפרי, בערך 93 ג'.
83 קלוריות
1 ג' חלבון
3.4 ג' פחמימות
0.2 ג' שומן
ויטמין C כ-78 מ"ג
סיבים 2.6 ג'
ויטמין A כ-438 IU
ויטמין K כ- mcg 4.8
אשלגן 275 מ"ג
מגנזיום 16 מ"ג
זרחן 29 מ"ג
סידן 18 מ"ג
ויטמין E כ- 0.14 מ"ג
מקורות
1. Fructus Momordicae in: WHO Monographs on selected medicinal plants Vol. 4, 2009, World Health Organization.
2. Medicinal plants in Thailand. Vol 1 Bangkok, Department of Pharmaceutical Botany, Faculty of Pharmacy, Mahidol University, 1996.
3. The Ayurvedic Pharmacopeia India Part 1 Vol. 11, 1es ed. New Delhi, Ministry of Health & Family Welfare, Department of Indian System of Medicine and Homeopathy, 1999.
4. Tse PMF at al. New ribosome-inactivating proteins from seeds and fruits of the bitter gourd Momordica charantia. International Journal of Biochemistry and Cell Biology, 1999, 31: 895-901.
5. Murakami T. et al. Medicinal food stuffs XXI. Structures of new cucurbitane-type triterpene glycosides –a-b-c-d-e-f-g and h, and new oleane-type triterpene saponins, goyasaponins I, II and III, from the fresh fruit of Japanese Momordica charantia L. Chemistry and Pharmaceutical Bulletin, 2001, 49: 54-63.
6. Baldwa VS. et al. Clinical trial in patients with diabetes mellitus of an insulin-like copound obtained from a plant source. Uppsala Journal of Medical Science, 1977, 82: 39.
7. Grover JK. Gupta SR. Hypoglycemic effect of seeds of Momordica charantia. European Journal of Pharmacology, 1990, 183: 1026-1027.
8. Upadhyaya GL. Ajai K. Pant MC. Effect of karela as hypoglycemic and hypocholesterolemic agent. Journal of the Diabetic Association of India, 1985, 25: 12-15.
9. Farnsworth NR, ed. NAPRALERT database, Chicago, University of Illinois at Chicago IL. 30 June 2005.
10. Medicinal plants in the South Pacific, Manila, World Health Organization Regional Office for the Western Pacific, 1998 (WHO Reginal Publications, Western Pacific Series, No 19).
11. Sakar S. Pranava M. Marita R. Demonstration of the hypoglycemic action of Momordica charantia in a validated animal model of diabetes. Pharmacological Research, 1996, 33: 1-4.
12. Virdi J. et al. Antihyperglycemic effects of three extracts from Momordica charantia. Journal of Ethnopharmacology, 2003, 88; 107-111.
13. Vikrant V. et al. Treatment with extracts of Momordica charantia and Eugenia jambolana prevents hyperglycemia and hyperinsulinemia in fructose fed rats. Journal of Ethnopharmacology 2001, 76; 139-143.
14. Ahmed I. et al. Hypotriglyceridemic and hypocholesterolemic effects of anti-diabetic Momordica charantia (karela) fruit extract in streptozotocin-induced diabetic rats. Diabetic Research in Clinical Practice, 2001, 51: 155-161.
15. Lee-Huang S. et al. Inhibition of the integrase of human immunodeficiency virus, HIV type 1 by anti HIV plant proteins MAP30 and GAP31. Proceedings of the National Academy of Science, USA, 1995, 92: 8818-8822.Basch E. Gabardi S. Ulbricht C. Bitter melon (Momordica charantia): A review of efficacy and safety. American Journal of Health System Pharmacy, 2003, 60: 356-359.