גידולי צמחי מרפא חדשים בישראל

גידולי צמחי מרפא חדשים בישראל

100 m² MOHNWIESE GOLDMOHN - Eschscholzia californica - Kalifornischer Mohn POPPY

גידולי צמחי מרפא חדשים בישראל

מאת: פרץ גן, מייסד ומנהל "על עלים – מרכז לצמחי מרפא".

"על עלים – מרכז לצמחי מרפא" הוא מרכז לגידול וייצור צמחי מרפא במושב ציפורי (בגליל התחתון). מאז 1984, הושקעו  ב"על עלים – מרכז לצמחי מרפא" מאמצים רבים לפתח גידולים חדשים בתחום צמחי המרפא והתבלין ולאקלם אותם כגידולים חקלאיים בישראל.

בתחילת שנות ה-80 הובא לראשונה לישראל מבריטניה הצמח FEVERFEW בן-חרצית ריחני Tanacetum parthenium ע"י חב' BOTANICARE,  ובשנת 1984 נוסה גידולו לראשונה במושב ציפורי (במקביל, גם בקיבוץ כפר הנשיא) בישראל. מאז התווספו מינים חדשים מדי שנה לערוגות הצמחים בחווה. בסה"כ נוסו בחווה בין השנים 1984-2024 מעל 150 מינים שונים, מתוכם נקלטו בהצלחה בייצור המסחרי של החווה כ- 100 מינים.

"על עלים מרכז לצמחי מרפא" היא חברה ביוזמה ובבעלות פרטית. להצלחה בגידול היו מספר הישגים נוספים:

  1. הגברת השימוש בצמחי מרפא בישראל, באמצעות הנגשת תוצרת מקומית זמינה וטרייה, למטפלים בצמחי המרפא ולתעשיית תוספי התזונה, והקוסמטיקה מבוססת-צמחים.
  2. חיסכון בעלויות היבוא, שינוע ואחסון של חומרי גלם מיובאים.
  3. חיזוק הבטיחות בשימוש בחומרי הגלם, כתוצאה שליטה על ייצורם המקומי וללא שימוש בחומרי הדברה.
  4. יצירת שיתופי פעולה על יזמים מקומיים בתחום צמחי המרפא, לצורך מחקר ופיתוח מוצרים ייחודיים או תהליכי ייצור חדשניים.

הגידולים החדשים נוסו כולם לראשונה בשדות ובמתקני הגידול של "על עלים", הוצגו למבקרים בחווה והוצעו ללקוחות החברה וליזמים אחרים. עם הזמן, כמה מהגידולים האלה נקלטו גם אצל מגדלים אחרים בישראל.

מבחינה מסחרית, מרבית הפרויקטים היו בקנה מידה קטן, ובהתאמה לגודל השוק בישראל עבור אותם מוצרים. היקף הייצור של חלק מהגידולים האלה התחיל בלא יותר מקילוגרמים בודדים בשנה. הייצור החקלאי גדל, כאשר התרחבה הדרישה לאותם מוצרים, אם בזכות הפרסום שניתן להם ב"על עלים", או בזכות ביקוש גדל בעקבות התחזקות המודעות ליתרונות של אותם מוצרים, בישראל ובעולם.

אחד המקורות לחומר הריבוי לגידולים החדשים היה  מגוון מיני צמחי הבר בישראל, אשר לא נוסו עד אז בגידול חקלאי, אם משום היקפי הביקוש המועט עבורם, או משום שהיו בשימוש בעבר הרחוק  אך קרנם ירדה בעת הנוכחית. מוצרי תבלין מיובאים סיפקו גם הם חלק מחומרי הריבוי (זרעים או קני שורש). קבוצה גדולה של מינים בוטניים הגיעה מתחום הנוי – גינות פרטיות או משתלות אשר גידלו את הצמחים למטרות נוי בלבד. המינים החדשים הובאו לישראל לראשונה בחלקם על ידי גננים, גנים בוטניים או אספנים, אך מבלי שנוסו בישראל מעולם כגידולים חקלאיים.

הקהל המתעניין בחידושים אלה הוא מגוון, וכולל חברות מסחריות, אנשי מקצוע בתחום התזונה,  הרוקחות, הרפואה והקוסמטיקה. בעלי חנויות ועסקים אחרים, כמו גם אנשים פרטיים, היו יעד לשיווק.

בישראל כמה מאות מטפלים ברפואה משלימה העוסקים ברפואה סינית מסורתית, ומשתמשים בצמחים יבשים ספציפיים לרפואה מסורתית זו, המיובאים בד"כ מסין. לאחר עבודת חיפוש ונסיונות אקלום של מגוון של צמחים הנדרשים לרפואה הסינית המסורתית, נקלטו בישראל מספר מינים אשר בית הגידול בישראל מתאים להם.

לצורך האינטרודוקציה, השתמשנו במתקני הגידול הזמינים עבורנו בחווה: משתלה, שטח פתוח או חממות, ובתי רשת (הצללה).  המתקנים השונים מרחיבים את אפשרויות הקליטה והגידול בתנאים שונים. במהלך האקלום של מרבית המינים, לא היה שימוש בחומרי הדברה כלל. מידת העמידות הטבעית של הגידולים  היא שקבעה את עתידם: רק החזקים שורדים…

לצד הגידולים אשר נקלטו, עשרות רבות של מינים בוטניים נוסו בקנה מידה קטן אך ננטשו לאחר מכן, מסיבות של חוסר התאמה אקלימית, חקלאית או שיווקית.

להלן רשימה חלקית של הגידולים.

בין הגידולים שבדקנו לראשונה בישראל היו מינים של עצי-מרפא:  גינקו Ginkgo biloba, אגוז שחור Juglans nigra, סמבוק שחור Sambucus nigra.

מינים של אקלים ממוזג: קיפודנית ארגמנית Echinacea purpurea,  קיפודנית חיוורת Echinacea pallida, כשותנית Humulus lupulus, יזהוב Chiranthus cheirii  , דיוסקוריאה סינית Dioscorea polystachia, כלידוניום Chelidonium majus, ריבס Rheum palmatum, לפה Arctium lappa, ליאונורוס שונה-עלים Leonurus heterophylum, סינפיטון רפואי Symphytum officinale, אנמרנה Anemarrhena asphodeloides,דלעת השעווה Benincasa hispida.

מינים של אקלים טרופי: כורכום Curcuma longa – זנים שונים: "מיקה" – מתוק, כתום; "איתמר" – זן שמקורו בברזיל, "שמשון"– שורש בהיר, גידול נמרץ. (זן נוסף נמצא בבדיקה כעת); גלנגאל Alpinia galangal (שיווק ראשון בשלהי 2024), טארו Colocasia esculanta .

מינים של אקלים סובטרופי:  טינוספורה Tinospora cordifolia , הידרוקוטיל אסיאתי Centella asiatica, מוקונה Mucuna pruriens, שעונית רפואית , Passiflora incarnata אפונת הפרפר Clitoria ternatea , יערה יפנית Lonicera japonica, שבטבט חורפי Equisetum hyemale.

מינים "ים-תיכוניים":  עולש תרבותי Cichorium intybus, פרגה קליפורנית Eschscholzia californica, איסטיס הצבעים Isatis tinctoria, לענת האבסינט Artemisia absynthum, חרצית הגננים Chrysanthemum morifolium , סגל ריחני Viola odorata, ריחן קדוש Ocimum sanctum .

צמחי בר של א"י אשר גודלו לראשונה בישראל באופן מסחרי, ב"על עלים":

שיח אברהם Vitex agnus-casts, טיון דביק Inula viscosa, פואת הצבעים Rubia tinctoria, דו-שן שעיר Bidens pilosa, עירית גדולה , Asphodelus racemosa פשטה שרועה Bacopa monierii , עולש מצוי Cichorium pumilum, כוכבית מצויה Stellaria media, חומעה מסולסלת Rumex crispus, שוש קירח Glycyrrhiza glabra. מינים רבים אחרים נאספים מן הבר אך לא הוכנסו לגידול חקלאי (עדיין).

בסיכומה של תקופה, נוצר בחוות "על עלים" בישראל ניסיון ייחודי ועשיר בגידול של  כ250 מיני מרפא, שלמעלה מ100 מהם חדשים בגידול במדינת ישראל, ובחלקם – באזור זה של העולם. קיים אתגר מתמשך בתחום האקלום, אשר ירתק את דמיונם של העוסקים בכך, יספק תעסוקה והכנסה לעובדים המעורבים וחשוב מכל – עשוי לתרום לאפשרות של המצאת פתרונות חדשים, מקומיים או רחבים יותר, לצרכים תזונתיים ורפואיים.

הניסיון אשר הצטבר ב"על עלים" באיקלום של מינים חדשים עשוי להועיל גם לתהליכים דומים במדינות אחרות.

הערה: אם גילית במאמר זה טעויות או אי-דיוקים, אנא דווח לנו לalalim.p@gmail.com

מקור התמונה

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד