שם עברי: נר הלילה
שם אנגלי: Evening primrose
משפחה: Onagraceae משפחת נר הלילהמוצאו של הצמח מצפון אמריקה. מגדלים אותו באירופה ובצפון אמריקה כדי להפיק את השמן מהזרעים. הזרעים מכילים 14% שמן , הכולל 50-70% חומצה לינולנית ו- 7-10% של חומצה omega 6 gamma-linolenic- GLA. החומצה הגמא-לינולנית נחשבת למרכיב הפעיל העיקרי של הצמח. נערכו מחקרים על הפעילות הפיזיולוגית של שמן נר הלילה, אבל חסר מידע מדויק ואיכותי.
שימוש רפואי המבוסס על מחקריםדרמטיטיס אטופי (אקסמה) נערכו כמה מחקרים על טיפול פנימי עם שמן נר הלילה במקרים של דרמטיטיס אטופי (1,2). דרושים מחקרים קליניים עם מדגמים גדולים יותר כדי שיהיה אפשר להמליץ על טיפול פנימי עם השמן במקרים של מחלות עור.
סרטן השד– אין מספיק מידע המאשר את יעילות השמן במקרים של סרטן השד (3).
ציסטות בשדיים– המחקר המצומצם שנעשה אינו מצביע על השפעה משמעותית על ציסטות בשד.
ברונכיט- הראו ששמן נר הלילה בצרוף עם Thymus vulgare היה יעיל במקרים של ברונכיט חריף (4). השימוש בשמן לבד לא נחקר.
טרשת נפוצה- מניחים ששמן נר הלילה יכל לסייע במקרים של טרשת נפוצה. נעשו כמה מחקרים in vitro. המידע על שימוש קליני בשמן בשביל מטופלים עם טרשת נפוצה מוגבל מאד.
אוסטאופורוזיס– עלתה הצעה להשתמש בשמן נר הלילה לטיפול באוסטאופורוזיס, אבל לא נערכו מחקרים קליניים.
ארטריטיס שגרוני- לא הראו יעילות משמעותית בטיפול בארטריטיס שגרוני עם שמן נר הלילה. דרושים יותר נתונים והוכחות כדי שניתן יהיה להמליץ על שימוש בשמן למטרה זו.
אסתמה- המחקרים המעטים שנעשו אינם מעודדים שימוש בשמן נר הלילה לטיפול באסתמה.
הפרעות קשב- מחקרים קטנים שנעשו מראים שאין לשמן השפעה במקרים של הפרעות קשב.
מחלות לב וכלי דם- לא התקבלה השפעה חיובית של שמן נר הלילה על תפקוד המערכת.
מנופאוזה- נערכו מחקרים שהראו שלשמן נר הלילה אין השפעה על נשים הסובלות מסימפטומים הקשורים לתקופת המנופאוזה (6).
פסוריאזיס- לא נראתה השפעה חיובית של שמן נר הלילה על מטופלים עם פסוריאזיס.
שימוש ברפואה המסורתית: השימוש המסורתי הוא פנימי וחיצוני, לטיפול בפציעה, טרשת עורקים, סרטן, סיוע בזמן הטיפול הכימותירפי, מחלת קרון, הפרעות בקיבה ובמעי, מחלות לב, טחורים, דלקת, מעי רגיז, טרשת נפוצה, סקלודרמה, בעיות בעור בגלל אי ספיקת כליות, לופוס, לריפוי פצעים.
מינון: למבוגרים 4-8 ג' ליום של השמן. בכמה מחקרים השתמשו ב-3 ג' ליום.לילדים, לטיפול בבעיות עור 3 ג' מהשמן ליום. מינון מקסימלי לילדים לא יותר מ-0.5 ג' ל-1 ק"ג משקל.
בטיחות: במקרים מועטים דווח על כאב בטן, בחילה, כאב ראש.
אינטראקציות עם תרופות: עלולה להיות אינטראקציה עם מדללי דם ועם תרופות נגד דכאון.
מקורות
1. Evening primrose oil, Medline Plus, www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural
2. Hederos CA. Berg A. Epogam evening primrose oil treatment in atopic dermatitis and asthma. Arch Dis. Child 1996, 75(6): 494-497.
3. Gateley CA. Pye JK. Harrison BJ et al. Evening primrose. J. Obstet Gynaecol. 2006 May, 26 (4): 344-347.
4. Kemmerich B. Evaluation of efficacy and tolerability of a fixed combination of dry extracts of thyme herb and primrose root in adults suffering from acute bronchitis with productive cough. A prospective, double-blind, placebo-controlled multicenter clinical trial. Arzneimittelforschung 2007,57(9): 607-615.
5. Joe LA. Hart LL. Evening primrose oil in rheumatoid arthritis. Ann. Pharmacother 1993,27(12): 1475-1477.Huntley AL. Ernst E. A systematic review of herbal medicine products for the treatment of menopausal symptoms. Menopause 2003, 10(5): 465-476.