שם עברי: גוארנה
שם עממי: Guarana
משפחה: Sapindacaceae
חלקי צמח בשימוש: זרעים, פירות
תיאור בוטני: גוארנה הוא שיח מטפס מעוצה שמוצאו מיערות הגשם על גדות נהר האמזונס. בברזיל הוא מגיע לגובה של 12 מ'. הפירות קטנים, עגולים וצבעם אדום בהיר. הם גדלים באשכולות. כשהפרי בשל הוא נסדק, וזרע שחור בולט החוצה מתוכו, ונותן לו מראה של עין הפונה כלפי חוץ. אגדות אינדיאניות רבות קשורות למראה מיוחד זה.
רפואה מסורתית: הצמח היה נפוץ בשימוש אצל השבטים האינדיאניים של דרום אמריקה. במיוחד הרבו להשתמש בו בשבט ה-Guaranis, שממנו נלקח השם העממי של הצמח. הם ייבשו וקלו את הזרעים, ערבבו אותם במים והכינו מהם מימרח.
האינדיאנים השתמשו בצמח כסטימולנט, כמפחית תחושת רעב בתקופות של צום, וכן כטיפול בשלשול כרוני. בנוסף, הוא נחשב למשכך כאב, מחזק של הלב, מוריד חום, מרפה התכווצויות ומקל על כאבי ראש.
מרכיבים: קפאין עד 8%, עקבות של תיאופילין ותיאוברומין, פוליפנולים 12%, כולל catechinEpicatechin, proanthocyanidins, שמן נדיף. קפאין
פעילות: סטימולנט של מערכת העצבים המרכזית, דיורטי, עוצר שלשול הודות לטאנינים, נוגד עייפות, מעכב צימות של טסיות דם, מסייע לשיפור פעילות המוח, אנטי אוקסידנט, מעכב פראוקסידציה של ליפידים, משכך כאב.
התוויות: עייפות, חוסר מרץ, שלשול, כסיוע לדיאטה להורדת משקל, לשיכוך כאבי גב, להמרצת העיכול.
התוויות נגד: הריון והנקה. מומלץ לא להגזים בשימוש בגלל הריכוז הגבוה של הקפאין. במיוחד צריכים להיזהר אנשים הסובלים מהפרעות בלב, סכרת, יתר לחץ דם, כיב פפטי, אפילפסיה.
אינטראקציות עם תרופות: עלול להגביר דילול דם אצל אנשים המשתמשים בקומדין.
הכנות ומינון: באופן מסורתי נוהגים להכין מהזרעים משקאות לא אלכוהוליים. הם נפוצים בדרום אמריקה כמשקאות אנרגטיים, בשם Guarana או Cupana ומכילים 1.3 ג' של הצמח בתוך 100 מ"ל. רבים מהמשקאות מזויפים. הזיוף הנפוץ הוא קפאין.
בשוק האמריקאי מצויים תכשירים המכילים 5-15% של קפאין.
המינון המומלץ הוא 1-2 ג' של זרעים טחונים בקפסולות או בחליטה 1-3 פעמים ביום. המינון התירפואיטי הוא 4-5 ג' ליום.
סטטוס: רפואה מסורתית, מזון פונקציונלי.
ספרות:
1.Taylor Leslie, The Healing Power of Rainforest Herbs, 2005.Weckerle CS et al. Purine alkaloids in Paullinia. Phytochemistry, 2003, 64: 735-737.
2. Espinola EB et al. Pharmacological activity of guarana (Paullinia cupana Mart.) in laboratory animals. J. Ethnopharmacology 1997, 55: 223-229.
3. Marx F. et al. Analysis of guarana (Paullinia cupana) Part 1. HPLC determination of caffeine, theobromine and theophylline in guarana seeds. Dtsch Lebenst. Tundsch. 1985, 81: 390-392.
4. Bydlowski SP. et al. An aqueous extract of guarana (Paullinia cupana) decreases platelets thromboxane synthsis. Braz. J. Med. Biol. Res. 1991, 24: 1019-1028.
5. Kennedy DO. et al. Improved cognitive performance in human volunteers following administration of guarana (Paullinia cupana) extract: comparison and interaction with Panax ginseng. Pharmacol. Biochem. Behav. 2004, 79: 401-411.
6. Galduroz JC. et al. Acute effects of the Paullinia cupana, “guarana” on the cognition of normal volunteers. Rev. Paul. Med. 1994, 112: 607-611.
7. Basile A. et al. Antibacterial and antioxidant activities of ethanol extract from Paullinia cupana Mart. J. Ethnopharmacology 2005, 102: 32-36.