מנגנונים של אינטראקציה
ישנם כמה מנגנונים לאינטראקציות בין צמחים לתרופות, צמחים ומזון, תרופות ומזון, תרופות ותרופות. מרכיבים עלולים להשפיע על ספיגה של מרכיב אחר, על הפיזור שלו ועל האלימינציה שלו (1). הם עלולים לשנות את ה-pH של הסביבה, לקשור חומר אחר, להמריץ או לעכב פעילות אנזימתית.
השפעה על ספיגה
סיבים מסיסים ובלתי מסיסים מפחיתים ספיגה של מזון, צמחים ותרופות (2). לדוגמה, Plantago psyllium, סובין של חיטה, סובין של שבולת שועל ורבים אחרים. טאנינים קושרים חלבונים ומרכיבים אחרים ומפחיתים ספיגה. הם מצויים בפירות, בתבלינים ובמשקאות, כגון, תה.הראו בניסוי קליני שאצל אנשים שלקחו lovastatin ביחד עם פקטין או סובין שבולת שועל היתה עליה ברמה של LDL- low density lipoprotein. רמת LDL חזרה לנורמלי לאחר שהפסיקו לקחת את הסיבים כתוספי מזון (3).
מטבוליזם
הכבד, המעי, הכליות והריאות הם המקומות שבהם מתרחש המטבוליזם של התרופות והאינטראקציות ביניהם (4). מתוכם הכבבד הוא המקום העיקרי ואחריו המעי.
מבחינים במסלולי המטבוליזם של התרופות שתי קבוצות, שמכנים אותם פאזה I ופאזה II, כשאחת ממשיכה את הפעילות שהתחילה בפאזה הראשונה.
האנזימים הקשורים לפאזה I הם קבוצה של המו-פרוטאינים הנקראים cytochrome P450- CYP. הם מחמצנים מולקות בלתי פולריות, מגבירים את הפולריות שלהם, ומאפשרים את סילוקם מהגוף דרך הכליות. פאזה I ופאזה II חייבות לפעול בהתאמה, כדי למנוע היווצרות של מוצרי ביניים.
האנזימים המצויים בפאזה II פועלים במנגנון של מיזוג (1). לדוגמה, במטבוליזם של acetaminophen. פרוק על ידי ציטוכרומים בפאזה I מביאים לייצור של חומר ביניים רעיל. בפאזה II מתקשר לחומר הביניים גלוטטיון, ואז הוא מועבר לכליות ומופרש בשתן (1).
מסלול נוסף המשפיע על מטבוליזם של תרופות הוא זה של protein p-glycoprotein (Pgp). זהו חלבון הקשור לממברנה, תלוי ב-ATP ומניע חומרים אל מחוץ לתא (5). ביכולתו להפחית מההשפעה התירפואיטית של תרופות בכך שהוא מגביר את ההפרשה שלהם מחוץ לתא. הוא יכל להפחית את כמות התרופות שתא יכל לאגור, ובכך להפוך אותו לעמיד לכימותירפיה ולאנטיביוטיקה.
ישנם צמחים המעכבים CYP ו- Pgp (6). עיכוב אנזימים אלה עלול לגרום לעליה בריכוז התרופה בצורה מסוכנת למטופל. הראו ששתיית כוס מיץ אשכוליות מעלה ריכוז של תרופות בדם (7).
ישנם קשיים בזיהוי המרכיבים המשפיעים על הציטוכרומים, ולכן קשה לדעת מראש כיצד ישפיעו תוספי מזון על תרופות שלוקחים המטופלים.
רוב הנתונים על אינטראקציות בין צמחים ותרופות מבוססים על תאורי מקרים, על ניסויים in vitro ועל מחקרים על חיות מעבדה. לעיתים קרובות מסיקים ממקרה אחד או שניים שצמח מסוים גורם לאינטראקציות מסוכנות, למרות שמדובר במקרים מועטים, ושהמידע ברוב המקרים אינו מדויק ואינו מושלם (1).
בחיפוש ב-Medline ובספריה של Cochrane נמצאו 187 מקרים שהיה חשד אצלם לאינטראקציה עם תרופות. ב-68.5% מהמקרים היה חוסר אינפורמציה במידה שלא איפשרה להסיק מסקנות. רק ב- 13% מהמקרים היה דיווח מדויק. הסיקו מהמחקרים שרק ב-18.5% מכל המקרים יש אפשרות שאמנם מדובר באינטראקציה (8). התרופה הנפוצה ביותר שנבדקה היתה קומדין, והצמח הנפוץ ביותר בבדיקה היה Hypericum perforatum.
מחקרים in vitro יכולים להצביע על מנגנון של אינטראקציה מולקולרית בין תרופות וצמחים, כגון עיכוב או זרוז של ציטוכרומים או של Pgp. המקור למרבית ההוכחות על אינטראקציות כאלה אצל בני אדם הוא מחקרים in vitro. אבל המינון שמשתמשים בו במחקרים אלה הוא גדול בהרבה מהמינון התרפויטי.
ישנם מקרים שהתוצאות המתקבלות במחקר in vitro אינן מקבלות אישור במחקר קליני. לדוגמה, הצמח גדילן מצוי מראה במחקר במעבדה עיכוב של CYP3A4 (6,9). מחקר שנעשה על מתנדבים שקבלו 185 מ"ג מיצוי של גדילן מצוי שהכיל 80% סילימרין במשך 28 יום, הראה שלא היתה למיצוי השפעה כלשהיא על הציטוכרומים השונים שנבדקו (10).
סיכום של תוצאות של מחקרים קליניים על אינטראקציות שבין צמחים ותרופות
Cimicifuga racemosa
הראו ירידה של 7% באחד מהציטוכרומים. לפי החוקרים לא ניתן להסיק מסקנות מתוצאות המחקר. המדגם היה קטן מאד ונבדק רק תכשיר אחד.
Citrus auranthus התכשיר שנבדק הוא Synephrine
לא נמצאו אינטראקציות
Echinacea pururea
לא נמצאו אינטראקציה
Allium sativum
לא נמצאו אינטראקציות עם שום טרי ולא עם קפסולות שהכילו 100 מ"ג אבקת שום שהכילה אליין. נמצא עיכוב של ציטוכרומים עם קפסולות של 500 מ"ג שום.
Ginkgo biloba
נבדקו כמה תכשירים. המיצוי Tavonin של Schwabe לא הראה אינטראקציה עם קומדין. המשתתפים לקחו 25 מ"ג של קומדין ושתי קפסולות ליום של גינקו. לא היתה השפעה על INR.התכשיר היחידי שהראה אינטראקציות עם תרופות היה Ginkgold של
Nature’s Way.
Hydrastis Canadensis
לא נמצאו אינטראקציות עם תרופות
Crataegus oxyacantha
לא נמצאו אינטראקציות עם תרופות
Zingiber officinalis
לא נמצאו אינטראקציות עם תרופות
Kava Kava
נמצא עיכוב של 40% בפעילות של הציטוכרומים כשהשתמשו במיצוי מרוכז במינון של 1ג'. לא נמצאו אינטראקציות עם הצמח.
Panax ginseng
לא נמצאו אינטראקציות עם תרופות
Silybum marianum
לא נמצאו אינטראקציות עם תרופות
Saw palmetto
לא נמצאו אינטראקציות עם תרופות
Eleuterococcus senticosus
לא נמצאו אינטראקציות עם תרופות
Valeriana officinalis
לא נמצאו אינטראקציות עם תרופות
Hypericum perforatum
נמצאו אינטראקציות רבות
מקורות
1. Neuatadt J. Herb-Drug Interactions: What clinians need to know.Integrative Medicine, 2006, 5:16-26.
2. Bluementhal M. Interactions between herbs and conventional drugs: introductory considerations. HerbalGram, 2000, 49:52-63.
3. Richter WO, Jacob BG. Schwandt P. Interaction between fibre and lovastatin. Lancet, 1991, 338:706.
4. Wilkinson GW. Pharmacokinetics: The dynamics of drug absorption, distribution, and elimination. In: Goodman AG. Hardman JG. Limbird LE eds. The Pharmacological Basis of Therapeutics, 10th ed. New York, NY, McGrow Hill Book Co, 2001:3-29.
5. Johnstone RW. Ruefli AA. Smyth MJ. Multiple physiological functions for multidrug transporter P-glycoprotein. Trends in Biochem. Sci. 2000, 25:1-6.
6. Sridar C. Goosen TC. Kent UM. et al. Silybin inactivates cytochrome P4503A4 and 2C9, and inhibit major hepatit glucuronosyltransferases. Drug Metab. Dispos. 2004, 32:587-594.
7. Lundahl J. Regardh CG. Edgar B. Johnson G. Effects of grapefruit juice ingestion – pharmacokinetics and haemodynamics of intra-venously and orally administered felodipine in healthy men. Eur. J. Clin. Pharmacol. 1997, 52: 139-145.
8. Fugh-Berman A. Ernst E. Herb-Drug interactions: review and assessment of report reliability published correction in Br. J. Clin. Pharmacol. 2001, 52: 587-595.
9. Venkataramanan R. Ramachandran V. Komoroski BJ. et al. Milk thistle a herbal supplement, decreases the activity of CYP3A4 and uridine diphosphoglucuronosyl transferase in human hepatocyte cultures. Drug Metab. Dispos. 2000, 28: 1270-1273.
10. Gurley BJ. Gardner SF. Hubbard MA. et al. In vivo assement of botanical supplementation on human cytochrome P450 phenotypes: Citrus auranthium, Echinacea purpurea, Milk thistle and Saw palmetto.{ Published correction in Clin. Phamacol. Ther. 2005, 77;456} Clin. Pharmacol. Ther. 2004, 76;428-440.
11. מקור התמונה Furunbao: feedback negativo. Medicamentos para aumentar a potência nos homens (nextews.com)