רסרבטרול הוא פיטואלקסין המיוצר על ידי כ-70 מינים של צמחים (1).
צמחים מייצרים פיטואלקסינים בתגובה להתקפה על ידי חיידקים, פטריות, הקרנה עם קרניים אולטרה-סגוליות ומצבי עקה שונים. הרסרבטרול הוא פוליפנול השייך לקבוצת ה- stilbenes. הוא מצוי בצמחים המהווים חלק מהתזונת האדם, כולל ענבים, יין אדום, בוטנים, תות עץ, אוכמניות ועוד.
רסרבטרול Reservatrol
ריכוז גבוה מצוי בגפן היין, בעלים ובקליפת הפרי. בזן מוסקט מצוי הרסרבטרול גם בזרעים. הראו ייצור מוגבר של רסרבטרול כאשר הצמח הותקף על ידי הפטריה Botrytis cinerea(2). ככל שעולה ריכוז הרסבטרול עולה עמידות הגפן לפטריה (2). אותו חוקר הראה גם שכאשר שיח יחיד של גפן מותקף על ידי הפטריה, עולה ריכוז הרסרבטרול בגפנים המצויים בקרבתו (2). ככל שהפרי מתקרב לבשלות הוא מייצר פחות רסרבטרול (3). כשמכינים יין, עובר הרסרבטרול מקליפות הפרי ליין. ריכוז הרסרבטרול גבוה באופן משמעותי ביין האדום מאשר ביין לבן (4).
באופן מסחרי מפיקים רסרבטרול מנצרים של גפן עם אלומיניום כלוריד או אלומיניום סולפט, כשמקרינים אותם עם קרני UV(5). העלו את ייצור הרסרבטרול בצמחים על ידי הנדסה גנטית, והחדירו את הגן לייצור החומר לתפוחי אדמה, אורז, עגבניות, אספסת וטבק.
מדען יפני, Takaoka, מיצה רסרבטרול בשנת 1963 משורש של Polygonum cuspidatum. השורש מכיל עד 187 מ"ג ב-1ק"ג של שורש. זוהי כמות גדולה בהרבה מזו שיש בגפן. הרסרבטרול לא עורר עניין באותה תקופה. ב-1992 הוא התחיל לעורר עניין רב, כשקשרו את המצאותו ביין כהסבר לפעילות של היין האדום על הלב (6).
פרמקוקינטיקה של רסרבטרול
החומר נספג במהירות, ועובר במהירות רבה מטבוליזם והרחקה מהגוף (7). כשנתנו לבני אדם 25 מ"ג של רסרבטרול בלקיחה פומית, מצאו מטבוליטים של החומר שהגיעו למקסימום תוך 30-60 דקות (4).
רוב המחקרים נעשו in vitro על תאים בתרבויות רקמה, על שמרים, תולעים, זבובי פירות, עכברים וחולדות. אין מידע מדויק על פעילות הרסרבטרול והמטבוליטים שלו ברקמות שונות של גוף האדם (7). למרות זאת נעשה השימוש בחומר כתוסף מזון נפוץ מאד.
פעילות של רסרבטרול
הוכיחו שהוא מאריך את תוחלת החיים של שמרים ושל זבוב הפירות דרוזופילה (8).
אנטי אוקסידנט, מנטרל רדיקלים חופשיים, מעכב פראוקסידציה של שומנים, מעכב צימות של טסיות דם, אנטי ויראלי, מעכב Herpes simplex, Influenza(9), אנטי דלקתי, אנטי סרטני, מעכב התפתחות של סרטן העור אצל עכברים בשימוש חיצוני (10).
לאחרונה פורסמו ב-Pub Med כמה עבודות שנעשו על תאי מקרופאגים שנלקחו מחולים במחלות ריאה חסימתיות COPD- Chronic Obstructive Pulmonary Disease
מחקר אחד הראה שרסרבטרול עיכב שחרור של ציטוקינים מסוג אינטרלויקינים IL-8, ממקרופאגים של תאי סימפונות, שנלקחו על ידי שטיפות של דרכי הנשימה (11). החוקרים הסיקו שרסברטרול פועל כאנטי דלקתי ומעכב שחרור של ציטוקינים מזרזי דלקת.
חלק מהמחקרים מומנו על ידי חברות המייצרות רסרבטרול.
ספרות
1. Turner L. 1999, Supplement spotlight: Resveratrol. Vitamin retailer: Dietary Supplement Industry’s Leading Magazine.
2. Sbaghi M. 1994, Physiological and biochemical aspects of the interaction between grapevines and Botrytis cinerea: Synthesis and degradation of resveratrol. University de Bourgogne.
3. Jeandet P. Sbaghi M. Meunier P. 1995, The potential relationship of stilbene (reservatrol) synthesis to anthocyanin content in grape berry skins. Vitis 34: 91-94.
4. Goldberg DM. Yan J. Soleas GJ. Absorption of three vine-related polyphenols in three different matrices by healthy subjects. Clin. Biochem. 2003, 36: 79-87.
5. Cantos E. Garcia Viguera C. De Pascal T. et al. Effect of postharvest ultraviolet irradiation on reservatrol and other phenols of cv. Napoleon table grapes. J. Aggric. Food Chem. 2000, 48: 4606-4612.
6. Baur JA. Sinclair DA. Therapeutic potential of reservatrol: the in vivo evidence. Nat. Rev. Drug Discov. 2006, 5: 493-506.
7. Walle T. Hsieh F. Delegge MH. et al. High absorption but very low bioavailability of oral reservatrol in humans. Drug Metab. Dispos. 2004, 32: 1377-1382.
8. Wood JG. Rogina B. Lavul S. et al. Sirtuin activators mimic caloric restriction and delay aging in metazoans. Nature 2004, 430: 686-689.
9. Palamara AT. Nenicioni L. Aquilano K. et al. Inhibition of influenza A virus replication by resveratrol. J. Infect. Dis. 2005, 191: 1719-1729.
10. Jang M. Cai L. Udeani GO. et al. Cancer chemopreventive activity of resevratrol, a natural product derived from grapes. Science, 275: 218-220.
11. Culpitt SV. Rogers DF. Fenwick PS et al. Inhibition of red wine extract, reservatrol, of cytokine release by alveolar macrophages in COPD. Department of Thoractic Medicine, National Heart & Lung Institute, Imperial College London.