שאלוט- Shallot- Allium cepa, ד"ר מינה פארן
Shallot הוא זן של הבצלAllium cepa . השם הנרדף שלו הוא Allium ascalonicum . הוא גדל באופן טבעי בהרים במרכז אסיה , כולל אפגניסטן, פקיסטן ובחלקים של סיביר וסין (1). הפקעות הן החלק הנאכל של הצמח.
הארצות שמגדלות ומשווקות את הצמח הן בעיקר צרפת. אנגליה, הולנד וארה"ב. ארצות רבות בדרום-מזרח אסיה ובאפריקה מגדלות גם כן את הצמח.
מרכיבים: ריכוז גבוה של פלבונולים, שרבים מהם בודדו ונבדקו in vitro. הם מראים פעילות אנטי דלקתית ואנטי אוקסידנטית.
תרכובות organosulfides מצויות במיני בצל אחרים. אלה הן תרכובות המכילות גופרית הנוצרות על ידי האנזיםalinase . אלה הם המרכיבים הנותנים למיני הבצל השונים את הטעם החריף המוכר.
isoliquiritgenin הוא אנזים המצוי בריכוז גבוה בצמח.
שימוש היסטורי ומסחרי
יש ידע מועט על השימוש הרפואי בצמח שקראו לו Allium ascalonicum על שם העיר אשקלון. נהגו להשתמש בצמח לטיפול בבעיות של מערכת העיכול, והוא היה ידוע כאנטי מיקרוביאלי.
הצמח מוזכר באנציקלופדיה Naturlis Historia , שם כותב Pliny the Elder שה-Shallot
הוא אחד מששה מינים של בצל שהיו ידועים באותה תקופה.
בשנת 1554 גדלו את הצמח בספרד, איטליה, צרפת וגרמניה . רופא שחי במאה ה-17 באיטליה כתב שהבצל הזה הוא מזון טעים, מגביר את התיאבון כשהוא חם, ואפשר להכין ממנו משקה טעים.
גידול הצמח עבר לאנגליה ולארה"ב.
היום משתמשים בצמח למזון. מכינים ממנו מרק, סלט, מחמיצים אותו והוא חלק מהתפריט.
פרמקולוגיה
יש ידע מועט על התכונות הרפואיות של הצמח השלם, אבל נעשו מחקרים על כמה מהמרכיבים שיש בצמח.
מינים אחדים מהסוג Allium מפחיתים את הסיכון לסרטן במערכת העיכול. הראו שאנשים שאכלו 20 ג' של מיני Allium היו פחות חולים בסרטן הקיבה מאלה שאכלו כמות קטנה. כמות של 100 ג' ליום מפחיתה סיכון לסוגים שונים של סרטן (1).
מרכיבים שונים המצויים במיני בצל גורמים להאטה של התפתחות של סרטן בגוף החולה.
הראו אצל עכברים שתרכובות אורגניות של גופרית פועלות כמו תרופות כימותירפיות.
מחקרים בחיות הראו שה – Shallot גורם לירידה ברמת הגלוקוז וברמת השומנים בדם.
מינים אחדים של Allium הם בעלי פעילות מיקרוביאלית יעילה.
הם פעילים נגד חיידקים פתוגניים, נגד קנדידה, מיקרוספורום, הליקובקטר, קולי, סלמונלה , כולרה ורבים אחרים.
מקורות
Bauman H. and Applegate C. Shallot (Allium cepa var. aggregatum, amaryllidaceae) HerbalEGram: Vol. 14, Issue 2 February 2017