כנס שיר"ם

כנס שיר"ם

2022_11_13_29341f77-73ec-4822-9c42-435488cd8e91_1200_628_Fit_
מאת: ד"ר מינה פארן

סיכום הכנס כל יתרונות וחסרונות של הטיפול המשולב של צמחי מרפא ותרופות

הכנס התקיים באסף הרופא ב-1.12.08 צמחי המרפא ותוספי המזון הפכו לחלק מאורח החיים בארצות המערב. מעריכים שכשליש מתושבי ישראל משתמשים בצמחי מרפא או בתוספי תזונה.

סקר שנערך על ידי מכון גיאוקרטוגרפיה ומכבי שירותי בריאות בשנת 2003, מצא כי 37% מהנשאלים השתמשו באופן קבוע בצמחי מרפא או תוספי מזון.

מחקר נוסף נערך בשנת 2004 על ידי רופאי קופ"ח כללית, בקרב מבקרים אצל רופאי משפחה. הם מצאו שיעור דומה של משתמשים בצמחי מרפא ותוספי מזון. מחצית מהנשאלים דיווחו שהם נוטלים במקביל תרופות.

במחקר שבוצע בבית החולים אסף הרופא, ואשר פורסם בבטאון הרפואה של ההסתדרות הרפואית, הזהירו רופאים מפני הסכנה שבשילוב צמחי מרפא עם תרופות קונבנציונליות. עורכי המחקר, פרופ' מתי ברקוביץ ופרופ' אהובה גוליק מבי"ח אסף הרופא, ודר' לי גולדשטיין ודר' מאזן אליאס מבי"ח העמק, סקרו את המימצאים, וציינו שיש בארץ עשרות אלפי אנשים המשתמשים באופן יומי וקבוע בצמחי מרפא. רבים מתוכם נוטלים בו בזמן תרופות קונבנציונליות באופן קבוע.

הם טוענים שיחד עם היתרונות שבשימוש בצמחי מרפא, חייבים להיות מודעים גם להשפעה שעלולה להיות להם על יעילות התרופות שלוקחים המטופלים, ולנזק שעלול לגרום השילוב בין הצמחים והתרופות לבריאות המטופל.

החוקרים מציינים שהפיקוח על צמחי מרפא הוא כעל תוספי מזון ולא כעל תרופות, החברות המייצרות מיצויים צמחיים אינן חייבות לפרט במדויק את המרכיבים, ואינן חייבות לייצר מיצויים בעלי הרכב מדויק בכל פעם. בנוסף, אין רישום מדויק של תופעות הלוואי האפשריות.

מהמחקר עלה שכ-22% מהמבקרים בקופות החולים צורכים צמחי מרפא, אבל מחציתם לא דיווחו על השימוש בצמחים לרופא המטפל בהם. הם סברו שלצמחים אין תופעות לוואי.

עורכי המחקר ממליצים למטופלים להתייעץ עם הרופא המטפל לפני שהם מתחילים להשתמש בצמחים. בכתבה נאמר: " על הרופאים, המטפלים והמטופלים, לקחת בחשבון הן את תופעות הלוואי של צמחי המרפא עצמם, והן את תופעות הלוואי של השילוב בין צמחי המרפא לתרופות הרגילות. מצד שני, על הרופאים והמטפלים לברר עם הצרכנים והמטופלים מהם התרופות וצמחי המרפא שהם נוטלים, כדי לוודא שאין השפעות ושילובים לא רצויים בין התרופות וצמחי המרפא". 

דוגמאות לפגיעה הנגרמת משילוב התרופות עם צמחי המרפא*

שום, (לטיפול בזיהומים ולהורדת רמת כולסטרול) בשילוב עם תרופות נוגדות קרישה, כגון, אספירין, עלול לגרום לנטייה לדימומים. הוא עלול גם לגרום לכשלון של טיפול באיידס.* שילוב של אכינצאה עם תרופות נגד אסתמה ואלרגיה, עם סטרואידים או עם תרופה להורדת רמת כולסטרול, עלול לגרום לפגיעה בטיפול, או לעלייה חדה ברמת התרופות. Hypericum, perforatum* נלקח לטיפול בדכאון, חרדה או חוסר שקט, עלול לגרום לירידה ביעילות של תרופות אחדות, ביניהן של גלולות למניעת הריון.* שילוב של גינקו בילובה עם תרופות נוגדות קרישה, עלול לגרום לנטיית יתר לדימומים, לדימום תוך-מוחי ותוך- עיני.* שילוב של Panax ginseng עם תרופות לטיפול בסכרת עלול לגרום לירידה חדה ברמת הסוכר.* Plantago psyllium בשילוב עם תרופות פסיכיאטריות ותרופות נגד פרכוסים עלול לגרום לירידה ברמת התרופות.* שילוב של ורליאנה עם תרופות נוגדות חרדה ואפילפסיה עלול לגרום לדיכוי מערכת העצבים המרכזית.* שימוש ב"חגיגת" יחד עם סוגים שונים של אנטיביוטיקה עלול לגרום לפגיעה בספיגת האנטיביוטיקה.* הג'ינסנג עלול להגביר יעילות של תרופות לטיפול בסכרת.* תמציות של שום עלולות להגביר פעילות של תרופות לסכרת.* אומגה 3 משפר פעילות של תרופות נוגדות דכאון.* אומגה 3 משפר פעילות של סטטינים להורדת רמת כולסטרול. עמוס זיו מדווח על מקרה שכמות גדולה של סוכריות של ליקוריץ גרמה לעליה בלחץ דם. אשה כבת 40 שאהבה סוכריות של ליקוריץ אושפזה בשל עליות חדות וקיצוניות בלחץ הדם שלה. עמוס זיו, ראש אגף מחקרים ברפואה משולבת במרכז הרפואי אסף הרופא, טוען שהמטופלים לא מדווחים לרופא המטפל על נטילת צמחי מרפא, הרופאים אינם מתעניינים מספיק בנושא, והתוצאה היא שלפעמים קשה למנוע התנגשויות בין הטיפולים. " הרופאים אינם מודעים לנושא כי לטענתם אין הרבה חומר על תוספי המזון. ישנם גם רופאים המתנגדים לטיפול בצמחים. בנוסף יש הרבה מטופלים שמתביישים או חוששים לדווח לרופא שהם משתמשים בתרופה לא קונבנציונלית.

חשוב שהמטופל יספר לרופא המטפל באיזה צמחים ותוספים הוא משתמש. חשוב גם שהרופאים ילמדו להכיר צמחי מרפא ותוספי מזון. מומלץ לצרוך צמחי מרפא ותוספי מזון בהמלצת מטפל מוסמך. אם המטופל נוטל תרופות יש ליידע את המטפל כדי שיבדוק את בטיחות השילוב.

מומלץ לחכות לפחות שעתיים וחצי בין נטילת תרופות לנטילת תוספי מזון או צמחי מרפא. יש לנקוט במשנה זהירות אם התרופה והתוסף מטפלים באותה בעיה.

למטופלים הנוטלים באופן קבוע, או לזמן ממושך, תרופות בשילוב עם צמחים, מומלץ לבצע ספירת דם ולבדוק תפקודי כבד וכליות.

אוכלוסיות שלגביהן יש לנקוט זהירות מרובה בשילוב בין תרופות וצמחים הן: בני 70 ומעלה, חולים במחלות כבד, חולים במחלות כליה, חולים במחלות מערכת החיסון, חולים הסובלים מיתר לחץ דם, חולים הנוטלים תרופות מדללות דם.

מקור תמונה כנס חדשנות וטכנולוגיה בבריאות האישה 2022 במרכז הרפואי שמיר – אסף הרופא – (nessziona.net)

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד