Sophora flavescens

Sophora flavescens

KU SHEN סופורה צמח
מאת: ד"ר מינה פארן

שם עברי: סופורה

שם סיני: ku shen

משפחה: פרפרניים, Leguminosae, Fabaceae

תיאור הצמח: לסוג סופורה משתייכים כ-50 מינים של עצים ושיחים נשירים וירוקי-עד. מרבים לגדל את המין Sophora japonica כצמח שדרות, בעיקר ביפן ובארצות שמסביב לים התיכון. הוא צריך קיץ חם כדי לפרוח יפה. כמה ממיני הסופורה משמשים כצמחי מרפא ברפואה הסינית. המין S. flavescense הוא שיח נשיר. הוא פורח בקיץ. הפרחים בצבע צהוב-ירקרק בהיר. הפרי הוא תרמיל באורך כ-8 ס"מ. מוצאו של הצמח מיפן, סין, סיביר וקוריאה.

חלקי צמח בשימוש: שורש הצמח גדל בכל מקום בסין, במיוחד באזור Shanxi ו-Henan. השורש קר ומר, והולך למרידיאנים של הלב, הכבד, המעי הגס והמעי הדק.

רפואה מסורתית: הצמח מפחית חום, מייבש עודף לחות, הורג טפילים, מפסיק גירוד, משתן. הצמח מומלץ לטיפול בדיזנטריה, צהבת, פגעי עור המלווים בגרוד, לזיהום בוגינה מומלץ טיפול פנימי וחיצוני (1).מרבים להשתמש בסין בסופורה בשימוש חיצוני לטיפול במחלות עור. המינון המומלץ בסין הוא 3-15 ג' ליום. 

מרכיבים: מכיל כ-12 אלקלואידים בריכוז של 2% מהמשקל היבש, שהחשובים שבהם הם Matrine ו- oxymatrine. הם מצויים במינים נוספים של סופורה. אלקלואידים נוספים: sophoramine, sophoridine, allomatrine, isomatrine matrine בודדו את האלקלואידים לראשונה בשנת 1958. יש להם מבנה מיוחד שלא נמצא עד היום בצמחים אחרים. הם משתייכים לקבוצת tetracyclo-quinolizidine.

פעילות: אנטי ויראלי, מעכב רפליקציה של הווירוס. הוכח עיכוב של וירוס הפטיטיס B ו-C (3,2,4, 5). מפחית הרס של הכבד ממחלה ויראלית, מגן על הכבד מפני פיברוזיס. מגביר זרימה של מיצי מרה. מאט קצב של הלב, כנראה על ידי חסימת תעלות סידן,

מרחיב כלי דם קורונריים (6)

נוגד אלרגיה, מעכב שחרור היסטמין אנטי פטרייתי, מעכב Candida albicans.

טיפול באסתמה: בסין משתמשים בקפסולות של האלקלואידים שבודדו משורש הסופורה במינון של 100 מ"ג שלוש פעמים ביום, במשך 10 ימים. במקרים אחרים משתמשים במירתח מ-15 ג' של השורש פעם אחת ביום. שני הטיפולים נותנים תוצאות טובות (8).

פעילות נגד טריכומונס נמצאה במיצוי אלכוהולי של השורש. המיצוי נעשה בריכוז גבוה של אלכוהול והכיל את האלקלואידים המצויים בשורש. נבדקו 176 נשים עם טריכומונס וגינלי. אצל 126 נשים הטפיל נעלם אחרי הטיפול (9).

השורש, והאלקלואידים המבודדים ממנו יעילים בטיפול באורטיקריה, אקזמה ובמחלות דלקתיות אחרות של העור (9). האלקלואיד aloprene הוא מעכב יעיל של נפיחות הנגרמת על ידי אלרגנים שונים (10). בשימוש חיצוני משתמשים בסין במשחה שמכינים מהאלקלואידים של הסופורה ביחד עם הפלבונואיד האנטי דלקתי baicalin לטיפול בפסוריאזיס ודרמטיטיס (11). השימוש החיצוני השכיח יותר הוא קומפרס או אמבט מקומי עם מירתח שמכינים מסופורה ביחד עם עוד צמחים נוספים. הפורמולה הבאה מומלצת לטיפול בפריחות הנגרמות על ידי טפילים (12).Sophora flav. 60g, Phellodendron 15g, Lonicera 30g, Cnidium fruit 30g Angelica sinensis 15g, Chrysanthemum (wild) 60g, Kochia 15g מכינים מירתח מכל המרכיבים. מטפלים בשטיפות, אמבט מקומי או קומפרס במשך 20-30 דקות. חוזרים על הטיפול 1-3 פעמים ביום במשך שבועיים. יש להקפיד לא לטפל יותר מחודש אחד ברציפות (12).

הפעילויות שנזכרו הוכחו עם הצמח השלם ועם האלקואידים המבודדים, הניתנים בסין בהזרקה. במערב משתמשים במיצוי מכויל של שני האלקלואידים העיקריים. המיצוי מכיל 20% שלהאלקלואידים.

מינון: 400-600 מ"ג מהמיצוי ליום. 

מקורות

1. Radix Sophorae flavescentis in: Bebsky D. Gamble A. Chinese Herbal Medicine Materia Medica. Revised Edition Eastland Press, 1993, p. 82-83.

2. Liu J. Zhu m. Shi R. Yang M. Radix Sophorae flavescentis for Chronic Hepatitis B: A Systematic Review of Randomized Trials. The American Journal of Chinese Medicine, 2003, 31: 337-354.

3. Chen YX et al. The inhibitory effect of oxymatrine on hepatitis C virus in vitro. Chinese Journal of Liver Diseases 2001, 9(Supplement):12-14.

4. Li J. et al. A preliminary study on therapeutic effect of oxymatrine in treating patients with chronic hepatitis C. Chinese Journal of Integrated Traditional and Western Medicine, 1998, 18:227-229.

5. Kang J. and Kang S. 30 cases of chronic hepatitis B treated with oxymatrine injection combined with syndrome differentiation of Traditional Chinese Medicine. Journal of Traditional Chinese Medicine, 2002, 43: 53.

6. Li Y. and He Liren, Pharmacological study of Sophora alkaloid actions on the cardiovascular system. Chinese Traditional and Herbal Drugs, 2000, 31: 227-229.

7. Li X et al. Treatment of 50 patients with candida albicans vaginitis by cortex sophorae, Chinese Journal of Integrated Traditional Chinese and Western Medicine 2000, 6; 146-147.

8. Dhamananda S. Sophora, www. Itmoneline.org./arts/sophora.htm

9. Dong Zhi Lin, Yu Shu Fang Modern Study and Application of Materia Medica. 1990 China Ocean Press, Beijing.

10. Zhou Chongchu et al. Anti-inflammatory and anti-allergic actions of aloprine, ACTA Pharmacologica Sinica 1989, 10: 360-365.

11. Ding T. et al. The preparing and clinical application of Complex Matrine Liniment. ACTA Chinese Medicine and Pharmacology, 2002, 30: 47-48.Shen De-Hui, Wu Xiu-Fen and Nissi Wang. Manual of Dermatology in Chinese Medicine, 1995, Eastland Press Seattle, WA.

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד