זעפרן – The Salubrious Spice

זעפרן – The Salubrious Spice

5 Vegetables I Grow Every Year_Plus 5 to try!
מאת: ד"ר מינה פארן

השם בעברית: זעפרן

משפחה: איריסיים- Iridaceae

חלקי צמח בשימוש : צלקות של העלי.

הזעפרן הוא התבלין היקר ביותר בעולם. החלק של הצמח שמשתמשים בו הוא הצלקות של העלי. בכל פרח יש שלושה עליים בצבע אדום עד כתום. אוספים את הצלקות של העלי מכול פרח. העבודה ידנית, ומכול צמח מקבלים שלוש צלקות, שצריך לקטוף בזהירות מתוך הצמח.

השימוש רק בצלקות העלי הפך את לתבלין היקר ביותר והמזויף בעולם. נעשים מחקרים הבודקים חלקים נוספים מהפרח.

מחקר שבדק פעילות של עלי הכותרת כאנטי דיכאוניים מצא שהם יעילים כמו הצלקות של העלי (1). הוספת חלקים אחרים של הצמח לתמציות תעשה את הצמח לזמין יותר ותוריד את מחירו.

מחקרים קליניים שנערכים לאחרונה על שימוש פנימי וחיצוני בחלקים שונים של הצמח, מראים שהוא יעיל ובטוח לשימוש (1).

השימוש כמזון וכמרפא ידוע מאז הזמן הקדום. הוא מופיע בפעם הראשונה בספרות העתיקה, במאה השביעית לפני הספירה. בספר בוטניקה אשורי  מהמאה השביעית לפנה"ס מוזכר הזעפרן כתרופה לקשיים בנשימה, לכאבים במתן שתן, לבעיות שונות של מחזור חודשי ו"למחלות של המוח".

הזעפרן תפש מקום חשוב ברפואה המסורתית בפרס. גם היוונים העתיקים, המצרים, וברפואת האיורוודה בהודו השתמשו בו למרפא (2).

הבעיות בהן טפלו היו: התכווצויות של שרירים,  אסתמה, הפרעות של המחזור החודשי, מחלות כבד וכאבים שונים (3).

אירן היא הספקית העולמית הגדולה של הזעפרן ורבים מהמחקרים נעשו שם (1). 

מרכיבים: המחקר על המרכיבים הפעילים ועל מנגנון הפעילות עדיין בתחילתו. כמה מרכיבים ידועים:

קרוטנואידים: safranal, crocin, crocetin דומים במבנה שלהם ל-zeaxanthin       

בשנים האחרונות נערכים מחקרים על אלצהיימר, דיכאון, בעיות של מערכת הרבייה, בריאות העין, הורדת משקל ועוד (1).

נערך באירן מחקר כפול-סמיות של טיפול באלצהיימר עם מיצוי של זעפרן והתרופה  zonepezil  המובילה בטיפול באלצהיימר על ידי עיכוב של cholinesterase  (1).  צלקות העלי של הזעפרן עברו מיצוי ב-80% אלכוהול בריכוז 1:15. 24 מטופלים לקחו מיצוי של זעפרן  ו- 23 מטופלים לקחו zonepezil. היעילות של הזעפרן וה-zonepezil הייתה כמעט זהה. בדקו את השיפור במצב המטופלים עם אלצהיימר (1).

המטופלים שקבלו zopezil הקיאו יותר, אבל גם לאלה שקבלו זעפרן היו תופעות לוואי שליליות (1), אמנם קלות יותר.

במחקר אחר בדקו 46 מטופלים עם אלצהיימר עם מיצוי של זעפרן מול פלצבו.

היה שיפור במצב המטופלים עם הזעפרן  אבל לא משמעותי מבחינה סטטיסטית (1).

השימוש המסורתי העיקרי שנעשה היה הטיפול בדיכאון.

נערכו שני מחקרים קטנים כפולי סמיות על אנשים הסובלים מדיכאון.

המחקר הראשון נמשך 6 שבועות. השתתפו בו 35 איש עם דיכאון קל עד בינוני. הם קבלו 30 מ"ג של צלקות עלי של זעפרן. הצלקות עברו מיצוי ב-80% של אלכוהול ויבוש. קבוצת הביקורת קבלה פלצבו.

לאחר ששה שבועות הקבוצה שקבלה זעפרן הראתה שיפור גדול יותר לפי הסקלה  של Hamilton מאשר קבוצת הפלצבו. לא היו תופעות לוואי משמעותיות, ללא הבדל משמעותי עם קבוצת הביקורת (4).

המחקר השני נערך על 40 איש עם דיכאון חלש עד בינוני. המשתתפים קבלו 30 מ"ג של מיצוי מעלי כותרת של זעפרן או פלצבו, במשך 6 שבועות.

העלים עברו מיצוי ב80%  אלכוהול.

אצל הקבוצה שקבלה זעפרן התקבל שיפור משמעותי בהשוואה לאלה שקבלו פלצבו. תופעות הלוואי היו מעטות ודומות בשתי הקבוצות (5).

החוקרים מסיקים שניתן להשתמש בעלי הכותרת במקום בצלקות של העלי (1).

עלי הכותרת אמנם אינם מכילים crocin, אבל הם מכילים kaempferol שהוא פלבונואיד בעל  פעילות נוגדת דיכאון (1).

             
בהשוואה בין השפעה  על אנשים עם דיכאון קל עד בינוני, של  זעפרן מול fluoxetine- תרופה שמעכבת  reuptakekשל סרוטונין, נמצא שיפור של 54% עם זעפרן, לעומת שיפור של 65% עם Fluoxetine (1).

תוצאות דומות התקבלו כאשר נערכה השוואה בין השפעה על אנשים עם דיכאון קל או בינוני של עלי כותרת של זעפרן, מול fluoxetine.

שיפור של 54% התקבל עם עלי הכותרת של הזעפרן  לעומת שיפור של 59% עם fluoxetine  (1).

התפרסם review   שסיכם 6 מחקרים שבדקו  את השפעת הזעפרן על דיכאון קשה. נבדקו בסה"כ  נבדקו 230 מטופלים  עם דיכאון קשה (6).

שני מחקרים בדקו השפעה של זעפרן מול קבוצה שקבלה פלצבו. ארבעה מחקרים בדקו את השפעת הזעפן מול תרופות נגד דיכאון.

ארבעה מחקרים בדקו את הצלקות של העלי של הזעפרן שני מחקרים בדקו השפעה של עלי כותרת (1).

החוקרים הסיקו שצלקות העלי ועלי הכותרת של הזעפרן  דומים מאד בפעילות שלהם (6). הם מציעים שהפעילות של הזעפרן על דיכאון קשורה כנראה להשפעה הסרוטינרגית שלהם, האנטי אוקסידנטית, אנטי דלקתית וההגנה שהם על תאי העצב (1). יתכן שהזעפרן מעכב גם את ה-reuptake של דופמין ושל נוראפינפרין (1).

השפעה על בריאות העין

נבדקה השפעה של צלקות העלי של הזעפרן על גלאוקומה (7).

במחקר כפול סמיות  נבדקו 34 מטופלים עם גלאוקומה מול קבוצת  ביקורת.

המטופלים קבלו פעם אחת ביום קפסולה שהכילה 30 מ"ג של אבקה מרוכזת מהעלי. קבוצת הביקורת קבלה פלצבו.

לאחר שלושה שבועות התחיל שיפור במצב המטופלים שקבלו זעפרן. אחרי ארבעה שבועות הייתה ירידה משמעותית בלחץ התוך-עיני בקבוצה שקבלה זעפרן, לעומת קבוצת הביקורת שאצלם לא הייתה ירידה בלחץ התוך עיני (7).

הזעפרן מסייע גם במקרים של ניוון מקולרי.

במחקר שנמשך 15 חודש קבלו 29 אנשים עם ניוון מקולרי 20 מ"ג של מיצוי של זעפרן (8). בתום 15 חודשים דיווחו המטופלים על שיפור בחדות הראייה, שיפור בהבחנה בצבעים, ביכולת הקריאה באור חלש (8).

מחקר נוסף היה כפול סמיות, ונערך על 25 מטופלים בגיל 54 עד 85 שסבלו מניוון מקולרי, מול קבוצת ביקורת (9). המטופלים קבלו מיצוי שהכיל 20 מ"ג של זעפרן במשך שלושה חודשים. קבוצת הביקורת קבלה פלצבו.

בבדיקות לאחר שלושה חודשים התקבל הבדל משמעותי בין שתי הקבוצות. שיפור בחדות הראייה התקבל אצל 80% מהנבדקים שקבלו זעפרן, ולא היה שיפור כלל בקבוצה שקבלה פלצבו (9). השיפור בראייה היה משמעותי. שלושה reviews שסיכמו מחקרים שנעשו בשנים האחרונות מציינים שהזעפרן יעיל לטיפול בדיכאון, בתסמונת טרום-ווסתית, בטיפול בניוון מקולרי והוא מסייע להורדת משקל (1).

החוקרים מציעים להמשיך במחקר על השימוש בעלי הכותרת של הכרכום. אם אמנם עלי הכותרת יעילים כמו הצלקות של העלי תהיה ירידה חדה במחיר הזעפרן, וניתן יהיה להשתמש בו כצמח רפואי וצמח תבלין  (1).                                                  

מקורות

Woolven L. Snider T. The Salubrious Spice. Herbalgram 2016 issue 110: 62-71.

Glenn L. HerbClip News- Saffron: Crocus sativus. HerClip February 28 2006, Austin TX: American Botanical Council.

Hausenblas HA. Heekin K. Mutchie HI. et al. A systematic review of randomized controlled trials examining the effectiveness of saffron (Crocus sativus L.)  on psychological and behavioral outcomes. J. Integr. Med. 2015, 13 (4): 231-240.

Akhondzadeh S. Tahmacebi-Pour N. Noorbala A-A. et al. Crocus sativus L. in the treatment of mild to moderate depression : a Res. 2005, 19 (2): 148-151.

Moshiri E. Basti AA. Noorbala A-A. et al. Crocus sativus L. (petal) in the treatment of mild to moderate depression: a double blind randomized and placebo-controlled trial. Phytomedicine, 2006, 13 (9-10):607-611.

Lopresti AL. Drummond PD. Saffron (Crocus sativus) for depression: a systematic review of clinical studies and examination of underlying antidepressant mechanism of action . Hum Psychopharmacol. 2014, 29(6): 517-527.

 Jabbarpoor Bonyadi MH. Yazani S. Saadat S. The ocular hypotensive effect of saffron extract in primary open angle glaucoma: a pilot study .BMC. Complement Altern. Med. 2014, 14:399.

Piccardi M. Maragoni D. Minnela AM. Et al. A longitudinal follow-up study of saffron supplementation in early age-related macular degeneration: sustained benefits to central retinal function. Evid. Based Complement Alternat. Med. 2012, 2012: 429124.

Falsini B. Piccardi M. Minnela A. et al. Influence of saffron supplementation on retinal flicker sensitivity in early age-related macular degeneration. Invest. Ophthalmol. Vis Sci. 2010, 51(12)
:6118-6124

מקור התמונה

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד