סיור בליל ירח מלא

סיור בליל ירח מלא

9-

סיור בליל ירח מלא

פעם או פעמיים בשנה, מקיימים ב"על עלים" בלילות של ירח מלא (במחצית החודש העברי)  סיורים בגן לאור ירח. הסיור כולל הרצאה קצרה על צמחים ומיתוסים, מנהגים עממיים וממצאים מדעיים בהקשר למופע הירח. ברשימה שלפניכם נביא כמה קטעים – ציטטות, הסברים ותמונות מתוך אחד הסיורים אשר נערך לאחרונה בגן הבוטני-רפואי, בהנחיית פרץ גן (מייסד ומנהל "על עלים"). טליה בן דוד, מטפלת ברפואה סינית סייעה בהכנת סיכום זה ובצילום הצמחים.

אֵין לְךָ כָּל עֵשֶׂב מִלְּמַטָּה שֶׁאֵין לוֹ מַזָּל מִלְּמַעְלָה (בָּרָקִיעַ)  וְאוֹמֵר לוֹ: גָּדַל!     (ר' שמעון בן פזי)

נֶאֱמַר: "וַיַּעַשׂ אֱלֹהִים אֶת שְׁנֵי הַמְּאֹרֹת הַגְּדֹלִים" (בראשית א, טז),

וְנֶאֱמַר: "אֶת-הַמָּאוֹר הַגָּדֹל… וְאֶת-הַמָּאוֹר הַקָּטֹן" (בראשית א, טז)?

אָמְרָה יָרֵחַ לִפְנֵי הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא:

רִבּוֹנוֹ שֶׁל עוֹלָם, אֶפְשָׁר לִשְׁנֵי מְלָכִים שֶׁיִּשְׁתַּמְּשׁוּ בְּכֶתֶר אֶחָד?

אָמַר לָהּ: לְכִי וּמַעֲטִי אֶת עַצְמֵךְ.     אָמְרָה לְפָנָיו:

רִבּוֹנוֹ שֶׁל עוֹלָם, הוֹאִיל וְאָמַרְתִּי לְפָנֶיךָ דָּבָר הָגוּן, אֲמַעֵט אֶת עַצְמִי?

אָמַר לָהּ: לְכִי וּמִשְׁלִי בַּיּוֹם וּבַלַּיְלָה.

(תלמוד בבלי, מסכת חולין)

מולד הירח הוא לעתים קרובות זמן שבו אנו עשויים להרגיש הכי רגישים; מבחינה אנרגטית, רוחנית ופסיכולוגית.
הירח המלא הוא התגלמות האנרגיה הרוחנית, והזמן שבו לבהירות בכוונותינו יהיה  הכוח הרב ביותר.
הירח החדש מסמן התחלה, הירח המלא מייצג את פסגת ההר שאליו טיפסנו. בשלב זה, אנו יכולים להיכנס ללא התנצלות אל מה שהכי משרת את הפוטנציאל הגבוה ביותר שלנו, ולאמץ באופן מלא את מה שעבדנו לקראתו.
בשלב זה, הדרך אל המטרות שלנו היא הכי ברורה.

"צמחי הירח" הם צמחים קרים בדרך כלל, פמינינים, מחזקי יין. הנה תיאור כמה מהצמחים אשר ראינו בסיור:

סמבוק שחור: הצמח זכה למיתוסים שונים, בעיקר באירופה, על מכשפות או פיות, אשר חיות בתוך סבך הגזעים. עד היום, נוהגים לחרוז את גבעולי הסמבוק כשרשראות לילדים שסבלו מכאבי שיניים. הפרחים והפירות הם חלקי הצמח אשר בשימוש למזון ולמרפא. העלים והגבעולים נחשבים לרעילים. הפירות מכילים זרעים משלשלים, אך לאחר בישול והרחקת הזרעים הם בטוחים לשימוש. מהענפים החלולים הוותיקים נהגו להכין כלי נגינה דמוי חליל.

קוסטוס נאה: האם זהו הקושט הקדום? הקשט היה אחד מסממני הקטורת של בית המקדש, תבלין או צמח מרפא או קטורת, כמו קינמון, מור ולבונה. היום מניחים שהקושט מקורו מהצמח costus שמגיע מהודו.  שורשיו ארומטיים, והוא צמח לצל, ממשפחת הזנגביל. יש הטוענים כי הקושט הוא צמח אחר – שגם הוא נקרא קוסטוס, ממשפחה בוטנית אחרת (מורכבים). תמונה של קושט Costus speciosus

שורש האור: (דיוסקוריאה בטאטאס, או ד. פוליסטאכיה) זהו אחד ממיני הדיוסקוריאה, סוג הקרוי על שם דיוסקורידס, הרופא היווני מהמאה הראשונה לספירה. כתביו הם ה"מטריה מדיקה" הראשונה במערב (הצמח נקרא בגרמנית ליכט-גיוורץ, ונפוץ בגידול בצרפת ובגרמניה).

מה הקשר בינו ובין הירח והשמש?

את השם "שורש האור" קבע הפילוסוף רודולף שטיינר, אבי האנתרופוסופיה (לאחרונה נפוצים בישראל גני ילדים ובתי ספר לחינוך בשיטתו), והוא כתב שצמח זה אוסף את אנרגיית האור בשורשיו, המעמיקים עד לכדי מטר ויותר.  הצמח מטפס מעלה אל האור, ואוסף את כל האנרגיה – "אתר" (חומר תאורטי, לא הוכח קיומו במציאות). על פי שטיינר, שורש הדיוסקוריאה עשיר באתר האור ולכן טוב להשתמש בו כתרופה או מזון. נחשב למחזק את הכח הפנימי – מחזק יין.

פיגם מצוי:  "רוטא" (או פיג'ין= בערבית משמע "שיש בו שד"). יש בו אלקלואידים, שימושו מוגבל ועלולות להיות בו השפעות אלרגניות לחלק מהאנשים.

ראינו את בן החרצית, צמח יעיל לטיפול במיגרנות (תמונת כל צמח מופיעה מתחת לשמו)

ולריאנה רפואית (השורש משמש להרגעה ולשינה)

טינוספורה מכילה ברברין – חומר מרפא שנמצא גם בחותם זהב (מחירו יקר מאוד) משתמשים בו לדלקות חמורות

וכן : דליה מלכותית, פרח יפה וקצר מועד.

הדיקיום – צמח צל ממשפחת הזנגביליים, פורח רק שבוע בשנה – הגיע מתאילנד ומשמש נגד בחילות הקאות, מגביר זרימת דם, אנטי דלקתי, מחטא.

צסטרום ("יערת הדבש", "לילת-אל-קאדר") – צמח שנותן את ריחו בלילה, משפחת הסולניים, רעיל – לא למאכל.

אמאקרינום – גיאופיט יפה, עכשיו בפריחה ורודה מרהיבה. זהו תוצר הכלאה בין אמרליס לקרינום, ונקרא ממשפחת אמאריליים. נחשב רעיל, משפיע על הלב, לא לשימוש עצמי.

זנב הארי (לאונורוס) : "צמח האם", מרגיע, משתמשים בנוף הצמח.  

טברנמונטנה – צמח נוי פופולרי ומרפא (לא לשימוש עצמי בישראל), ממשפחת ההרדופיים.

באופן מסורתי, צמחים המקושרים באופן מסורתי ללבנה הם לרוב בעלי פריחה לבנה, מבנה עגול או בעלי פרי עגול, בשרניים, מלאי מים, מאופיינים בסביבת מים או בבתי גידול לחים.

כזו היא הנטופית הרפואית – לשעבר צמח בר בישראל, הגדל בביצה ("חלמית הביצות" – plant Marshmallow) – הנטופית קשורה כנראה לבקעת בית נטופה, הנמצאת צפונית לציפורי, ואולי קרויה על שמה. עד היום, הבקעה מוצפת מים בחורף, ויתכן שהנטופית גדלה שם בעבר בשפע. ביוונית althea משמעותה "ריפוי". עלי הצמח  שלו ממש  רכים, משמש כיום בעיקר לדלקות גרון, בחליטה או במיצוי. 

ראינו מספר מיני לענה (ארטמיסיה). כל מיני הלענות הם "צמחי לבנה" – חמות, יבשות ומרות.

ארטמיס היא אלת הציד והירח במיתולוגיה היוונית (דיאנה, במיתולוגיה הרומית). אחותו התאומה של אפולו, אל השמש. היא חזקה , עצמאית ואכזרית. 

לענת שיחנית (שיבא) מחממת, מחטאת, נוגדת פטריות ותולעים, מזרימה מיצי מרה, טובה לעיכול, ומרה מאוד. לענת האבסינט, היא קשה להבדלה מהשיבא במראהה, אך ריחה שונה במעט והיא מכילה טוג'ון בשיעור גבוה יותר, לכן מוגבלת בשימוש בישראל.

 לענת המדבר (א. הרבה-אלבה) היא מלכת המדבר שלנו – צמח המרפא של יושבי הנגב וסיני,  המרפא 40 מחלות…

צמח טרגון – לענת הדרקון, שריחה וטעמה כטעם האניס.

לענת יהודה – תכונותיה כמו של לענת המדבר אבל יהודה יותר עדינה ריח של אפרסק – טובה לשימוש חיצוני מאוד יעיל בקוסמטיקה וטיפול בעיות עור.

 על קיר החממה פגשנו צמח מטפס עם עלים יפהפיים בצורת לב: דיוסקוריאה בולביפרה (כי יש לה פקעות-אויר, כעין תפו"א שגדל על הצמח) והוא רעיל ומאוד מר. 

 עוד צמח שמתקשר לירח – בעל מראה עדין ונשי, פרחים פורחים בלילה – הוא הארכובית הסינית he shou wu משתמשים בשורש. בארץ משתמשים בעיקר בארכובית השבטבטית ובארכובית הציפורים. לארכוביות שימוש מאוד טוב לעור. ומשתמשים בשורש ומעט בעלים (פחות חזקים).

ברוגמנסיה, ממשפחת הסולניים, המכילה אלקלואידים שמשתקים את מערכת העצבים.  דומה לדטורה.

 עוד ראינו את עץ הקינמון-כסיה (בלי קשר לירח)

ראינו את חבלבל השדה, אותו החקלאים שונאים כי קשה להיפטר ממנו כעשב רע בשדה, והוא צמח טוב שנחקר נגד סרטן (גם עם הפריחה התכלת וגם עם הפריחה הלבנה), שיש המשתמשים בו בטינקטורה.

בתוך אחת החממות גילינו צמח מעניין נוסף ממשפחת החלבלוביים, בשם צ'איה אוCANA. בעלים ובגבעול מוהל חלבי לבן. במצבו הטרי הצמח רעיל, אך בבישול הוא מאבד את רעילותו. אף כי מקורו במקסיקו, הוא נפוץ גם בקולינריה התאילנדית.

ראינו את אפונת הפרפר – קליטוריה

והרבה פיטולקה אמריקאית – צמח מרשים,  נחשב כצמח מאוד פוטנטי, יכול לגרום להקאות רעילות ובחילות קשות , יעיל במצבים של דלקות חוזרות שלא נפתרות. רבים מהצמחים בגן הם נדירים בישראל, ונכללים בו לצורך הדרכה בלבד.

ההליכה בין הצמחים בגן הבוטני בלילה הקריר היא אטית וזהירה, כדי שלא לדרוך על הצמחים שאינם נראים. הגן רחב ויש בו עוד עשרות מינים מענייינים. השעה מתאחרת, הטל כבר מתחיל להרטיב את העלים, וקשה להיפרד מצמחי הירח, אך נשוב ונחזור אל הגן, כדי לראות את צמחי השמש – בשעות היום!

© כל הזכויות שמורות ל"על עלים".

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד