שימוש בצמחי מרפא כמזון – רעיונות חדשים

שימוש בצמחי מרפא כמזון – רעיונות חדשים

Seeds of a milk thistle with flowers (Silybum marianum, Scotch Thistle, Marian thistle ) on wooden table
מאת: ד"ר מינה פארן

צמחי מרפא כמזון – ד"ר מינה פארן

"יהא מזונך תרופתך ותרופתך מזונך" אמר היפוקרטס, אבי הרפואה המערבית. בתרבויות שונות נאמרו הדברים בצורה שונה, אבל התוכן זהה. מזוננו מורכב ממרכיבים פעילים שיש להם השפעה פיזיולוגית על מערכות שונות בגופנו. אם נלמד להשתמש במזון כתרופה לא נזדקק לתרופות בכלל. הצמחים המתאימים לשימוש כמזון הם אלה שאין בהם רעילות, ושהם חסרי טעם מודגש. נעדיף צמחים שהמרכיבים הפעילים שלהם מצויים בריכוז משמעותי.

הגדילן המצוי Silybum marianum הוא אחד מצמחי המרפא המתאימים ביותר לשימוש כמזון. הגדילן הוא צמח בר נפוץ בארץ וקל מאד לגדלו. הגדילן נחשב לאחד מהצמחים החשובים ביותר לטיפול בכבד. הזרעים מכילים תערובת של פלאבנואידים הנקראים סילימרין. הוכיחו שהסילימרין הוא אנטי אוקסידנט יעיל, המגן על תאי הכבד מפני הרדיקלים החופשיים. הוא מתחרה עם רעלנים שונים ומונע את קשירתם לקרומי התאים, משפר רגנרציה של תאי הכבד במקרים של הפטיטיס, או כאשר נגרם נזק מעודף של אלכוהול הצמח נחשב לבטוח לשימוש. לא נמצאו תופעות לוואי שליליות ולא אינטראקציות עם תרופות אחרות. לא נמצאה גם השפעה שלילית של מנת יתר. כולנו זקוקים לניקוי הכבד, מבוגרים וצעירים. המזון שאנו אוכלים הוא מרוסס, מעובד ומכיל כימיקלים רבים שעלולים להזיק לכבד. הגדילן יכל להתאים להכנת מזון טעים ונעים, מומלץ לכולם באופן קבוע, ובפרט לאחר לקיחת אנטיביוטיקה או תרופות שעלולות להשפיע לרעה על הכבד. מאחר והוא כמעט חסר טעם ניתן להכין ממנו מזון מתוק או מלוח.

כמה הצעות: גומזיו – לקלות מלח שומשום וזרעי גדילן טחונים ביחד. להשתמש כתבלין. להכין גדילן עם מעט דבש, בדומה לשומשומיות או לבוטנים. להכין מזרעים טחונים של גדילן מיני מאפה. לפזר זרעי גדילן עם זעתר על פיתות, ועוד ועוד…

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד