שם אנגלי: uva ursi
שם עברי: ענבי דוב
משפחה: Ericaceae, אברשיים
חלקי צמח בשימוש: עלים
מרכיבים פעילים: המרכיב העיקרי הוא גליקוזיד פנולי בשם ארבוטין (1). האגליקון שלו הוא הידרוקינון מרכיבים נוספים: טאנינים, פלבונואידים, חומצה p-cumaric, חומצה קפאית, חומצה סליצילית (1), חומצה אורסולית
פעילות: אנטיספטי במערכת הכליות והשתן, נוגד דלקת, אסטרינג'נט.ארבוטין נספג במהירות כשלוקחים אותו כחליטה או כטינקטורה. מטבוליטים שלו משתחררים בשתן בכמה שעות, עד 24 שעות (2).הפעילות האנטי בקטריאלית של הצמח חזקה במיוחד ב- pH 8 (1).
רפואה מסורתית: לפחות 12 שבטים של אינדיאנים בארה"ב ובקנדה דיווחו על שימוש בעלים של הצמח לטיפול בדלקות וזיהומים במערכת האורוגניטלית (3). זהו אחד הצמחים הנפוצים ביותר בשימוש במקרים של זיהומים ודלקות בדרכי השתן (4).במקסיקו משתמשים ב- uva ursi גם במקרים של דלקות בוגינה (1)הצמח הוכנס לאירופה, ומשתמשים בו לטיפול בזיהומים ודלקות של בכליות ושלפוחית השתן (1). המתיישבים בצפון אמריקה למדו מהר מאד מהאינדיאנים על חשיבותו של Uva ursi כצמח רפואי. הם השתמשו בו לטיפול בדלקות וזיהומים של המערכת האורוגניטלית.
בסוף המאה ה-19 הרבו להשתמש בצמח הרופאים האקלקטיים. הם כתבו עליו בכתבים שלהם, ודווחו על הצלחות בטיפולים. הם הרחיבו את השימוש בצמח והסתמכו בעיקר על הפעילות שלו כאסטרינג'נט. הם השתמשו בו לטיפול בשלשול, בדיזנטריה, בשטפי דם של מחזור חודשי ובהפרעות של המערכת האורוגניטלית (1).
מייילדות משתמשות בצמח בשימוש פנימי וחיצוני לטיפול בדלקות בוגינה ובצינור השתן.
במחקרים in vitro הראו שעלים של uva ursi מעכבים גידול של השמר הלבן- Candida albicans, של קולי, סטפילוקוקים, Proteus vulgaris (5).
הכנה ומינון: חליטה קרה, חליטה חמה, טינקטורה.
3 ג' של עלים יבשים בתוך 150 מ"ל של מים, לחליטה קרה משרים את הצמח שעתיים בתוך המים, לחליטה חמה משרים 30 דקות בתוך מים חמים. שותים את החליטות 4 פעמים ביום (6).
טינקטורה 1:5 ב-45% אלכוהול 2-4 מ"ל ביום (4). כדי שהשתן יהיה אלקלי יש הרבליסטים המציעים לשתות מיץ של ירקות, אחרים ממליצים להמנע ממאכלים חומציים (1).יש הרבליסטים המציעים להפסיק את השימוש בצמח אחרי שבוע אחד, אחרים טוענים שכדאי להמשיך עד שנעלם הזיהום, אבל לא יותר משבועיים כצמח יחיד (1). אם יש צורך ממשיכים לקחת את הצמח כחלק מפולרמולה.
שימוש בתקופת ההריון וההנקה: ההמלצה הכללית היא להמנע משימוש בתקופת ההריון וההנקה.
אביבה רום מתנגדת לדעה זו, למרות שרוב החוקרים והמטפלים ממליצים לא להשתמש. אביבה רום טוענת שאין הוכחה מספיקה שהצמח יכל לגרום לנזק לאם או לעובר, ובמקרים של דלקות וזיהומים במערכת האורוגניטלית כדאי להשתמש בו. היא טוענת גם שבמשך מאות שנים נהגו המיילדות להשתמש בצמח ולא דווח על נזק.
יש גם הוראה לא להשתמש בצמח אצל ילדים פחות מגיל 12. א.רום טוענת שגם הוראה זו ניתנת ללא נסיון להצדיק אותה. כנראה שהסיבה היא הריכוז הגבוה של הטאנינים, שעלולים לעכב ספיגה של ברזל. אולי גם מפני שהצמח מר וזה עלול לגרום לבחילה והקאה. ישנם הרבליסטים המגבילים את השימוש בצמח לשבוע אחד, ומציעים לא להשתמש בו יותר מ-5 פעמים בשנה. א.רום טוענת שגם הוראה זו ניתנת ללא נימוק.
ESCOP מאפשר שימוש בצמח במשך שבועיים.
אין מחקרים על רעילות ישירה של הצמח ובכל זאת יש הסתייגויות ממנו.
א.רום טוענת שיש צורך להעמיק ולחקור את נושא הבטיחות של הצמח.
מקורות
1. Romm A. Plant profile: Uva ursi, Integratve Medicine for Woman and Children, 2008.
2. Quintus J. Kovar K. Link P. et al. Urinary excretion of arbutin metabolites after oral administration of bearberry leaf extracts. Planta Med. 2005, 71:147-152.
3. Moerman D. Native American Ethnobotany, 3rd. ed. Portland OR: Timber Press, 2000.
4. Upton R. Uva ursi leaf: Arctostaphylos uva ursi. Scott Valley, CA: 2006.
5. Jahodar L. Jilek P. Paktova M. et al. Antimicrbial effect of arbutin and an extract of the leaves of Arctostaphylos uva ursi in vitro. Ceskoslovenia Farmacie Jun 1985, 34: 174-178.
6. Wichtl M. Herrbal Drugs and Phytopharmaceuticals: A Handbook for Practice on a Scientific Basis. 4 ed. Stuttgart: Medpharm, 2004.