הרפואה היפנית והטיפול בהפרעות במערכת העיכול

הרפואה היפנית והטיפול בהפרעות במערכת העיכול

מאת: ד"ר מינה פארן

מקורה של רפואת הצמחים היפנית, הנקראת kampo, ברפואה הסינית של תקופת ימי הביניים, ובהתפתחות שעברה במשך השנים ביפן. טיפול ברפואת קמפו מאפשר שילוב של רפואה מערבית עם רפואה מסורתית אסיאתית (1). לעתים קרובות משתמשים בשיטות מסורתיות לטיפול במקרים שאין הסבר רפואי ברור לסימפטומים של המטופל. 

הרפואה היפנית התפתחה מתוך ניסיון והתבוננות, ובעשרות השנים האחרונות נערכים מחקרים פרמקולוגיים רבים, ומצטבר ידע מדעי קליני המסביר ומוכיח  את הטיפול בהפרעות שונות (1). מחקרים קליניים הוכיחו את יעילות הרפואה היפנית בטיפול בהפרעות שונות של מערכת העיכול.

בשנים האחרונות חל גידול ביפן ובארצות המערב בבעיה של ריפלוקס של מזון מהקיבה אל הושט, של השמנה כתוצאה משינוי התזונה והשימוש המוגבר במזון מערבי. חלה ירידה בזיהום עם הליקובקטר פילורי, ועלייה בטיפול המביא לחיסול של החיידק (2).

במקרים של gastroesophageal reflux disease – GERD יש ריפלוקס של תוכן הקיבה אל הושט ביחד עם חומצות הקיבה. עלולה להיות גם הרפיה של הספינקטר בחלק התחתון של הושט (3). גורמים נוספים המשתתפים ב-GERD הם  שינויים בפריסטלטיקה של הושט, רגישות יתר של הריריות בחלק בתחתון של הושט לחומצות הקיבה או המרה, או שיש הפרעה בהתרוקנות של הקיבה (1). במקרים של הפרעות  בחלק העליון של דרכי העיכול משתמשים בתרופה יפנית מסורתית הנקראת Rikkunshito. היא מורכבת מ-8 מרכיבים.

מרכיבי התרופה היפנית Rikkunshito

להזמנת צמח מסוים יש ללחוץ על שמו בעברית, צמח המסומן ב* משמעו לא זמין בחנות.

ריכוז          שם הצמח שם עבריחלקי צמח בשימוש
4.7%Glycyrrhiza uralensisשוששורש
2.3%Zingibers officinalisג'ינגרקנה שורש
18.6%Atractylodes lanceaאטרקטילודסקנה שורש
9.3%Zizyphus jujubaשיזף תרבותיפירות
9.3%Aurantis nobilisתפוז*קליפת הפרי
18.6%Panax ginsengג'ינסנגשורש
18.6Pinellia ternataפינליהפקעת
18.6%Poria cocosפוריה קוקוספטריה

התערובת ניתנת כחליטה במים חמים. Hesperdin נחשב למרכיב הפעיל העיקרי של התערובת (1).

Rikkunshito מסדיר את התנועה בחיבור בין הושט והקיבה, ומגביר את התנועה בקיבה והמעי (4). מחקרים הראו שתערובת הצמחים Rikkunshito הפחיתה בחילות אצל ילדים עם רפלוקס, הגבירה התרוקנות של הושט והפחיתה חומציות בושט (5).  מחקר אחר הראה שהתערובת  סופגת חומצות מרה (6), והיא מסייעת לשיפור רגישות היתר לחומצות הקיבה והמרה בחלק התחתון של הושט (1).

פגיעה ברירית וגסטריטיס

דלקת חריפה של הקיבה נגרמת לעיתים קרובות על ידי NSAID , אתנול, זיהום עם הליקובקטר פילורי, וגורמים אלה עלולים לגרום לפגיעה בריריות (1).  נעזרים בתרופות יפניות מסורתיות כדי להגן על מערכת העיכול ולטפל בדלקות של הקיבה והמעי. תרופה מסורתית הנקראת Hangeshashinto עיכבה פגיעה ברירית הקיבה שנגרמה על ידי אלכוהול. הפעילות היתה תלויה במינון (7).  התרופה גם מגבירה הפרשה של מוצין שמגן בפני פגיעות בריריות (1). משתמשים בה לטיפול בשלשול כרוני ובדלקות בדרכי העיכול (1).

התערובת Hangeshashintto מכילה 7 צמחים: (להזמנת צמח מסוים יש ללחוץ על שמו):

פקעת של Pinellia ternata

שורש של Scutellaria baicalensis

שורש של Glycyrrhiza uralensis

פירות של Zizyphus jujube

שורש של Panax ginseng

קנה שורש של Coptis chinensis

קנה שורש של Zingibers officinalis.

Hangeshashintto מגן על ריריות הקיבה מפגיעה על ידי אתנול (1), ומעכב ירידה בשחרור של מוצין מרירית הקיבה (1). המחקר נעשה בחולדות, והוא מוכיח ששתי התערובות שמקורן ברפואה היפנית המסורתית מגינות מפני פגיעות חריפות ברירית הקיבה של חולדות (7). 

דלקת כרונית של הקיבה, שמאופיינת על ידי חדירות של תאי דלקת אל הקיבה, ועל ידי ניוון או פעילות יתר של בלוטות הקיבה, נגרמת על ידי זיהום עם הליקובקטר פילורי (1). תרופה יפנית מסורתית הנקראת gosyuyuto היא בעלת פעילות יעילה נגד הליקובקטר פילורי במבחנה (1).

התערובת gosyyuyuto  מכילה 4  מרכיבים:

פירות של Evodia rutaecarpa (Wu zhu yu)*

פירות של Zizyphus jujube

קנה שורש של Zingibers officinalis

שורש של Panax ginseng

 בודדו מה-Evodia שני מרכיבים quinolones. הראו שיש להם פעילות אנטי בקטריאלית נגד הליקובקטר פילורי. הם פועלים על מנגנון הנשימה של החיידק ומעכבים את הנשימה (1). מחקרים in vivo הראו שהם גרמו להפחתה משמעותית במספר החיידקים הליקובקטר פילורי החיים בקיבה (1).

 דיספפיה

בעיה נוספת שכיחה ביפן היא דיספפסיה פונקציונלית. מסווגים אותה כהפרעה פונקציונלית של דרכי העיכול (1). ההפרעה מתבטאת בכאבי בטן, תחושה של בעירה, תחושה של מלאות אחרי האוכל או תחושה מהירה של שובע כבר בתחילת הארוחה (1). ביטויים אחרים הם: קושי בתנועתיות בקיבה ובמעי, עודף חומצה בקיבה, רגישות יתר של מערכת העיכול, זיהום עם הליקובקטר פילורי קושי בהתרוקנות של הקיבה (1).

Rikkunshito משפר את תנועתיות מערכת העיכול ועוזר להתרוקנות הקיבה. הוא גם גורם להרפייה של השרירים החלקים (1). זוהי תערובת יעילה לטיפול בדיספפסיה פונקציונלית.

תרופה יפנית מסורתית Daikenchuto

התערובת מכילה 3 צמחים: להזמנת צמח מסוים יש ללחוץ על שמו בעברית, צמח המסומן ב* משמעו לא זמין בחנות.

ריכוז שם הצמחשם עבריחלקי צמח בשימוש
20%Zanthoxylum piperitumזנתוקסילוםפירות
60%Zingibers officinalis                                                        ג'ינג'רקנה שורש
30%Panax ginsengג'ינסנגשורש

התערובת מזרזת תנועתיות במעי, ממריצה זרימה של דם, מגבירה שחרור של הורמונים במערכת העיכול. נוהגים להשתמש בה גם כתרופה נגד עצירות. הוכיחו את יעילות התרופה על ידי מחקרים קליניים. מחקר שנעשה מול קבוצת ביקורת הוכיח שהתרופה הגבירה תנועתיות במעי אצל אנשים בריאים (8).

דלקת המעי הגס ותסמונת המעי הרגיז

ההפרעות השכיחות ביותר הן עצירות ושלשול. מתייחסים אליהן כאל הפרעות מטרידות אולם אינן מסכנות  חיים. התרופה המסורתית  daikenchuto פועלת על כל דרכי העיכול, כולל הקיבה, התריסריון, המעי הדק והמעי הגס (1). היא מסייעת לשיפור הפרעות במעי הגס, כגון, חסימה במעי, או עצירות חמורה אצל ילדים  הראו שיש לתערובת גם פעילות נוגדת דלקת (1). החוקרים טוענים שבמקרים של מעי רגיז מתפתחת דלקת קלה שעלולה לגרום להתכווצויות במעי (9).  בניסוי שעשו בעכברים הראו שהתרופה daikenchuto סייעה לשיפור במצב של העכברים שבניסוי (10).

מחקרים שבדקו את השפעת התרופה Hangeshashinto על המעי הגס. הראו שהתרופה מעודדת ספיגה של מים במעי הגס ועוזרת לעצור שלשול (1). התערובת מעכבת את האנזים ציקלואוקסיג'נאז, וגורמת לירידה בייצור פרוסטגלנדינים E2  (1). בנוסף הראו שהתרופה Hangeshashinto עוצרת שלשול הנגרם על ידי טיפול כימותרפי אצל חולי סרטן (11).

החוקרים טוענים שיש לרפואה היפנית תערובות מסורתיות  יעילות מאד, עם ידע מסורתי רב שנים של שימוש בהן . המטרה שלהם להוכיח את יעילות התערובות על ידי מחקרים כדי להגביר את השימוש בהן ברפואה המערבית.

מקורות

1.Kazunari T. Arakawa T. Kampo medicines for gastrointestinal tract disordes: a review of basic science and clinical  evidence and their future application. J. Gastroentrol. 2013, 48: 452-462.

2. Shimazu T. Matsui T. Furukawa K. et al. A protective study of the prevalence of gastroesophaeal reflux disease and confounding factors. J. Gastroentrol. 2005, 40: 866-872.

3. Dodds WJ. Hogan WJ. Helm JF. Dent J. Pathgenesis of reflux esophagitis. Sastroenterology 1981. 81: 376-394.

4. Inui A. Asakawa A, Bowers CY et al. Ghrelin, appetite, and gastric motility: the emerging role of the stomach as an endocrine organ. FASEB J. 2004, 18:439-456.

5. Kawahara H. Kubota A, Hasegawa T. et al. Effects of Rikkunshito on the clinical symptoms and esophageal acid exposure in children with symptomatic gastroesophageal  reflux. Pediatr Surg Int. 2007, 23:1001-1005.

6. Araki Y. Mukaisho KI, Fujiyana Y. The herbal medicine rikkushinko exhibits strong and differential adsotption properties for bile salts. Exp. Ther. Mes. 2013

7. Kase Y. Yuzurihara M. Iizuka S. The effects of hangeshashnto on gadtric function in comparison with shosaikoto. Biol. Pharm. Bull. 1997, 20: 1155-1159.

8. Manabe N. Camilleri M. Rao A. et al. Effect of daikenchuto on gastrointestinal and colonic transit in humans. Am. J Physiol. Gastrointest Liver Physiol. 2010, 298: G970-G975.

9. Iwai N. Kume Y. Kimura O. Effects of herbal medicine Daikenchuto on anorectal function in children with severe constipation. Eur. J. Pediatr. Surg. 2007, 17: 115-118.

10. Akiho H. Nakamura K. Daikenchuto ameliorates muscle hypercontractility in a murine T-cell mediated persistent gut motor dysfunction model. Digestion 2011, 83: 173-179.

11. Takasuna K. Hagiwara T. Watanabe K. et al. Optimal antidiarrheal treatment for antitumor agent irinotecan hydrochloride-induced delayed diarrhea. Cancer Chemother. Pharmacol. 2006, 58: 494-503

לחזרה לחנות

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד